Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το γειτονικό Λίβανο οι διεθνείς αναλυτές

Οι διεθνείς αναλυτές που παρακολουθούν την κρίση στη Μέση Ανατολή εστιάζουν σταδιακά στις κρίσιμες εξελίξεις στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο διεθνής Τύπος προέβλεψε ότι, ακόμη και αν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, το Ισραήλ θα εντείνει τις επιθέσεις του στο Λίβανο.

Ένα άλλο ζήτημα που απασχόλησε τον διεθνή Τύπο κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας ήταν οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Σύμφωνα με τα διεθνή δημοσιεύματα, ο πόλεμος στη Γάζα μπορεί να προσφέρει

πολιτικά οφέλη στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιθυμεί να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Τις προηγούμενες ημέρες, τα διεθνή δημοσιεύματα εξακολούθησαν να ασχολούνται με τις διάφορες πτυχές του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, όπως για παράδειγμα τη γαλλική πρόταση για αποστολή δυτικών στρατευμάτων στη χώρα αυτή και τον αυταρχισμό της ρωσικής κυβέρνησης.

Ο δυτικός Τύπος

Στο άρθρο τους με τίτλο «Η πορεία προς μια μετα-αμερικανική περιφερειακή τάξη», που δημοσιεύτηκε στις 1 Μαρτίου στο Foreign Affairs, οι Dalia Dassa Kaye και Sanam Vakil υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν αναμένεται να αναλάβουν ηγετικό ρόλο με σθένος στην επίλυση της σύγκρουσης στη Γάζα και στην επίτευξη διαρκούς σταθερότητας στη Μέση Ανατολή. Επισημαίνουν ότι παρά την αρχική ισχυρή στρατιωτική και διπλωματική παρέμβαση στον καταστροφικό πόλεμο που ξεκίνησε με τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθεί να σηματοδοτεί ότι στρέφει τους πόρους της μακριά από την περιοχή για να επικεντρωθεί στην Κίνα. Επιπλέον, η Ουάσιγκτον αγωνίζεται να περιορίσει τη βία από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν και έχει ελάχιστη επιρροή για να προωθήσει μια ισραηλινο-παλαιστινιακή διευθέτηση. Δεδομένων αυτών των πραγματικοτήτων, οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι οι περιφερειακές δυνάμεις, ιδιαίτερα οι γείτονες του Ισραήλ και τα αραβικά κράτη του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, οι οποίες συντονίζουν τις πολιτικές τους démarche, πρέπει επειγόντως να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Οι ηγέτες της Μέσης Ανατολής πρέπει να ασκήσουν πίεση για άμεση εκεχειρία, να ενθαρρύνουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και να θέσουν τα θεμέλια για νέες περιφερειακές δομές ασφαλείας και ένα μόνιμο βήμα διαλόγου που θα μπορεί να παρέχει σταθερότητα ανεξάρτητα από την ηγεσία των ΗΠΑ.

«Η σύγχυση του ΝΑΤΟ έναντι της ρωσικής απειλής» είναι ο τίτλος της ανάλυσης του Franz-Stefan Gady, η οποία δημοσιεύτηκε από το Foreign στις 27 Φεβρουαρίου. Ο Gady υποστηρίζει ότι το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει δυσκολίες στον αποτελεσματικό σχεδιασμό αμυντικής στρατηγικής έναντι μιας πιθανής μελλοντικής ρωσικής επίθεσης, λόγω της ασάφειας που υπάρχει σχετικά με τις δυνατότητες και τις προθέσεις της Μόσχας. Υπάρχει ανησυχία από ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι προειδοποιούν για πιθανή ρωσική επίθεση σε χώρες του ΝΑΤΟ εντός 3 έως 8 ετών. Ωστόσο, ο Gady τονίζει ότι δεν υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο όσον αφορά τα σενάρια για τα οποία πρέπει να προετοιμαστεί το ΝΑΤΟ. Θα εξαπολύσει η Ρωσία μια επιθετική εισβολή στις χώρες της Βαλτικής; Θα καταλάβει μικρότερες περιοχές; Θα προκαλέσει έναν υβριδικό πόλεμο σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Ή ίσως θα υλοποιήσει έναν συνδυασμό αυτών των επιλογών; Προστίθεται και η αβεβαιότητα γύρω από την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, την κλίμακα της ανασυγκρότησης της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, τους μελλοντικούς αμυντικούς προϋπολογισμούς της Δύσης και την δέσμευση της Αμερικής προς το ΝΑΤΟ. Με τα κράτη μέλη να διαφωνούν στις απόψεις τους για το μέγεθος της ρωσικής απειλής, ο Gady υπογραμμίζει ότι η ανάγκη αντιμετώπισης ενός ευρέος φάσματος πιθανοτήτων, από συμβατικές επιθέσεις έως κυβερνοπόλεμο, καθιστά τον σχεδιασμό της συμμαχίας εξαιρετικά δύσκολο.

«Τα σχόλια του Εμμανουέλ Μακρόν για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία: Γαλλικές διευκρινίσεις και ευρωπαϊκές αντιδράσεις», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος που φιλοξένησε το γαλλικό δίκτυο RFI στις 27 Φεβρουαρίου. Το κείμενο εστιάζει στις ευρωπαϊκές αντιδράσεις που πυροδότησαν οι προτάσεις του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν σχετικά με την αποστολή δυτικών χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία. Στις 27 Φεβρουαρίου, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ μίλησε για την υιοθέτηση νέων μέτρων υποστήριξης προς την Ουκρανία, τα οποία θα περιλάμβαναν στρατιωτική παρουσία στο έδαφος, «χωρίς όμως να υπερβαίνουν το όριο της πολεμικής εμπλοκής». Η Ουκρανία ερμήνευσε τα σχόλια του Μακρόν ως «ένα καλό σημάδι», ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν αντίθεση. Το ΝΑΤΟ, ο καγκελάριος της Γερμανίας, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Πολωνία, η Σουηδία και η Ουγγαρία δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να αποστείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία. Παράλληλα, οι μάχες συνεχίζονται στην ανατολική Ουκρανία, με κέντρο την στρατηγική πόλη του Τσάσιβ Ιάρ. Ο πρόεδρος Ζελένσκι περιγράφει την κατάσταση ως «εξαιρετικά δύσκολη», καθώς η Ουκρανία αναμένει την κρίσιμη δυτική στρατιωτική βοήθεια, αντιμετωπίζοντας παράλληλα έντονους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Συμπερασματικά, παρά τις δηλώσεις του Μακρόν, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας διατηρούν την αντίθεσή τους στην επίσημη αποστολή στρατευμάτων, προτιμώντας να παρέχουν συνεχώς στρατιωτικό εξοπλισμό στο Κίεβο.

Το δημοσίευμα του DW στις 28 Φεβρουαρίου με τίτλο «Προκριματικές εκλογές στις ΗΠΑ: Η Γάζα επηρεάζει την ψήφο» εστιάζει στις επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος στη Γάζα στις προκριματικές εκλογές των ΗΠΑ, οι οποίες διεξήχθησαν στις 27 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικράτησαν στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων αντίστοιχα στο Μίσιγκαν, φέρνοντας στο προσκήνιο το ενδεχόμενο επανάληψης της προεδρικής αναμέτρησης του 2020. Ωστόσο, η αμερικανοαραβική κοινότητα του Μίσιγκαν, η οποία αποτελεί σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος, απομακρύνθηκε από τον Μπάιντεν, ασκώντας κριτική στην πολιτική του για τον πόλεμο στη Γάζα. Στο πλαίσιο του κινήματος «Ακούστε το Μίσιγκαν», που ηγήθηκε η βουλευτής Ρασίντα Τλάιμπ, πολλοί αμερικανοαραβικοί ψηφοφόροι επέλεξαν να ψηφίσουν «αδέσμευτα» στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών. Επιπλέον, ορισμένοι αμερικανοαραβικοί ψηφοφόροι δήλωσαν ότι θα στηρίξουν τον Τραμπ, εκφράζοντας την απογοήτευσή τους για την υποστήριξη του Μπάιντεν προς το Ισραήλ. Από την άλλη πλευρά, ο Τραμπ διατήρησε την κυριαρχία του στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων, νικώντας την βασική αντίπαλό του, Νίκι Χέιλι, στο Μίσιγκαν. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Τραμπ έλαβε σημαντική υποστήριξη από μετριοπαθείς και ψηφοφόρους με ανώτερη μόρφωση.

Ο Τύπος της Μέσης Ανατολής

Στο άρθρο γνώμης με τίτλο «Αποτρέποντας έναν πόλεμο στον Λίβανο» που δημοσιεύθηκε στις 27 Φεβρουαρίου στο Arab News, η Δρ. Dania Koleilat Khatib υποστηρίζει ότι το Ισραήλ θα εντείνει τις επιθέσεις στο Λίβανο ακόμη και αν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Υποστηρίζεται ότι η διπλωματία είναι η προτιμότερη επιλογή αντί για την άσκηση στρατιωτικής πίεσης στο Ισραήλ, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει κινδύνους. Η απέλαση της Χεζμπολάχ είναι μη ρεαλιστική· η καλύτερη επιλογή είναι ο έλεγχος των πυραύλων της οργάνωσης. Εφόσον δεν υπάρχουν υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων στο Λίβανο, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Hockstein, μιλά με έναν εκπρόσωπο της Χεζμπολάχ. Η συγγραφέας υποστηρίζει ότι το Κατάρ θα πρέπει να παρακολουθήσει από κοντά τις προεδρικές εκλογές του Λιβάνου και να συνδράμει στην εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 του ΟΗΕ για την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων. Αυτό απαιτεί μια αξιόπιστη λιβανέζικη κυβέρνηση. Εάν επιτευχθεί αυτό, το Ισραήλ και ο Λίβανος μπορούν να παρέχουν αμοιβαίες εγγυήσεις και δεσμεύσεις ασφαλείας, αποφεύγοντας τις παραβιάσεις. Με περισσότερα λιβανέζικα στρατεύματα που υποστηρίζονται από εφεδρείες και μια ενισχυμένη UNIFIL, η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να κατασταλεί. Το άρθρο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο χρόνος εξαντλείται για μια επιδέξια διπλωματία, έτσι ώστε η περιοχή να βγει με αξιοπρέπεια από την αντιπαράθεση Ισραήλ-Χεζμπολάχ, αποφεύγοντας έναν καταστροφικό πόλεμο που καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί, αλλά που θα μπορούσε να παγιδευτεί.

