Μαργαρίτης Σχοινάς σε φοιτητές: «Εσείς είστε το μέλλον της Ευρώπης»

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι κάτι που σχεδιάζεται και αποφασίζεται εν κρυπτώ στους διαδρόμους των Βρυξελλών, αλλά το πιο φιλόδοξο ιστορικά εγχείρημα δημοκρατικής συνεργασίας και πραγματώνεται καθημερινά, ανέφερε, σε κάθε γωνιά της Ευρώπης: στα εθνικά κοινοβούλια, σε εργαστήρια ερευνητικών κι επιστημονικών κέντρων, στα καταστήματα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και βεβαίως σε πανεπιστημιακές αίθουσες, όπως αυτή του Πανεπιστημίου Κύπρου». Αυτό ανέφερε στην ομιλία του ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς ενώπιον μεγάλου ακροατηρίου που

έσπευσε να τον ακούσει σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και το Europe-Direct Λευκωσίας-Πανεπιστημίου Κύπρου.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟ 2022

«Χαίρομαι να βλέπω εσάς τους νέους και νέες, γεμάτους ενέργεια, θέληση και προσδοκίες για να χτίσετε ένα μέλλον που σας αρμόζει, ένα μέλλον που ανταποκρίνεται στις μεγάλες προκλήσεις, αλλά και αγκαλιάζει τις αμέτρητες ευκαιρίες της γενιάς σας», είπε ο κ. Σχοινάς, προσθέτοντας ότι το μέλλον, τους επιτρέπει να χαράξουν την δικιά τους ευρωπαϊκή διαδρομή και να γράψουν το επόμενο κεφάλαιο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης. Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022, δίνει μια εξαιρετική ευκαιρία να αναδειχθούν οι σημαντικές δυνατότητες στήριξης. Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής της συνεργασίας, της καινοτομίας και της κινητικότητας οδηγεί, είπε, σε μια Ευρώπη που ανοίγει δρόμους και ευκαιρίες για όλους. Η πιο έξυπνη επένδυση που έχουμε να κάνουμε για το μέλλον της Ευρώπης, δήλωσε, δεν είναι σε τεχνολογίες και υποδομές, αλλά πρωτίστως σε ανθρώπους. «Μαζί με τα Κράτη Μέλη επιδιώκουμε μέσα από τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης, ως ένα εξαιρετικό οικοσύστημα μάθησης και αριστείας, προσβάσιμο και ανοιχτό σε όλους, που θα διευκολύνει την κινητικότητα στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και τις επαγγελματικές συνεργασίες», υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς. Αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, τα κονδύλια που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έρευνα και παραγωγή εμβολίων. Μίλησε για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και για την ολοκληρωμένη στρατηγική συνοδευόμενη από μια σειρά στοχευμένων νομοθετικών προτάσεων και πρωτοβουλιών και την αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων. Η Ευρώπη, είπε χαρακτηριστικά, δεν απειλείται και σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψει την πολιτική εργαλειοποίηση της μετανάστευσης.

ΦΟΡΕΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Στο χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, αναφέρθηκε στο ρόλο των πανεπιστημίων ως φορέων της θετικής αλλαγής, της ανάπτυξης και του πολιτισμού και ως αρωγών στην ομαλή μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή εποχή. Οι ευρωπαϊκές κουλτούρες είναι δυνάμεις δημιουργίας σε συνθήκες συνέργειας και επικοινωνίας, είπε ο Πρύτανης, προσθέτοντας ότι το όραμα των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, στο οποίο το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι βασικός συντελεστής μέσω της συμμαχίας νεαρών πανεπιστημίων YUFE, μίας από τις πρώτες συμμαχίες που συστάθηκαν για να προτείνουν το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης, είναι να διασυνδέσει τα πανεπιστήμια της Ευρώπης με τρόπο που να προσφέρουν κοινά προγράμματα, να συμμετέχουν σε κοινές ερευνητικές δραστηριότητες, να διασυνδέονται με τις κοινωνίες και κυρίως να προσφέρουν στην κοινότητά τους και την κοινωνία των πολιτών εμπειρίες σε περισσότερες από μία πανεπιστημιουπόλεις. Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο, πρόσθεσε, που οι εταίροι και συνεργάτες του YUFE είναι αποφασισμένοι να υλοποιήσουν με επιτυχία, επειδή ακριβώς πιστεύουμε στη δύναμη της συνεργασίας, στη δυναμική της ακαδημαϊκής διπλωματίας και του ανθρώπινου δυναμικού των πανεπιστημίων για τη διαμόρφωση μίας καλύτερης Ευρώπης, ενός καλύτερου κόσμου.

ΖΩΗΡΟΣ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Με το πέρας της ομιλίας του κ. Σχοινά, ακολούθησε ζωηρή και ενδιαφέρουσα συζήτηση με το κοινό, την οποία συντόνισε ο Δημοσιογράφος Χρήστος Μιχάλαρος. Τέθηκαν αρκετά ερωτήματα στον κ. Σχοινά, μεταξύ άλλων, για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έναντι της Τουρκίας, για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως της ελεύθερης διακίνησης στην Κύπρο, αλλά και το ρόλο και τη θέση της γυναίκας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Σχοινάς, απάντησε ότι η Ευρώπη είναι το καλύτερο μέρος για να ζει μια γυναίκα, καθώς ο ρόλος της είναι κατοχυρωμένος τόσο στην οικογένεια, στην κοινωνία, αλλά και την αγορά εργασίας. Επιπρόσθετα, σε ερώτηση σχετικά με τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τα θέματα ψυχικής υγείας και της στήριξης των νέων, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ψυχικής υγείας, ενώ παράλληλα εξήρε και τη σπουδαιότητα του Ευρωπαϊκού προγράμματος “EUHealth for All”, το οποίο θα δαπανήσει πέντε δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια, σε διασυνοριακές ευρωπαϊκές δράσεις δημόσιας υγείας.

ΕΝΕΡΓΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δόξα Κωμοδρόμου αναφέρθηκε στα δρώμενα του Πανεπιστημίου Κύπρου από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι και σήμερα. Παρουσίασε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από δράσεις και εκδηλώσεις στην Πανεπιστημιούπολη, αλλά και υλικό από διάφορα ταξίδια τόσο στη Βελγική πρωτεύουσα όσο και στο Λουξεμβούργο με τη συμμετοχή σπουδαστών/στριών του Τμήματος Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Ο Αντιπρόεδρος της Commission ξεναγήθηκε επίσης από τον Πρύτανη, Καθηγητή Τάσο Χριστοφίδη στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου. Επισκέφθηκαν την Βιβλιοθήκη, διάφορες Σχολές, το Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων, αλλά και το υπό ανέγερση κτήριο της Πολυτεχνικής Σχολής. Χαρακτηρίζοντας το Πανεπιστήμιο «κόσμημα» για την Κύπρο, ο κ. Σχοινάς δήλωσε εντυπωσιασμένος με όσα αντίκρυσε, αλλά κυρίως με τον τρόπο που λειτουργεί ως αυτόνομο Πανεπιστήμιο. Ο κ. Χριστοφίδης σε ένδειξη εκτίμησης, πρόσφερε στον κ. Μαργαρίτη Σχοινά, αναμνηστικό δώρο που αφορούσε μια χαρακτική δημιουργία του Κύπριου εικαστικού Ευκλείδη Παπαδόπουλου.

Για να παρακολουθήσετε την ενδιαφέρουσα αυτή δράση που έλαβε χώρα στις 21 Φεβρουαρίου 2022, επισκεφθείτε το σύνδεσμο https://bit.ly/34TS9zI.

Keywords
Τυχαία Θέματα