Μακρόν: Δεν αποκλείει την ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε χθες Πέμπτη πως δεν αποκλείει την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία, για να αποτραπεί η νίκη της Ρωσίας στον πόλεμο που μαίνεται για πάνω από δυο χρόνια.

«Όλες αυτές οι επιλογές είναι πιθανές», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στα τηλεοπτικά δίκτυα TF1 και France 2. «Αν θέλουμε να επιτύχουμε ειρήνη στην Ουκρανία, δεν μπορούμε να είμαστε αδύναμοι», επέμεινε.

«Πρέπει

να εξετάσουμε την κατάσταση με νηφαλιότητα και να πούμε με αποφασιστικότητα, βούληση και θάρρος πως είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα απαραίτητα μέσα ώστε να επιτύχουμε τον στόχο μας, η Ρωσία να μην νικήσει στον πόλεμο», πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Καθώς η Ρωσία δεν βάζει όρια στον πόλεμο που διεξάγει από τον Φεβρουάριο του 2022 εναντίον της Ουκρανίας, η Δύση δεν μπορεί να επιβάλλει αυτή όρια στην υποστήριξή της στο Κίεβο, επιχειρηματολόγησε.

«Ο μοναδικός υπεύθυνος θα είναι το καθεστώς στο Κρεμλίνο — όχι εμείς», υποστήριξε ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Δεν θα επιτεθούμε ποτέ, δεν θα πάρουμε τέτοια πρωτοβουλία, η Γαλλία είναι δύναμη ειρήνης», πρόσθεσε μολαταύτα.

«Αν η Ρωσία νικούσε, οι ζωές των Γάλλων θα άλλαζαν. Δεν θα είχαμε πλέον ασφάλεια στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο κ. Μακρόν, για τον οποίο η «όρεξη» του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την κατάκτηση εδαφών δεν θα σταματούσε στην Ουκρανία. «Το να θέλεις ειρήνη σήμερα σημαίνει να μην αφήσεις την Ουκρανία να αποτύχει», κατά την άποψή του.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους έκανε τα σχόλια αυτά τρεις εβδομάδες αφού οι αρχικές δηλώσεις του για το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν δυτικά στρατεύματα στην ουκρανική επικράτεια —με άλλα λόγια να εμπλακεί άμεσα το NATO στον πόλεμο— προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός Γαλλίας.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι «αποφασιστικής» σημασίας, λέει ο Μπορέλ

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποίησε χθες Πέμπτη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να κριθεί τους επόμενους μήνες, παροτρύνοντας τους δυτικούς συμμάχους να σπεύσουν να ενισχύσουν τη βοήθεια που παρέχουν στο Κίεβο κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι αποφασιστικοί», επέμεινε, τονίζοντας πως «πολλοί αναλυτές αναμένουν ρωσική επίθεση το καλοκαίρι κι η Ουκρανία δεν μπορεί να περιμένει το αποτέλεσμα των προσεχών αμερικανικών εκλογών».

«Όλα όσα πρέπει να γίνουν πρέπει να γίνουν γρήγορα», υπερθεμάτισε στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου μετέβη έπειτα από παρέμβασή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Στην Ουάσιγκτον, ο κ. Μπορέλ συναντήθηκε με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν και στάθηκε στις συνέπειες που θα είχε δυνητική νίκη της Ρωσίας.

Αν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, κατακτήσει την Ουκρανία, στήσει καθεστώς-μαριονέτα στο Κίεβο, όπως βλέπουμε στη Λευκορωσία (...) δεν θα σταματήσει εκεί», προειδοποίησε.

«Όλ' αυτά θα έχουν τεράστιες συνέπειες για τις ΗΠΑ και τα συστήματα των συμμαχιών που οικοδομήθηκαν γύρω από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη», είπε.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ συναντήθηκε επίσης με τον Ντον Μπέικον, Ρεπουμπλικάνο βουλευτή, ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Τον προέτρεψε να φανταστεί «ρωσικά άρματα μάχης στο Κίεβο» και να μεταφέρει το μήνυμά του σε κομματική εκδήλωση της παράταξης της αμερικανικής δεξιάς στη Δυτική Βιρτζίνια.

Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν αξιώνει από πέρυσι το Κογκρέσο να εγκρίνει πακέτο χρηματοδότησης ύψους 60 δισεκ. δολαρίων για να συνεχίσει να παρέχεται στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, όμως το αδιέξοδο για το ζήτημα παραμένει στο Κογκρέσο. Η έγκριση του πακέτου χρηματοδότησης εξαρτάται από την καλή θέληση υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που αρνούνται καν να συζητήσουν το κείμενο για αυτό, εν μέσω αντεγκλήσεων για το μεταναστευτικό ζήτημα.

«Δεν πρόκειται για παιγνίδι χωρίς συνέπειες. Σε μερικούς μήνες, η Ουκρανία μπορεί να μην είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της», είπε ο ευρωπαίος αξιωματούχος. «Οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να το σκεφτούν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα