Κυκλική οικονομία, ο δρόμος του μέλλοντος

Aπό τα ψηλότερα βουνά μέχρι και τα βάθη του ωκεανού, από τον αέρα που αναπνέουμε μέχρι και το νερό που πίνουμε, τα πλαστικά απόβλητα και τα μικροπλαστικά -μικροσκοπικά κομματάκια πλαστικού δηλαδή- μπορούν να εντοπιστούν πια παντού, ακόμα και στο ανθρώπινο σώμα. Η πλαστική ρύπανση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σήμερα, με τις επιπτώσεις της να βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία και την άγρια ζωή, ενώ ταυτόχρονα καταστρέφουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Η Lidl Κύπρου,

διαχρονικά ευαισθητοποιημένη σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, δημιούργησε τα Lidl Social Talks, μια σειρά από βίντεο όπου καταξιωμένοι επιστήμονες συζητούν θέματα και προβλήματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία, προσφέροντας παράλληλα, συμβουλές για την αντιμετώπισή τους. Στο πρώτο βίντεο, η Δρ. Ξένια Λοϊζίδου, Πολιτικός Μηχανικός/Ακτομηχανικός, και Πρόεδρος του Δ.Σ. στο Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, μας εξηγεί πώς η πλαστική ρύπανση επηρεάζει τον πλανήτη μας, την καθημερινότητά μας και κατ’ επέκταση, την υγεία μας!

Ευτυχώς, σύμφωνα με τη Δρ. Λοϊζίδου, υπάρχουν λύσεις που μπορούν να συμβάλουν στον τερματισμό, ή τουλάχιστον στην ελαχιστοποίηση της «πλαστικής πανδημίας» που βιώνουμε. Ανάμεσα στις κυριότερες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ανέφερε την κυκλική οικονομία, αυτό που χαρακτηριστικά αποκάλεσε τη «σωτηρία» μας. Συγκεκριμένα, έρευνες δείχνουν πως η υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας ως το νέο μοντέλο κατανάλωσης και παραγωγής μας, θα μπορούσε μέχρι το 2040 να μειώσει τον όγκο των αποβλήτων που διαρρέουν στη θάλασσα, κατά 80%!

Τι είναι όμως η κυκλική οικονομία και πώς μπορεί να συμβάλει στην προστασία και τη σταδιακή «επούλωση» του πλανήτη; Μέχρι τώρα, το παραδοσιακό μοντέλο οικονομίας που ακολουθούσε η ανθρωπότητα, ήταν γραμμικό και βασιζόταν στη φιλοσοφία «παραγωγή-κατανάλωση-απόρριψη». Δηλαδή την εξόρυξη πρώτων υλών από τη φύση, την επεξεργασία τους ώστε μπορούν να καταναλωθούν ως προϊόντα, και μετά από τη χρήση τους, την απόρριψή τους.

Η κυκλική οικονομία από την άλλη, είναι ένα μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης το οποίο βασίζεται στην επισκευή, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των υφιστάμενων υλικών και προϊόντων, αφού αυτά ολοκληρώσουν τον κύκλο χρήσης τους. Έτσι τα απόβλητα ελαχιστοποιούνται, και πολλά προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά, αποτελώντας πρώτες ύλες για την κατασκευή άλλων, νέων προϊόντων, αντί να αποτελέσουν σκουπίδια μιας χρήσης, που θα καταλήξουν σε μία ακόμα χωματερή, ή στο φυσικό μας περιβάλλον.

Το παραδοσιακό μοντέλο οικονομίας, με την αλόγιστη κατανάλωση πρώτων υλών και ενέργειας για την παραγωγή προϊόντων μίας χρήσης, και την ρύπανση που δημιουργείται ως συνέπεια, αποδεικνύεται ξανά και ξανά, μη βιώσιμη και επιζήμια επιλογή. Και ενώ η κυκλική οικονομία δίνει την απάντηση στις αυξανόμενες ανησυχίες για την εξάντληση των φυσικών πόρων αλλά και την καταστροφή του περιβάλλοντος, η πραγματοποίηση μιας τέτοιας αλλαγής και μεταστροφής δεν είναι απλή υπόθεση.

Για να πετύχει αυτό το νέο σύστημα, απαιτείται μια σειρά αλλαγών στις δομές λειτουργίας της κάθε κοινωνίας, τις οποίες θα πρέπει να στηρίξουν τόσο οι κυβερνήσεις, όσο και ο επιχειρηματικός κόσμος, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες. Το θετικό είναι ότι πολλά κράτη έχουν θέσει ήδη την κυκλική οικονομία ως μέρος της αναπτυξιακής στρατηγικής τους, μια και εκτός από τα οφέλη για το περιβάλλον, μπορεί να οδηγήσει στην κοινωνική και οικονομική ευημερία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα ανοίγοντας τον δρόμο προς την ανάπτυξη και την καινοτομία.

Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση γύρω από τις επιζήμιες επιπτώσεις της ρύπανσης αλλά και τη σημαντικότητα της κυκλικής οικονομίας, αποτελούν τα πρώτα σημαντικά βήματα προς μια σταδιακή, αλλά ουσιαστική αλλαγή. Το ίδιο ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο κοινωνικό ή περιβαλλοντικό ζήτημα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Lidl Κύπρου ανέλαβε την πρωτοβουλία της δημιουργίας των “Lidl Social Talks”, με την ελπίδα πως έτσι προσθέτει ακόμα ένα λιθαράκι για ένα καλύτερο αύριο.

Δείτε το σχετικό “Lidl Social Talks” βίντεο εδώ:

Keywords
Τυχαία Θέματα