Κυβέρνηση: Ελπίδα για συμφωνία Ελλάδας-δανειστών σύντομα

"Στόχος και ελπίδα όλων είναι να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στο θέμα της Ελλάδας.

Μιλώντας λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως είναι ¨πολύ πιθανό να έχουμε τη σύγκληση ενός νέου Eurogroup το Σάββατο, έτσι ώστε να ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα. Είναι δύσκολες οι στιγμές, είναι κρίσιμες. Ευχή και επιθυμία μας είναι να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό. Το θέμα ενδεχομένως

να απασχολήσει και τους Αρχηγούς των κρατών μελών της Ευρωζώνης. Ενδεχομένως αργότερα απόψε να γίνει ειδική συνάντηση για το συγκεκριμένο θέμα¨.

Μιλώντας για την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ¨υπάρχει μια πλούσια ημερήσια διάταξη με αρκετά θέματα. Αν θέλετε, τα σημαντικότερα είναι το θέμα της μετανάστευσης, αλλά και οι βρετανικές προτάσεις σε σχέση με αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο θέμα της μετανάστευσης έχουμε την ίδια θέση με τα γειτονικά κράτη, την Ελλάδα, την Ιταλία. Υπάρχει ανάγκη όπως όλα τα κράτη μέλη μοιραστούν την ευθύνη για τα μεταναστευτικά ρεύματα, να υπάρχει βοήθεια από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναμένεται να γίνει μια σημαντική συζήτηση απόψε και ενδεχομένως να ληφθούν αποφάσεις. Την ίδια στιγμή, και το θέμα της Βρετανίας, οι βρετανικές απόψεις μετά την επανεκλογή του Πρωθυπουργού Κάμερον, θα τεθούν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα γίνει μια πρώτη συζήτηση και θα δούμε πώς θα προχωρήσει το όλο θέμα¨.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε ότι ¨ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ αλλά και σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Ελ Σίσι και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Αμπας, έχει αναλάβει μια πρωτοβουλία. Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της ΕΕ, έχει ρόλο να διαδραματίσει στην περιοχή και στην προσπάθεια που γίνεται για να μετατραπεί η Ανατολική Μεσόγειος, η Μέση Ανατολή, σε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας προς όφελος των λαών της περιοχής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ελ Σίσι για τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας του έτσι ώστε να προσκληθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ξεχωριστά, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ και ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής με στόχο να γίνει μια γενικότερη συζήτηση, να ενημερωθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και να δούμε κατά πόσο η ΕΕ, και η Κυπριακή Δημοκρατία, μπορούν να αναλάβουν ένα πιο συγκεκριμένο ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων της περιοχής, και ειδικά στο Παλαιστινιακό.

Απόψε το βράδυ στις 9.00 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Αμπάς και αύριο αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Νετανιάχου. Ακολούθως των τηλεφωνικών επικοινωνιών θα δούμε πιο συγκεκριμένα πως θα αναπτυχθεί η πρωτοβουλία αυτή. Να αναφέρω ότι για το θέμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πέραν από τον κ. Τουσκ, ενημέρωσε σχετικά και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ κα Μογκερίνι. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η κα Μογκερίνι θα επισκεφθεί επίσημα την Κύπρο στις 24 Ιουλίου, ακριβώς αναγνωρίζοντας αυτόν τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή¨.

#Cyprus - #Italy: common understanding on migration “@CyprusinEU: @AnastasiadesCY at the #EUCO with @matteorenzi, pic.twitter.com/4jTYZpJZ3B”

— NikosChristodoulides (@Christodulides) June 25, 2015Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα