Λεγόμενο «υπεξ»: Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν εκπλήρωσε τα καθήκοντα της

«Η μόνη ρεαλιστική λύση στο νησί σήμερα είναι τα δύο υφιστάμενα κράτη να αναπτύξουν σχέσεις καλής γειτονίας», αναφέρει ανακοίνωση του «υπουργείου εξωτερικών» με αφορμή το ψήφισμα 2723 (2024) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την παράταση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για ένα έτος έως τις 31 Ιανουαρίου 2025.

«Η Ειρηνευτική Δύναμη δεν έχει καταφέρει να εκπληρώσει τα βασικά της καθήκοντα, όπως η ισότιμη μεταχείριση των δύο

πλευρών και η εξεύρεση δίκαιης λύσης στις διαφορές. Επιπλέον, έχει γίνει ο θεματοφύλακας του status quo», ισχυρίζεται το «υπεξ», το οποίο προσθέτει ότι «ο κύριος λόγος για τον οποίο η Ειρηνευτική Δύναμη συνέχισε να δραστηριοποιείται εντός της τδβκ είναι η καλόπιστη συνεργασία των αρχών».

Υποστηρίζει, επίσης, ότι «η επιβολή ενός μοντέλου που είναι απαράδεκτο για τον τουρκοκυπριακό λαό συνιστά μεγάλη ασέβεια. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι έχουμε εξουσιοδοτήσει το διορισμό Προσωπικού Αντιπροσώπου για έξι μήνες για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος για νέες διαπραγματεύσεις. Η μόνη ρεαλιστική λύση στο νησί σήμερα είναι τα δύο υφιστάμενα κράτη να αναπτύξουν σχέσεις καλής γειτονίας στη βάση της κυριαρχικής τους ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος τους».

Το «υπεξ» αναφέρει σε σχέση με το ζήτημα της Πύλας, ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά απαιτεί την εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με την Ειρηνευτική Δύναμη και την ολοκλήρωση της κατασκευής του δρόμου το συντομότερο δυνατό». 

Διαβάστε επίσης: Το ΣΑ ΗΕ ανανέωσε ομόφωνα τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2025

Keywords
Τυχαία Θέματα