Κυπριακό Αρχείο Προφορικής Παράδοσης για Θρησκευτικές Ομάδες Αρμενίων-Λατίνων

Το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Γραφείο του Εκπροσώπου της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων και το Γραφείο της Εκπροσώπου της Θρησκευτικής Ομάδας των Λατίνων διοργανώνουν δημοσιογραφική διάσκεψη αυτή τη βδομάδα, με την ευκαιρία της συγκρότησης Κυπριακού Αρχείου Προφορικής Παράδοσης για τις Θρησκευτικές Ομάδες των Αρμενίων και των Λατίνων (ΚΑΡΜΕΛΑ).

Η δημοσιογραφική διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί

στο ΥΠΑΝ την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, όπου θα παρουσιαστεί το ερευνητικό πρόγραμμα ΚΑΡΜΕΛΑ από τη Μαριλένα Καρυολαίμου, επιστημονική υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Βαρτκές Μαχτεσιάν, Εκπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή, η Αντωνέλλα  Μαντοβάνη, Εκπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Λατίνων στη Βουλή, ο Φώτης Φωτίου, Επίτροπος Προεδρίας και ο Πρόδρομος Προδρόμου, Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΑΝ, το ερευνητικό πρόγραμμα ΚΑΡΜΕΛΑ αποσκοπεί στη συλλογή οπτικοακουστικού υλικού από μέλη της αρμενικής και της λατινικής κοινότητας της Κύπρου, με τη μορφή ατομικών συνεντεύξεων.

Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία Αρχείου Προφορικής Παράδοσης που θα καταγράφει τις εμπειρίες και τα βιώματα των Αρμενίων και των Λατίνων της Κύπρου στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα, πολιτιστικά στοιχεία, θρησκευτικές και άλλες παραδόσεις, καθώς και στοιχεία για τις γλωσσικές ιδιαιτερότητες και για τις πρακτικές πολυγλωσσίας.

Η ερευνητική προσπάθεια για δημιουργία Αρχείου Προφορικής Παράδοσης για τους Αρμένιους και τους Λατίνους της Κύπρου συνάδει με την προτεραιότητα που δίνεται τα τελευταία χρόνια για ψηφιοποίηση ποικίλων εκφάνσεων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου, προκειμένου να διαφυλαχθούν από τη λήθη και/ή να γίνουν ευρύτερα γνωστές.

Η πρόταση για δημιουργία Αρχείου Προφορικής Παράδοσης για τους Αρμένιους και τους Λατίνους της Κύπρου συμπληρώνει το Αρχείο Προφορικής Παράδοσης για τη μαρωνιτική κοινότητα που συγκροτείται με την οικονομική στήριξη του Υπουργείου, υπό την επιστημονική εποπτεία του Πανεπιστημίου Κύπρου από το 2013. Στην πλήρη ανάπτυξή τους, φιλοδοξία είναι να αποτελέσουν την κύρια πηγή πληροφόρησης για τις κοινότητες της Κύπρου με προφορικό υλικό, βιβλιογραφία, διδακτικό υλικό, γλωσσικούς πόρους κ.λπ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα