Λιμάνι με… φουρτούνα

Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι της Λάρνακας διαμαρτυρήθηκαν για απόρριψη TOTAL και ENI
Ζητούν διαβούλευση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, ώστε να επιτευχθεί κοινά αποδεκτή λύση, ενώ τάχθηκαν ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής των δραστηριοτήτων των εταιρειών ενέργειας στο λιμάνι

Υπό το φως αντεγκλήσεων και αντιπαραθέσεων μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και της Κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι στο λιμάνι Λάρνακας πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας,

ενάντια στην αρνητική απάντηση που έδωσε την περασμένη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας, στο αίτημα των εταιρειών ΤΟΤΑL και ENI για χρήση των εγκαταστάσεων του λιμανιού για περίοδο έξι μηνών και ενός χρόνου αντίστοιχα.

Οι εργαζόμενοι λιμενεργάτες, σημειωτές, αδειούχοι αχθοφόροι, υπάλληλοι της ΑΛΚ, φρουροί ειδικής φύλαξης και πρώην εργαζόμενοι στις εταιρείες MEDSEV και ENI απηύθυναν έκκληση προς την Κυβέρνηση και τις Αρχές της Λάρνακας όπως καταλήξουν το συντομότερο δυνατόν στον σχεδιασμό για το μέλλον του λιμανιού της πόλης.
Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από την είσοδο του λιμανιού και με λεωφορεία μεταφέρθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας, απ’ όπου πραγματοποίησαν πορεία προς το Δημοτικό Μέγαρο Λάρνακας και επέδωσαν υπόμνημα με τις θέσεις τους στον Δήμαρχο Ανδρέα Λουρουτζιάτη.

Παραδίδοντας το υπόμνημα η Νάντια Κυρίτση, Επαρχιακή Γραμματέας της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ - ΠΕΟ Λάρνακας, ευχήθηκε όπως «έστω και μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι απόψεις των εργαζομένων ληφθούν σοβαρά υπόψη τόσο από τις Αρχές της πόλης όσο και από την Κυβέρνηση».

Ενημερώνονται τα μέλη του Δ.Σ.
Παραλαμβάνοντας το υπόμνημα, ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης ανέφερε ότι κατανοεί «την αγωνία που εκφράζει η διαμαρτυρία των εργαζομένων στο λιμάνι» και υποσχέθηκε ότι «το υπόμνημα θα σταλεί σήμερα σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Υπήρξε μια πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία κατέληξε στο να απορρίψει το αίτημα της εταιρείας TOTAL», είπε.

Πρόσθεσε ότι «η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι σεβαστή. Η δική μου έκκληση και θέση ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν να μην κλείσουμε την πόρτα στην εταιρεία, αλλά να δώσουμε μια ευκαιρία μέσα από μια ολιγόμηνη παράταση να εξετάσουμε και να αξιολογήσουμε τις λειτουργίες και τα οφέλη για την πόλη μας, αλλά λαμβάνοντας υπόψη και γενικότερα θέματα της ενέργειας», επισήμανε.

Σε ερώτηση τι περιμένουν οι εργαζόμενοι από την επίσκεψή τους στο Υπουργείο Μεταφορών (που ακολούθησε), η κυρία Κυρίτση απάντησε πως «αναμένουμε να μας δεχθεί ο Υπουργός και να λάβει υπόψη και αυτήν την ομάδα εργαζομένων, οι οποίοι εξαρτούν τη διαβίωσή τους από το λιμάνι της Λάρνακας. Αναμένουμε να δώσει επίσημα τις σκέψεις και τις αποφάσεις που θα λάβει η Κυβέρνηση για το μέλλον του λιμανιού».

Έξω από Υπουργείο Μεταφορών
Κρατώντας πανό που ανέγραφαν «Όχι στον θάνατο του λιμανιού Λάρνακας, Ναι στην εμπορικότητα», οι εργαζόμενοι λιμενεργάτες πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Μεταφορών.

Αντιπροσωπία των εργαζομένων είχαν συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών, Μάριο Δημητριάδη, στον οποίο και παρέδωσαν υπόμνημα με τις θέσεις τους. Μεταξύ άλλων, στο υπόμνημα σημειώνεται πως στη φάση που βρίσκεται το λιμάνι Λάρνακας σήμερα, με τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, χωρίς οποιαδήποτε απόφαση για το μέλλον του λιμανιού και χωρίς δραστηριοποίηση των εταιρειών οι οποίες σχετίζονται με την ενέργεια, η απασχόληση στο Λιμάνι Λάρνακας συρρικνώνεται δραματικά, με τεράστιες συνέπειες σε εκατοντάδες οικογένειες των οποίων με άμεσο ή έμμεσο τρόπο εξαρτώνται οι συνθήκες ζωής και εργασίας από το λιμάνι.

Διαβούλευση
Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε η αντιπροσωπία των εργαζομένων με τον Υπουργό Μεταφορών, ο Επαρχιακός Γραμματέας του Σωματείου Μεταφορών ΣΕΚ-Λάρνακας Νίκος Κολιαντρής είπε εκ μέρους των εργαζομένων ότι οι θέσεις που εξέφρασαν στον Υπουργό ήταν ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής των δραστηριοτήτων των εταιρειών ενέργειας στο λιμάνι της Λάρνακας.

Ο Υπουργός, όπως είπε ο κ. Κολιαντρής, άκουσε τις θέσεις και απόψεις των εργαζομένων και τους διαβεβαίωσε ότι θα τις λάβει σοβαρά υπόψη. «Φυσικά το όλο ζήτημα βρίσκεται και στην πόλη της Λάρνακας, εμείς ελπίζουμε ότι μέσα από διαβούλευση μεταξύ των δύο πλευρών θα επικρατήσουν σοφότερες αποφάσεις δίνοντας έτσι θέσεις εργασίας στη Λάρνακα και ανάπτυξη που τόσο πολύ θέλει η πόλη και το Λιμάνι», επισήμανε.

Ερωτηθείς αν ο Υπουργός τούς ενημέρωσε κατά πόσον θα θέσει το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο για να πάρει απόφαση, ο κ. Κολιαντρής είπε πως δεν τους ενημέρωσε για κάτι τέτοιο και πρόσθεσε πως θα πρέπει να γίνουν κάποιες συζητήσεις πρώτα και μετά ενδεχομένως να υπάρξει αυτή η κατάληξη. Ο κ. Δημητριάδης, όπως είπε, τους ανέφερε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη και τις δικές τους θέσεις. Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχει και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Λάρνακας και δεν είναι τόσο εύκολο να ανατραπεί αυτή η απόφαση.

«Χρειάζεται διαβούλευση, χρειάζεται να μπουν όλα στο τραπέζι, το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να κάνει σοφότερες σκέψεις και η μόνη οδός είναι η διαβούλευση μεταξύ των δύο πλευρών για να υπάρξει θετική κατάληξη», τόνισε.

«Λαϊκίστικες νοοτροπίες»
Για αλλοπρόσαλλη προσέγγιση των δημοτικών Αρχών και λαϊκίστικες νοοτροπίες εκ μέρους του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ στο θέμα της επέκτασης της παραμονής των εταιρειών ΕΝΙ και TOTAL στο λιμάνι Λάρνακας, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Γερμανό βουλευτή Manuel Sarrazin, ο κ. Νεοφύτου διερωτήθηκε «γιατί η ΠΕΟ, η ΔΕΟΚ και η ΣΕΚ, που διαμαρτύρονται σήμερα (χθες) μαζί με τους 100 εργαζομένους στο λιμάνι της Λάρνακας ότι θα απολέσουν την εργασία τους, δεν παίρνουν αυτούς τους εργαζομένους έξω από τα επαρχιακά γραφεία του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ για να διαμαρτυρηθούν». Αντ' αυτού, πρόσθεσε, πάνε να εκδηλώσουν τη διαμαρτυρία τους στον δήμαρχο της Λάρνακας, που ψήφισε να δοθεί η παράταση, και διαμαρτύρονται και στην Κυβέρνηση που προσπαθεί να βρει λύση.

«Αυτές οι νοοτροπίες οι λαϊκίστικες, οι δημοτικές ομάδες να είναι με τους κατοίκους της γειτονιάς που διαμαρτύρονται ότι πρέπει να κλείσουν αυτές τις δραστηριότητες για το λιμάνι, αλλά οι συντεχνίες αυτών των κομμάτων να είναι με τους εργαζομένους, διαμαρτυρόμενοι ότι θα απολέσουν τις θέσεις εργασίας, μας παίρνουν πίσω και παρουσιάζουν μια χώρα τριτοκοσμική», ανέφερε.

Η «φωνή του ορθολογισμού»
Πρόσθεσε ότι βρίσκεται στην πολιτική για να είναι ενάντια σε αυτούς τους λαϊκισμούς απ' όπου κι αν προέρχονται.
«Θα 'μαστε εδώ η φωνή του ορθολογισμού. Εμείς στον ΔΗΣΥ, λαϊκισμούς δεν θα τους υιοθετήσουμε. Θα 'μαστε απέναντι στον λαϊκισμό, θα 'μαστε απέναντι σε προσεγγίσεις λαϊκίστικες που βλάπτουν το εθνικό συμφέρον», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι το ΑΚΕΛ στη Λάρνακα δεν δίνει παράταση, γιατί επηρεάζει τους κατοίκους, αλλά ο δήμαρχος του ΑΚΕΛ της Λεμεσού, πολύ σωστά, όπως ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, είπε να φιλοξενήσουν τις εταιρείες στη Λεμεσό.

Διερωτήθηκε κατά πόσον οι εργασίες στο λιμάνι που επηρεάζουν την υγεία και τους κατοίκους της Λάρνακας δεν επηρεάζουν τους κατοίκους της Λεμεσού.
Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση σκέφτεται να πάρει το θέμα πάνω της, ώστε να παραμείνουν οι δύο εταιρείες στο λιμάνι της Λάρνακας, διερωτήθηκε κατά πόσον θα έπρεπε να γυρίσει η ευθύνη στην Κεντρική Κυβέρνηση, όταν οι δημοτικές Αρχές δείχνουν αυτήν την αλλοπρόσαλλη προσέγγιση.

Το ΑΚΕΛ ξεκαθαρίζει
Την ίδια ώρα, το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση ξεκαθαρίζει τη θέση του για το θέμα, θεωρώντας ότι επιχειρείται «από ορισμένους» μια «προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης».

Το ΑΚΕΛ όχι μόνο τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης του λιμανιού της Λάρνακας, αλλά αγωνιωδώς προσπαθεί εδώ και τρία χρόνια να πείσει την Κυβέρνηση να προχωρήσει στη βάση ενός συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού, αναφέρει, για να προσθέσει.

«Ο Γ.Γ. του Κόμματος, με επιστολή του (09/12/14) στον Υπουργό Εσωτερικών, διεκδικούσε, μάταια, δυστυχώς, να διαμορφωθεί αυτός ο Στρατηγικός Σχεδιασμός. Ζητήσαμε επανειλημμένα, όπως ο σχεδιασμός λάβει υπ’ όψιν την ανάπτυξη της Λάρνακας, την ευημερία των κατοίκων της και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

»Συμμεριζόμαστε και κατανοούμε τους προβληματισμούς των εργαζομένων στο Λιμάνι ως προς την αβεβαιότητα που προκαλείται από την απαράδεκτη στάση της Κυβέρνησης. Ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική τους για την ανάγκη λήψης αποφάσεων που θα αφορούν στη χρήση του Λιμανιού, στη βάση ενός συνολικού σχεδιασμού.

»Ως ΑΚΕΛ, εκφράσαμε τις ανησυχίες για τους κινδύνους, που ελλοχεύουν από τυχόν επιβάρυνση του περιβάλλοντος, της τοξικής ρύπανσης και των βιομηχανικών μονάδων παραγωγής λάσπης. Απευθύνουμε, ξανά, έκκληση προς την Κυβέρνηση να διαβουλευτεί με τις Αρχές της πόλης, ώστε συλλογικά και δημοκρατικά να ληφθούν αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον της Λάρνακας».

«Περίεργες παλινωδίες»
Για περίεργες παλινωδίες και στρεψοδικίες από την πλευρά της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις των εταιρειών TOTAL και ΕΝΙ, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης.

Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι δεν θεωρεί καθόλου λαϊκισμό για τους ευαίσθητους πολίτες τις οργανώσεις της Λάρνακας και εν τέλει και τους δημοτικούς συμβούλους της Λάρνακας να προσπαθούν να υπερασπιστούν την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον της πόλης τους, λαμβάνοντας τη συγκεκριμένη απόφαση που αφορά τις εγκαταστάσεις της TOTAL και της ΕΝΙ.

Αλλά αντίθετα, όπως πρόσθεσε, θεωρεί περίεργο μια Κυβέρνηση να βγαίνει τη μια μέρα και να λέει ότι σέβεται την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και μετά από δύο μέρες να λέει ότι την απόφαση θα τη λάβει η ίδια.

«Αυτές οι παλινωδίες και οι στρεψοδικίες από την πλευρά της Κυβέρνησης είναι περίεργες σε σχέση με το από πού προέρχονται και ποιο σκοπό έχουν», επισήμανε.
Χαρακτήρισε, δε, απαράδεκτο το γεγονός, «μια χώρα η οποία οραματίζεται ενεργειακό μέλλον, να μην έχει προγραμματίσει σε αυτόν τον λίγο χώρο της επικράτειάς της, πού θα μπουν αυτές οι επιχειρήσεις και να αφήνει στις επιχειρήσεις την επιλογή...». «Γι’ αυτό έχουμε αυτά τα προβλήματα, τα οποία εκθέτουν τη χώρα μας και εμάς τους ίδιους», πρόσθεσε καταλήγοντας.

Keywords
Τυχαία Θέματα