Λιλλήκας:Χρησιμοποιούσαν ΒΒ οι ΗΠΑ - Διευκολύνσεις από ΚΔ από 2006

Στην αποκάλυψη ότι από το 2006 η ΚΔ παραχώρησε διευκολύνσεις στις ΗΠΑ προχώρησε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ και το Πρωτοσέλιδο ο Γιώργος Λιλλήκας με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις για ύπαρξη αμερικανικής βάσης στην Κύπρο, ο κ.Λιλλήκας ανέφερε ότι η ΚΔ πρόσφερε από το 2006 διευκολύνσεις σε ΗΠΑ.

«Και στο παρελθόν έτυχε η Βρετανία να παραχωρήσει διευκολύνσεις στις ΗΠΑ. Ως ΥΠΕΞ είχαμε μια τέτοια περίπτωση όπου και απευθυνθήκαμε στους Βρετανούς γιατί παραβίασαν την συμφωνία. Ξεκινήσαμε διάλογο με ΗΠΑ και είπαμε αντί να χρησιμοποιούν βάσεις, που δεν ήταν το καλύτερο, είπαμε να απευθύνονται στην ΚΔ.

Οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν την πρόταση αυτή και τέλος του 2006 είχε ξεκινήσει η συνεργασία. Προσφέραμε διευκολύνσεις», είπε ο κ.Λιλλήκας.

Κληθείς να απαντήσει για το κατά πόσο έπρεπε να γνωρίζει την ύπαρξη της βάσης των Αμερικανών εδώ, ο κ.Λιλλήκας εξέφρασε την άποψη ότι θα έπρεπε να γνωρίζει η Κυβέρνηση. «Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι δεν ήξερε η Κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

«Όταν έγινε ο πόλεμος στον Λίβανο το 2006 και έγινε η διάσωση χιλιάδων πολιτών οι Βρετανοί έκαναν το παν για να προσφέρουν διευκολύνσεις σε ευρωπαϊκές χώρες από τις Βάσεις για χατίρι των πολιτών τους. Με την παρέμβασή μας, όλοι παρέλαβαν πολίτες από λιμάνια μας και αεροδρόμια. Οι Βρετανοί θέλουν να αναβαθμίσουν τον ρόλο τους. Δεν είναι νόμιμες οι Βάσεις στην Κύπρο».

Ο Γιώργος Λιλλήκας, χαρακτήρισε δε ως «παραμύθι» ότι οι Βρετανικές Βάσεις είναι κυρίαρχες. «Ούτε κυρίαρχες ούτε νόμιμες είναι», είπε.

«Κακώς δεν ζητήσαμε κλείσιμο των Βάσεων. Επί Τάσσου ζητήθηκαν γνωματεύσεις που κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό», συμπλήρωσε ο κ.Λιλλήκας σημειώνοντας ότι ίσως ο αείμνηστος Τάσσος θα έθετε τέτοιο θέμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα