Λουκαΐδης στην ΚΣΣΕ: Κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για συστήματα παρακολούθησης

Την εκπόνηση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για την καλύτερη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έναντι περιστατικών κατάχρησης συστημάτων παρακολούθησης ζήτησε ο βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Λουκαΐδης, σε παρέμβασή του στο πλαίσιο συζήτησης στην Ολομέλεια, με θέμα το σύστημα παρακολούθησης Pegasus

και αντίστοιχα λογισμικά συστήματα παρακολούθησης και κατασκοπείας, έκανε ειδική μνεία στους δημοσιογράφους, πληροφοριοδότες και εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων που πρώτοι αποκάλυψαν τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα από τη χρήση τέτοιων συστημάτων.

Προστίθεται ότι o Κύπριος βουλευτής στηλίτευσε το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής την απαραίτητη βούληση για διερεύνηση του όλου θέματος και αντιμετώπιση των συνεπαγόμενων σοβαρών παραβιάσεων της ιδιωτικότητας των επικοινωνιών και άλλων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση της Κύπρου με τη χρήση και εξαγωγή του συστήματος Pegasus, ο κ. Λουκαΐδης αναφέρεται πως σημείωσε ότι, σύμφωνα με το πόρισμα σχετικής Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τεκμηριώνεται κακή διαχείριση και στην Κύπρο ως προς την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας εξαγωγών ειδών διπλής χρήσης, αλλά και θεσμική και πολιτική ευθύνη σε σχέση με τους μηχανισμούς ελέγχου και την εποπτεία της παραγωγής, πώλησης και εξαγωγής υλικού παρακολούθησης.

Για σκοπούς διαφάνειας και λογοδοσίας, υπογράμμισε ο κ. Λουκαΐδης, θα πρέπει τάχιστα τα αρμόδια ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να εκπονήσουν το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, στη βάση των συμπερασμάτων της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλων έγκριτων πηγών, για την καλύτερη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έναντι τέτοιων απαράδεκτων και καταχρηστικών πρακτικών, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα