Μαραγκού: Δεν πρέπει να αμφισβητούνται τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων

Για την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων με αφορμή τη δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου, μίλησε στο Ράδιο Πρώτο η Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς Κύπρου, Ελένη Μαραγκού.

Όπως ανέφερε, αφορμή για την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος, ήταν η ατυχής, όπως την χαρακτήρισε, δήλωσε του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος είπε πως «οι δημοσκόποι πάντα ήθελαν τον Δημοκρατικό Συναγερμό να διαλύεται».

Η εν λόγω

δήλωση, είπε η κα. Μαραγκού, προβλήθηκε μαζικά από όλα τα Μέσα ενημέρωσης και άφησε κακές εντυπώσεις για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων.
Όπως είπε η κα. Μαραγκού, οι δημοσκοπήσεις είναι το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ του κοινού και των ενδιαφερόμενων μελών, τα οποία με αυτό τον τρόπο χτίζουν την πολιτική τους.

Διαβάστε επίσης: Αβέρωφ: Να μην ακούτε τους δημοσκόπους, πάντα ήθελαν τον ΔΗΣΥ να διαλύεται

Σημείωσε πως η δημοσκόπηση βασίζεται στην επιστήμη της στατιστικής, είναι ένα επιστημονικό εργαλείο και ο κόσμος δεν πρέπει να αμφισβητεί τα αποτελέσματα, τόνισε.

Οπωσδήποτε υπάρχουν αποκλείσεις από το τελικό αποτέλεσμα, ωστόσο, αυτό οφείλεται στο ότι η δημοσκόπηση καταγράφει τις απόψεις του κοινού κατά την χρονική περίοδο κατά την οποία διεξάγεται, ανέφερε.

«Να μην περιμένουμε ότι τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης θα είναι τα αποτελέσματα της κάλπης», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως υπάρχουν αποκλίσεις.
Κληθείσα να σχολιάσει πως γίνεται να υπάρχουν διαφορετικά αποτελέσματα σε δημοσκοπήσεις οι οποίες διεξάγονται το ίδιο διάστημα, απάντησε πως η διαφορά δεν είναι μεγάλη διότι υπάρχει και το στατιστικό λάθος στη μέση, ενώ τόνισε πως το αποτέλεσμα εξαρτάται και από τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται.

Διαβάστε επίσης: Δημοσκόποι: «Έκπληξη και λύπη για αναφορές κατά δημοσκοπήσεων»

Μια τηλεφωνική έρευνα μπορεί να δείξει διαφορετικά αποτελέσματα από μια προσωπική έρευνα, καθώς στην τηλεφωνική υπάρχει μια καχυποψία εκ μέρους του ερωτώμενου.

Πρόσθεσε πως το ερωτηματολόγιο δεν πρέπει να έχει κατευθυνόμενες ερωτήσεις, πρέπει να είναι καθαρές ώστε όλοι να αντιλαμβάνονται το ίδιο πράγμα.

Ακούστε όλα όσα ανέφερε η κα. Μαραγκού στο 28:31

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαραγκού,maragkou