Στο άρθρο με τίτλο «Οι τρεις επιλογές του Νετανιάχου: Συμφωνία ομήρων, επίθεση στη Ράφα ή άλλες κενές υποσχέσεις» που ήταν δημοσιευμένο στην Haaretz στις 23 Φεβρουαρίου, ο Amos Harel αναφέρεται στο νέο γύρο συνομιλιών στο Παρίσι για μια συμφωνία απελευθέρωσης Ισραηλινών ομήρων πριν από το Ραμαζάνι. Ο βασικός μεσολαβητής είναι ο διευθυντής της CIA, William Burns, ο οποίος πιέζει τη Χαμάς παρά τις δυσκολίες συντονισμού με τη Γάζα. Μια προσωρινή συμφωνία θα ανταλλάξει 35 ομήρους για μια κατάπαυση του πυρός διάρκειας 45 ημερών, ενώ οι υπόλοιποι όμηροι και οι νεκροί θα επιστραφούν αργότερα. Οι αντιπολιτευόμενες φωνές στην κυβερνητική συμμαχία του Νετανιάχου και οι μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Χαμάς σημαίνουν ότι η επιτυχία της αποστολής είναι αβέβαιη. Οι εναλλακτικές λύσεις είναι η συνέχιση των μαχών στην περιοχή της Ράφα στη Γάζα ή η αποφυγή ουσιαστικών παραχωρήσεων από τον Νετανιάχου. Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες επιθέσεις στη Δυτική Όχθη, οι οποίες τροφοδοτούνται από τα γεγονότα στη Γάζα. Παράλληλα, η επίθεση των IDF στη Γάζα εξακολουθεί να προχωρά αργά, οι ανθρωπιστικές συνθήκες χειροτερεύουν και η ΠΑ (Παλαιστινιακή Αρχή) σχεδιάζει τη διακυβέρνηση μετά τη Χαμάς. Ο Harel καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εξάλειψη του Sinwar της Χαμάς απασχολεί τον Νετανιάχου ως συμβολικό επίτευγμα για μια "οιονεί νίκη". Ωστόσο, η αποτυχία που προηγήθηκε του πολέμου, σε συνδυασμό με τη συνεχή υπέρβαση των κόκκινων γραμμών από τις δύο πλευρές, υπονομεύει τις εκτιμήσεις για το πώς θα μπορούσαν να δράσουν η Χαμάς και η Χεζμπολάχ σε έναν διευρυμένο πόλεμο.

Ο Τύπος της Ασίας

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να κατανοήσει τα όρια της εξουσίας του», είναι το κεντρικό άρθρο γνώμης της Japan Times (ήταν δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας στην 1η Μαρτίου), το οποίο υποστηρίζει ότι ο θάνατος του Ρώσου αντιπολιτευόμενου ηγέτη Αλεξέι Ναβάλνι στη φυλακή αποκαλύπτει την ατιμωρησία που ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πιστεύει ότι απολαμβάνει. Ο Ναβάλνι έχει αποκαλύψει τη διαφθορά στη Ρωσία και έχει φυλακιστεί πολλές φορές λόγω νομικών εκφοβισμών. Το 2020, αντιμετώπισε κοντά στον θάνατο από ένα νευροπαραλυτικό παράγοντα, αλλά επέζησε και επέστρεψε στη Ρωσία γνωρίζοντας ότι θα φυλακιστεί. Υπέστη κακοποίηση στη φυλακή και πέθανε την προηγούμενη εβδομάδα από καρδιακή προσβολή, με την σύζυγό του και τους υποστηρικτές του να κατηγορούν τον Πούτιν για δολοφονία. Το κύριο άρθρο αναφέρει ότι ο Πούτιν ενήργησε επειδή είχε τη δυνατότητα να το πράξει, χωρίς να αντιμετωπίζει περιορισμούς στην εξουσία του. Ο θάνατος του Ναβάλνι ακολουθεί άλλες δολοφονίες επιχειρηματιών, κατασκόπων και πολιτικών αντιπάλων που αμφισβητούν τον Πούτιν. Ο στόχος του είναι να επιβεβαιώσει τη θέση του Πούτιν ως ανώτατου ηγέτη που καταπιέζει τη διαφωνία τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Αυτή η εμφανής αδυναμία, η οποία τροφοδοτείται από την αναταραχή των δυτικών κριτικών, οδηγεί σε πολέμους και αγνοεί το διεθνές δίκαιο. Οι κυρώσεις δεν ήταν επαρκείς, καθώς δεν επέφεραν κυρώσεις κατά του ίδιου του Πούτιν. Ο κόσμος πρέπει να αναγκάσει τον Πούτιν να αναγνωρίσει ότι δεν είναι πάνω από τον νόμο.

Στο άρθρο γνώμης με τίτλο «Η εξισορροπητική πράξη της Κίνας στη Μέση Ανατολή δεν πρέπει να καταλήξει σε υποστήριξη των επιθέσεων της Χαμάς» που δημοσιεύτηκε από την South China Morning Post στις 27 Φεβρουαρίου η Josephine Ma υποστηρίζει ότι ενώ η Κίνα έχει διατηρήσει καλές σχέσεις με το Ισραήλ, τα αραβικά κράτη και το Ιράν, τα πρόσφατα σχόλιά της στο Διεθνές Δικαστήριο που αμφισβητούσαν αν η ένοπλη παλαιστινιακή αντίσταση παραβιάζει τους νόμους περί τρομοκρατίας προκάλεσαν σύγχυση. Γράφει επίσης ότι η Κίνα υποστηρίζει την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση και προβάλλει αυτή την άποψη, χωρίς να δικαιολογεί τις επιθέσεις της Χαμάς. Παρόλο που είναι κατανοητή η απαίτηση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και η κριτική στην αναποτελεσματική δράση των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης, η νομιμοποίηση των αποτρόπαιων πράξεων της Χαμάς θα ενθαρρύνει μόνο περαιτέρω επιθέσεις και κλιμάκωση. Η Ma επισημαίνει ότι η Χαμάς είναι μια τζιχαντιστική ομάδα που διαφέρει θεμελιωδώς από την Παλαιστινιακή Οργάνωση Απελευθέρωσης, καθιστώντας δυσκολότερη μια ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να προστατευθούν οι ζωές των πολιτών στη Γάζα και ότι η ανθρωπιστική κρίση είναι τρομακτική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να νομιμοποιηθεί η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Ο ρωσικός και ουκρανικός Τύπος

Στο άρθρο με τίτλο «Η Γερμανία μάταια προσπαθεί να αποτρέψει έναν νέο πόλεμο» που δημοσιεύθηκε στις 29 Φεβρουαρίου από το πρακτορείο RIA Novosti, ο Dmitry Bavyrin αναλύει την πρόσφατη μυστική επίσκεψη του Γερμανού διπλωμάτη Martin Tümmel στη Βόρεια Κορέα και εικάζει ότι πιθανότατα πρόκειται για την προσπάθεια να αποτραπεί ένας νέος πόλεμος, ενδεχομένως πυρηνικός, στην κορεατική χερσόνησο. Καθώς η Βόρεια Κορέα είναι μια πολύ κλειστή χώρα, οι λεπτομέρειες της επίσκεψης έγιναν γνωστές μόνο μέσω αναφορών της κινεζικής πρεσβείας. Ο Bavyrin υποστηρίζει ότι η Γερμανία έχει ελάχιστα να προσφέρει στη Βόρεια Κορέα και είναι κυρίως απλώς ένας μεσάζων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πιονγκγιάνγκ. Υποστηρίζει ότι η πρόσφατη στρατιωτική ενίσχυση της Βόρειας Κορέας και η αλλαγή του συντάγματός της για να επιτρέψει τη βίαιη επανένωση με τη Νότια Κορέα είναι σημάδια ότι σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης, εκτός αν οι ΗΠΑ αλλάξουν πορεία. Ωστόσο, η Βόρεια Κορέα λέει επίσης ότι οι ενέργειές της είναι αμυντικές απέναντι σε ενδεχόμενη αμερικανική επιθετικότητα. Με τις ειρηνευτικές συνομιλίες να εξαρτώνται από τους ηλικιωμένους και αναποτελεσματικούς ηγέτες στη Γερμανία και τις ΗΠΑ, ο Bavyrin υποστηρίζει ότι υπάρχει μικρή ελπίδα ότι μπορούν να αποτρέψουν τη σύγκρουση και προειδοποιεί ότι απαιτείται επείγουσα διεθνής δράση για την αναχαίτιση της ειρηνευτικής αποστολής πριν ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο.

Στο άρθρο γνώμης «Ο Πούτιν ξέρει τι να περιμένει - Καιρός να τον εκπλήξουμε και να μειώσουμε την ανισότητα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας» που δημοσιεύτηκε στις 27 Φεβρουαρίου από την Kyiv Post, η Anna Magdalena Wielopolska υποστηρίζει ότι είναι καιρός να αναλάβουμε τον έλεγχο του πολέμου και να μειώσουμε την ανισότητα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η συγγραφέας αναφέρει ότι η Δύση έχει περιορίσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία για δύο χρόνια, επειδή φοβάται ότι μπορεί να προκαλέσει την Ρωσία. Τώρα, χρειαζόμαστε πιο τολμηρές και προβληματικές ενέργειες που θα αλλάξουν την πορεία του πολέμου. Σύμφωνα με την Wielopolska, αυτήν τη στιγμή η Ρωσία έχει τον έλεγχο στρατιωτικά και η στρατηγική της Δύσης, που στοχεύει απλώς να αποτρέψει την ήττα της Ουκρανίας, οδηγεί σε μια μακροχρόνια σύγκρουση με αυξανόμενες απώλειες. Η Wielopolska προτείνει ότι μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση, είτε επιταχύνοντας την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, είτε επεμβαίνοντας άμεσα με τον αμερικανικό στρατό, είτε αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ουκρανία μπορεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα εάν η υποστήριξη παραμείνει ανεπαρκής - όπως έκανε με επιτυχία η Πολωνία στη δεκαετία του 1990 για να εισέλθει στο ΝΑΤΟ. Υποστηρίζει ότι μετά την αποτυχία του Μνημονίου της Βουδαπέστης να προστατεύσει την κυριαρχία της Ουκρανίας, χρειάζεται απερίφραστη υποστήριξη από τις ΗΠΑ για να επιλέξει η Ουκρανία την Ανατολική Ευρώπη αντί της Ρωσίας και να βάλει τέλος στον Ψυχρό Πόλεμο. Η Wielopolska τονίζει ότι, με την αποφασιστικότητα των Ουκρανών να συνεχίσουν τον αγώνα τους, η μοίρα της Ουκρανίας δεν πρέπει να εξαρτάται αποκλειστικά από τις ΗΠΑ και προτείνει τη λήψη τολμηρών μέτρων από τους προέδρους Biden και Zelensky για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
εκλογες, ηπα, επιρροή, ηαε, νατο, ρωσία, διευκρινίσεις, ουγγαρια, επηρεάζει, news, οηε, haaretz, cia, william, οιονεί, japan, times, china, προβάλλει, δραση, σημαίνει, κορεα, καιρος, anna, μνημονιο, κυπε, απολυσεις στο δημοσιο, στρατος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, μιλα, λιβανος, υιοθετηση, χωρες, ρωσία, βημα, γερμανια, ηαε, ηγεσια, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, ηττα, θανατος, ιραν, ισπανια, ισραηλ, κινα, οηε, ουκρανια, πιεση, πλαισιο, σθενος, σουηδια, υβριδικο, cia, news, times, αδυναμια, αρθρο, αξιοπρεπεια, αραβικα, βοηθεια, βορεια, βορεια κορεα, γαζα, γεγονοτα, δυνατοτητα, δηλωσεις, διευκρινίσεις, δολοφονιες, δικτυο, δυτικη οχθη, δυτικη, εδαφος, υπαρχει, εκβαση, ελπιδα, εβδομαδα, επιρροή, επηρεάζει, επιτυχια, ετων, ευρωπη, οικο, καταρ, κυβερνηση, κειμενο, κιεβο, κλιμακα, λεπτομερειες, ληψη, μακρια, μοιρα, νατο, προβάλλει, ομαδα, ομηροι, ορια, ουασιγκτον, οχθη, παρισι, πεθανε, πολωνια, πουτιν, ραμαζανι, ρολο, σαουδικη αραβια, συζυγο, σημαδια, σχολια, τυπος, τιτλος, φυλακη, χεζμπολαχ, χρονος, anna, china, εφαρμογη, haaretz, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, εισβολη, japan, κομματι, λευκο, νεκροι, ομαδες, σημαίνει, ουασινγκτον, william, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα