ΛΔ Κονγκό: Η κυβέρνηση απελαύνει τον εκπρόσωπο της ειρηνευτικής αποστολής ΟΗΕ

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ζήτησε από τον εκπρόσωπο της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ, MONUSCΟ, να φύγει από τη χώρα, επιρρίπτοντάς του την ευθύνη για τις εντάσεις που οδήγησαν σε φονικές διαδηλώσεις την περασμένη εβδομάδα.

Τριάντα έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερις ειρηνευτές του ΟΗΕ, σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές

επιτέθηκαν και έβαλαν φωτιά σε κτίρια του ΟΗΕ σε πολλές πόλεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Πολίτες κατηγορούν την αποστολή, που βρίσκεται στη χώρα για περισσότερο από μία δεκαετία, ότι απέτυχε να τους προστατεύσει από την παραστρατιωτική βία που αποτελεί επί χρόνια μάστιγα για την περιοχή.

Η κυβέρνηση είπε πως ο εκπρόσωπος, Ματίας Γκλίμαν, έκανε "αγενείς και ανάρμοστες" δηλώσεις που συνέβαλαν στις εντάσεις ανάμεσα στον πληθυσμό και τη MONUSCO.

"Η κυβέρνηση της ΛΔ του Κονγκό θεωρεί πως η παρουσία αυτού του αξιωματούχου στην εθνική επικράτεια δεν είναι πιθανό να προωθήσει ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ηρεμίας ανάμεσα στους θεσμούς και τη MONUSCO", αναφέρει η δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών που φέρει ημερομηνία 28 Ιουλίου και την οποία είδε το Reuters σήμερα.

Η κυβέρνηση της ΛΔ του Κονγκό δήλωσε επίσης αυτή την εβδομάδα πως θα επαναξιολογήσει το σχέδιο αποχώρησης της αποστολής υπό το φως των διαδηλώσεων, μια απόφαση που η MONUSCO είπε ότι υποστηρίζει.

Η αποστολή αναμένεται να αποχωρήσει το 2024 βάσει ενός σχεδίου που αποφασίστηκε πέρυσι, όμως η κυβέρνηση θέλει να επισπεύσει την αναχώρησή της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Κριστόφ Λουτουντούλα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΛΔ Κονγκό, ΟΗΕ,ld kongko, oie