Κυπριακό lockdown: Το ενδεχόμενο ενεργοποίησης και τα δεδομένα

Επάναγκες και άρα αναπόφευκτο θεωρούν πολλοί το "lock down", στην βάση της επιδημιολογικής εικόνας και κατά το παράδειγμα πλείστων χωρών που πολεμούν τον κορωνοϊό.

Το ρεπορτάζ μιλά για παρείσφρηση οικονομικών παραμέτρων στην διαδικασία λήψης μιας τέτοιας απόφασης, την ίδια ώρα που η ασθένεια έχει ήδη εισχωρήσει βαθιά στην κοινότητα, με πολλά προβληματικά, ως προς το ιστορικό τους, κρούσματα.

Διστακτική, όχι τόσο επειδή η εξάπλωση του ιού δεν το δικαιολογεί, αλλά γιατί παρεισφρέουν και προβληματισμοί σε ό,τι αφορά στον αντίκτυπο που αυτό θα έχει στην οικονομία που λειτουργεί μόνο

στο 30%, εμφανίζεται η Κυβέρνηση, μπροστά στο ενδεχόμενο ενεργοποίησης ενός «lockdown».

Παρά το ότι άλλες χώρες αποτελούν παράδειγμα στην προσπάθεια ελέγχου της εξάπλωσης του κορωνοϊού, οι Κυπριακές αρχές, μέχρι στιγμής, ρίχνουν το βάρος τους στην επιβολή των υφιστάμενων διαταγμάτων. Το "μένουμε σπίτι" παραμένει έκκληση και όχι οδηγία. Παρά ταύτα οι εικόνες που καταγράφονται καθημερινά σε αγορές, δρόμους, πάρκα και άλλους χώρους συγχρωτισμού λούζουν με κρύο ιδρώτα όσους βλέπουν τις επόμενες δεκαπέντε μέρες - αφού σε αυτό το διάστημα κορυφώνεται η εικόνα των ισχυόντων δεδομένων - και όχι σήμερα.

Επαναλαμβάνεται ότι lock down δεν σημαίνει ότι θα πεινάσουμε ή ότι θα μείνουμε χωρίς φάρμακα. Lock Down σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν άσκοπες μετακινήσεις και όσοι το αγνοούν, θα τιμωρούνται.
  
Πάντως, αν η Δημοκρατία ήθελε να αντλήσει καθοδήγηση από άλλες χώρες, είτε Ασιατικές, είτε ακόμη και Ευρωπαϊκές, θα είχε ήδη κλείσει τα πάντα πέραν των ουσιωδών υπηρεσιών.
  
Παρά το ότι λέγεται πως ως χώρα λάβαμε αυστηρά μέτρα νωρίς, κάτι που είναι αλήθεια, αυτό που δεν λέγεται όσο έντονα θα έπρεπε είναι πως σε μεγάλο ποσοστό, κυρίως ανάμεσα σε ποιο νεανικές ηλικίες, τα μέτρα ΔΕΝ εφαρμόζονται.

Διόλου τυχαία, χθες βράδυ ο Π.Ο.Υ θέλησε να στείλει σαφέστατο μήνυμα στους νέους, ότι μπορεί να θεωρούν τον κορωνοϊό αόρατο, αλλά ο ιός δεν θεωρεί τους νέους αόρατους, τους κολλά και αυτοί αναπόδραστα θα προκαλέσουν τεράστιο πρόβλημα στις ευάλωτες ομάδες.

Πάντως, για να έχουμε την μεγάλη εικόνα ψάξαμε να βρούμε ποιες χώρες δεν φοβήθηκαν την εθνική καραντίνα.

Πιο κάτω το σχετικό γράφημα

Κίνα
Εφάρμοσε την μεγαλύτερη καραντίνα στην ανθρώπινη ιστορία.
Έκλεισε 16 πόλεις, στα τέλη Ιανουαρίου.

Ιταλία
Πανεθνικό lock down, σε ισχύ από τις 10 Μαρτίου. Αφορά λιανικό εμπόριο, ελεύθερες δραστηριότητες, εκκλησιασμό, ταξίδια και φυλάκιση.

Ισπανία
Εθνική καραντίνα από το περασμένο Σάββατο. 47 εκατομμύρια πολίτες στα σπίτια τους για 15 ημέρες. Επιτρέπεται διακίνηση για εργασία, τράπεζα, γιατρό και ψώνια.

Γαλλία
Πλήρες lock down από την Δευτέρα. Απαγορεύονται δημόσιες συναντήσεις και βόλτες. Οι παραβάτες τιμωρούνται.

Γερμανία
Διακοπή λειτουργίας καταστημάτων, εκκλησιών, αθλητικών εγκαταστάσεων, μπαρ και κλαμπ σε 16 ομόσπονδα κρατίδια.

Ιρλανδία
Επιβάλλει από Δευτέρας lock down σε όλη τη χώρα. Σχολεία, κολέγια, ιδρύματα παιδικής μέριμνας και τα πολιτιστικά ιδρύματα κλείνουν.

Βέλγιο
Lock down από την Τετάρτη, τουλάχιστον μέχρι τις 5 Απριλίου.
Επιτρέπονται οι επαφές μόνο με την οικογένεια.

Ελ Σαλβαδόρ
Σε «πορτοκαλί συναγερμό» από την περασμένη εβδομάδα.
Περιλαμβάνει εθνική καραντίνα για τους 6.4 εκατομμύρια πολίτες της χώρας.

Σε ό,τι δε αφορά την κοντινή μας χώρα και σύμμαχο Ισραήλ, απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 10 προσώπων και η κυβέρνηση Νετανιάχου, απειλεί να κηρύξει γενική καραντίνα εκτός και αν οι πολίτες τηρήσουν τις οδηγίες.

Τέλος στην Τουρκία επεβλήθη σήμερα μερική απαγόρευση της κυκλοφορίας, για τους πολίτες ηλικίας άνω των 65 ετών και για τα άτομα με χρόνιες ασθένειες.
Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα.

Την Δευτέρα μαθαίνει το ΣΙΓΜΑ ότι θα υπάρξει μια νέα, σε βάθος, ανασκόπηση και των δεδομένων και των ζητουμένων, τόσο από την διυπουργική επιτροπή, όσο και από την μονάδα επιδημιολογικής επιτήρησης, από κοινού με την συμβουλευτική επιτροπή.

Το ΣΙΓΜΑ μαθαίνει ακόμη, ότι η εξέλιξη των κρουσμάτων, της διαδικασίας ιχνηλάτησης και κυρίως της της συμπεριφοράς των πολιτών το τρέχον Σαββατοκύριακο θα είναι ο κυριότερος παράγων της ανάλυσης που θα γίνει τη Δευτέρα. Που δεν προαποκλείει, όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, οποιαδήποτε πιο δραστική απόφαση.

Πάντως, στην περίπτωση που βιώνουμε, πρέπει να θυμηθούμε την ρήση "το γοργόν και χάριν έχει".

Keywords
Τυχαία Θέματα