Λουκαΐδης στην ΚΣΣΕ: Τα κόμματα να απαγορεύουν τη ρητορική μίσους

Τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να απαγορεύουν και να καταδικάζουν τη χρήση της ρητορικής μίσους από τα μέλη τους, ειδικότερα εν μέσω προεκλογικών εκστρατειών, είπε ο βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος σε προεκλογικές εκστρατείες, αναφέρει ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Όπως αναφέρεται, στο πλαίσιο των εργασιών του Πρώτου Μέρους της Συνόδου 2024 της Κοινοβουλευτικής

Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο κ. Λουκαΐδης συμμετείχε την Τρίτη σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Σώματος με θέμα την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος σε προεκλογικές εκστρατείες και τις συνέπειες σε ό,τι αφορά την υποδοχή και τα δικαιώματα των μεταναστών

Μιλώντας εκ μέρους της Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αναφέρεται, ο κ. Λουκαΐδης ανάφερε ότι η διαστρέβλωση του μεταναστευτικού ζητήματος και η χειραγώγηση των πολιτών από ακροδεξιές ομάδες αποτελεί πλέον συχνό φαινόμενο, λαμβανομένου υπόψη της έξαρσης του ξενοφοβικού λόγου και της κανονικοποίησης των πολιτικών διακρίσεων στο πεδίο των προεκλογικών εκστρατειών.

Υπογράμμισε, προστίθεται, «ότι τέτοιες τακτικές όχι μόνο ευτελίζουν την ανθρωπιστική πτυχή του μεταναστευτικού, αλλά συντηρούν και αναπαράγουν το μίσος, δημιουργώντας συνακόλουθα το υπόβαθρο για περαιτέρω λεκτική, ψυχολογική και σωματική βία εναντίον των μεταναστών».

Σημειώνεται ακόμη ότι ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι «είναι ανησυχητικό» ότι συντηρητικές δυνάμεις συστηματικά προσπαθούν να στοχοποιήσουν όσους δεν έχουν φωνή, δηλαδή τους πρόσφυγες και μετανάστες.

«Είναι εξίσου σημαντικό να αντιληφθούμε ότι πίσω από τους αριθμούς, κρύβονται ανθρώπινα πρόσωπα», συμπλήρωσε, όπως αναφέρεται. Προστίθεται ότι, τόνισε εξάλλου ότι είναι ευθύνη των νομοθετών να διασφαλίσουν ότι οι εκλογικές διαδικασίες δεν θέτουν σε κίνδυνο τα θεμελιώδη δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, αλλά ούτε και το δικαίωμα των ψηφοφόρων να συμμετέχουν σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Επιπρόσθετα, ο κ. Λουκαΐδης επεσήμανε, όπως αναφέρεται, ότι τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να απαγορεύουν και να καταδικάζουν τη χρήση της ρητορικής μίσους από τα μέλη τους, ειδικότερα εν μέσω προεκλογικών εκστρατειών. Άλλωστε, πρόσθεσε, ο αναθεωρημένος Χάρτης των Ευρωπαϊκών Πολιτικών Κομμάτων για μια μη ρατσιστική και συμπεριληπτική κοινωνία, αποτελεί σημαντικό εργαλείο προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως είναι επίσης ο Κώδικας Καλής Πρακτικής για Εκλογικά θέματα της Επιτροπής Βενετίας.

Εξίσου χρήσιμη, τόνισε, είναι η κατάρτιση κωδίκων δεοντολογίας από τα κράτη-μέλη που να ρυθμίζουν το περιεχόμενο των πολιτικών προγραμμάτων των υποψηφίων, καθώς και την δημοσιογραφική κάλυψή των προεκλογικών εκστρατειών από τα μέσα ενημέρωσης.

Η υπεύθυνη ενημέρωση και κάλυψη των γεγονότων, προκειμένου να αποφευχθεί ο λαϊκισμός και η έξαρση της ξενοφοβίας και των διακρίσεων κατά προσφύγων και μεταναστών, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, συμπλήρωσε καταληκτικά ο Βουλευτής, αναφέρει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα