Κύπριες στο Βρετανικό Μουσείο: «Να επιστραφούν τα μάρμαρα,είναι η ιστορία μας»

Πάνω από 200 χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Σκωτσέζος λόρδος Ελγιν και οι άνθρωποί του έκλεψαν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και άλλες σημαντικές ελληνικές αρχαιότητες.

Το θέμα της επιστροφής τους στην Ελλάδα, επί της ουσίας ουδέποτε έφυγε από την επικαιρότητα  και τώρα επανήλθε και πάλι στο προσκήνιο μετά την απαράδεκτη ενέργεια του Βρετανού πρωθυπουργού να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενοχλημένος από τις αναφορές

του Έλληνα πρωθυπουργού στα γλυπτά του Παρθενώνα στη συνέντευξη που παραχώρησε το BBC.

Πέρα από μια κίνηση διπλωματικά απαράδεκτη, ο Ρίσι Σούνακ με την ακύρωση της συνάντησης προδίδει έλλειψη επιχειρημάτων με τα οποία ενδεχομένως θα προσπαθούσε να υπερασπιστεί το γιατί οι κλεμμένοι από τον Ελγιν θησαυροί έπρεπε να παραμείνουν ες αεί στο Βρετανικό Μουσείο.

Σε δημοσίευμα η βρετανική Independent κατέγραψε τις αντικρουόμενες απόψεις των επισκεπτών του Βρετανικού Μουσείου την Τρίτη (28/11), μέσα στους οποίους ήταν τρεις Κύπριες.

«Σημαίνει πολλά για τους Έλληνες. Πρέπει οπωσδήποτε να επιστρέψουν εκεί από όπου ήρθαν γιατί για τους Έλληνες σημαίνει πολλά. Είναι η ιστορία μας», ανέφερε η 25χρονη Ζωή από τη Λεμεσό.

 Η φίλη της, Ραφαέλα, επίσης 25 ετών, πρόσθεσε: «Σίγουρα πιστεύω ότι πρέπει να επιστρέψουν. Είναι μέρος του ελληνικού πολιτισμού και ως εκ τούτου πρέπει να βρίσκεται στην Ελλάδα. Ξέρω ότι οι άλλοι τα θέλουν εδώ, αλλά κατά τη γνώμη μου, πιστεύω ότι πρέπει να επιστραφούν».

Σχολιάζοντας την απρόσμενη ακύρωση της συνάντησης του Σούνακ με τον Μητσοτάκη, η Στέλλα, επίσης από την Κύπρο, είπε: «Είναι περίεργο που ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση, δεν ξέραμε ότι το έκανε αυτό. Ίσως ήταν επίτηδες που ακυρώθηκε; Ήταν η τελευταία στιγμή».

Ο John Ransom, 70 ετών, από το Edgware του Λονδίνου είχε ξεκάθαρη άποψη για το ζήτημα. «Κάποιοι λένε ότι είναι ηθικό να επιστρέψουν στην Ελλάδα αλλά στη συνέχεια, δημιουργείτε ένα προηγούμενο για όλες τις χώρες να πουν ότι θέλουν τα πράγματά τους πίσω. Αν δεν υπήρχαν αυτά τα πράγματα, δεν θα ήμασταν σε αυτό το μουσείο», είπε. «Οι Βρετανοί έχουν τη συνήθεια να παίρνουν ή να αγοράζουν πράγματα, αλλά όχι στη σωστή τιμή. Αυτή φαίνεται να είναι μια βρετανική παράδοση, δυστυχώς. «Πώς θα νιώθαμε αν έρχονταν και άρχιζαν να παίρνουν τη Γέφυρα του Λονδίνου; Δεν θα μας άρεσε αν μας έκλεβαν την κληρονομιά».

Ένας άλλος επισκέπτης του μουσείου, ο Ersin Kurnaz, 40 ετών, πιστεύει ότι τα αγάλματα «δεν αισθάνονται σαν στο σπίτι τους» στο Λονδίνο. Είπε: «Πήγα στην Αθήνα πριν από λίγο καιρό και είδα τον Παρθενώνα. Είναι περίεργο να βλέπεις το μισό εκεί και το μισό εδώ. «Είμαι Τούρκος αλλά ζω στη Γερμανία. Νομίζω ότι είναι παρόμοιο με την έννοια ότι η καταγωγή μου θα είναι πάντα η Τουρκία. Όταν βρίσκομαι στην Τουρκία είναι ένα διαφορετικό συναίσθημα. Νιώθω σαν στο σπίτι. Νομίζω ότι πρέπει να είναι το ίδιο και για τα γλυπτά».

Η ιστορικός τέχνης Maria Paloma de Alvarado θαύμαζε επίσης τα αγάλματα την Τρίτη και είπε ότι η συζήτηση ήταν περίπλοκη. «Πιστεύω ότι ναι, πρέπει να επιστραφούν. Ενώ τα αγόρασαν νόμιμα, είναι μέρος της ελληνικής ταυτότητας», είπε. «Υπάρχει μια συζήτηση εδώ, ωστόσο, γιατί αν ο Λόρδος Έλγιν δεν είχε αγοράσει όλα αυτά, πιθανότατα θα είχαν εξαφανιστεί όλα».

Διαβάστε επίσης: 

Κρίση στις σχέσεις Αθήνας – Λονδίνου-«Πυρά» κατά Σούνακ από τον βρετανικό Τύπο

Μητσοτάκης:Το δίκαιο αίτημα Ελλάδας για Γλυπτά απέκτησε μεγαλύτερη δημοσιότητα

Keywords
Τυχαία Θέματα