Λαβρόφ: «Τελεσίγραφο» η «φόρμουλα ειρήνης Ζελένσκι»

Όσοι προτείνουν ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, «εκείνοι που όχι μόνο εκφράζουν τέτοιες σκέψεις, αλλά επιτρέπουν να υπάρξουν στο κεφάλι τους, πρέπει παρ’ όλ’ αυτά να χρησιμοποιούν αυτό το κεφάλι για πιο ορθολογικές και πιο ασφαλείς σκέψεις για την Ευρώπη», σχολίασε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναφερόμενος στις σχετικές δηλώσεις του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Ρώσος υπουργός εκτίμησε, σύμφωνα με το

πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ-Νόβοστι» ότι έχουν γίνει συζητήσεις για την αποστολή στρατιωτικών δυτικών χωρών για να βοηθήσουν το Κίεβο, αν και το ΝΑΤΟ δεν θέλει να εμπλέξει ολόκληρη τη συμμαχία στη σύγκρουση.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ ισχυρίστηκε, κατά το ίδιο πρακτορείο, ότι οι ευρωπαϊκές χώρες συζητούν την επιλογή να αποστείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία «λόγω της έλλειψης ορατών αποτελεσμάτων» στην αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Μάλιστα εκτίμησε ότι «τακτικά, σχεδόν καθημερινά, Ουκρανοί αξιωματούχοι οργανώνουν παρόμοιες επικοινωνιακά σκανδαλώδεις υποθέσεις».

Μετά τις συνομιλίες του με τον Πρωθυπουργό της Υεμένης Αχμέντ μπιν Μουμπάρακ στη Μόσχα, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών σχολίασε και τη δημιουργία «κάποιας ένατης πυραυλικής συμμαχίας», την πρωτοβουλία για την οποία ανέλαβε ο Γάλλος Πρόεδρος. Η συμμαχία αυτή «θα περιλαμβάνει την προμήθεια όπλων μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπούν βαθιά μέσα στη Ρωσική Ομοσπονδία, πράγμα, που από μόνο του είναι αυτοκτονικό, αν όλα αυτά επιβεβαιωθούν», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε επίσης «τελεσίγραφο» τη «φόρμουλα ειρήνης Ζελένσκι», θεωρώντας ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από τη Ρωσία τα δέκα σημεία, που προβλέπει.

Χρησιμοποιώντας ακραίες εκφράσεις, όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια, ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ ισχυρίστηκε ότι η εκτίμηση του Εμανουέλ Μακρόν πως δεν μπορεί να αποκλειστεί η αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, «σε συνδυασμό με την πρόσφατη επιθυμία του να μοιραστεί το πυρηνικό οπλοστάσιο της Γαλλίας με όλους τους ενδιαφερόμενους Ευρωπαίους, μοιάζει με λογοδιάρροια του Μακρόν, η οποία κατέστη ένα παρατεταμένο και επώδυνο πρόβλημα».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα