Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για λιμό στη Γάζα, Μπορέλ και Λέναρτσιτς

Συγκλονισμένοι δηλώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ και ο Επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς, σχολιάζοντας την πρόσφατη αξιολόγηση των αρμόδιων υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με την οποία ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας διατρέχει σοβαρό κίνδυνο λιμού.

«Είμαστε βαθιά συγκλονισμένοι από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης», αναφέρουν οι Μπορέλ και Λέναρτσιτς. Σύμφωνα με την IPC, το 100% του πληθυσμού στη Γάζα εκτιμάται ότι βρίσκεται σε οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ το ένα τέταρτο του πληθυσμού της

αντιμετωπίζει καταστροφική πείνα και λιμό.

«Αυτό είναι πρωτοφανές. Καμία ανάλυση της IPC δεν έχει καταγράψει ποτέ τέτοια επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας οπουδήποτε στον κόσμο», τονίζουν.

«Πρόκειται για μια σοβαρή εξέλιξη που πρέπει να αφυπνίσει το παγκόσμιο να δράσει τώρα για να αποτρέψει μια θανατηφόρα ανθρωπιστική καταστροφή».

«Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν οι άνθρωποι να πεθαίνουν από την πείνα είναι να διασφαλιστεί η προστασία των αμάχων, να επιτραπεί η ασφαλής πρόσβαση των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και υγειονομικό προσωπικό σε όλη τη Γάζα και να παρασχεθεί επαρκής τροφή σε όλους τους αμάχους που έχουν ανάγκη, όπου κι αν βρίσκονται», σημειώνουν.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως συνεχή, ταχεία, ασφαλή και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση για να αποφύγουμε την περαιτέρω επιδείνωση μιας ήδη καταστροφικής κατάστασης», υπογραμμίζουν.

Όπως σημειώνεται, το 2023 η ΕΕ αύξησε την ανθρωπιστική χρηματοδότηση για τους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη σε πάνω από 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 46 εκατ. ευρώ προορίζονται ειδικά για επισιτιστική βοήθεια και για την κάλυψη υγειονομικών και άλλων βασικών αναγκών. Η ΕΕ παρέχει επίσης διατροφική βοήθεια μέσω των πτήσεων Humanitarian Air Bridge για τον πληθυσμό της Γάζας. Για το 2024 η ΕΕ έχει διαθέσει 125 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα