«Μάγκας κι ομορφόπαιδο» - Ψάχνουν τα στοιχεία αιχμάλωτου πολέμου (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα στοιχεία αιχμάλωτου πολέμου του 1974 ψάχνει ο ερευνητής, Οδυσσέας Χρίστου. Φιλοξενούμενος στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο ανέφερε ότι ψάχνοντας τον γηραιότερο αιχμάλωτο πολέμου εντόπισε τον μικρότερο που θα έδινε πληροφορίες.

Αρχικά ανέφερε ότι έκανε έρευνα για τον εντοπισμό του Γεώργιου Λευτέρη από τον Άγιο Επίκτητο που συνελήφθη και μεταφέρθηκε στις φυλακές των Αδάνων στην Τουρκία».

Ήταν από τους πρώτους που απελευθερώθηκε, και μαζί με τέσσερις τραυματίες ήρθαν με ελικόπτερο από τα Άδανα στις 8 Αυγούστου

1974. Η ιστορία αυτών των τεσσάρων τραυματιών έχει μεγάλο ενδιαφέρον και παρακίνησε τον κ. Χρίστου να ψάξει γι’ αυτούς.

Αρχικά εντόπισε του δύο από τους τέσσερις που βρίσκονται εν ζωή και ψάχνει ποιος είναι ο Γεώργιος Λευτέρη 75χρονών. «Στην προσπάθεια αυτή εντοπίστηκε φωτογραφικό υλικό που φαίνονται σε ένα λεωφορείο αιχμάλωτοι κάποιοι ηλικιωμένοι και κάποιος που έχω την αίσθηση ότι πρόκειται για τον γηραιότερο αιχμάλωτο».

Σε ένα βίντεο εμφανίζονται αρκετά άτομα, αλλά τα εννιά μπορούν να αναγνωριστούν έτσι άρχισε να ψάχνει για μαρτυρίες. «Ξεκίνησα να ψάχνω το ‘ομορφόπαιδο’ γιατί έβλεπα ένα μάγκα, ένα λεβέντη που δεν φοβάται τους Τούρκους».

Το ομορφόπαιδο ήταν μεταξύ 23 με 30 ετών, πιθανότατα ήταν Έφεδρος Εθνοφρουρός και ενδεχόμενος έφεδρος αξιωματικός με ηγετική παρουσία στην ομάδα αιχμαλώτων. Συνελήφθη αιχμάλωτος κατά την πρώτη φάση της Τουρκικής η εισβολής η κατά την εκεχειρία. Πιθανών να κρατήθηκε αιχμάλωτος στην Μάντρα της Αγύρτας.

Στις 31 Ιουλίου 1974, μεταφέρθηκε από το Πέντε Μίλι στην Μερσίνα και από εκεί στις φυλακές των Αδάνων. Στις 8 Αυγούστου 1974, καταγράφηκε σαν αιχμάλωτος πολέμου από των Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

«Εύχομαι ο κόσμος να βοηθήσει και να βρούμε άκρη», κατέληξε ο Οδυσσέας Χρίστου.

Διαβάστε επίσης: Το τελευταίο τσιγάρο αιχμαλώτου 1974 – Η φωτογραφία με τους Τούρκους

Keywords
Τυχαία Θέματα