Με βαθιά θλίψη αποχαιρέτησαν τον Ιδρυτή του Παν. Frederick, Μιχάλη Φρειδερίκου

Με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τη Δευτέρα, 24 Αυγούστου, τον Ιδρυτή του Πανεπιστημίου Frederick και πρωτοπόρο της εκπαίδευσης στην Κύπρο, Μιχάλη Φρειδερίκου.

Της Εξοδίου Ακολουθίας, που τελέστηκε στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας στο Καϊμακλί, γενέτειρα του εκλιπόντος, προέστη, εκ μέρους της Αυτού Μακαριότητος Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομου, o Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συγχοροστατούντος

του Εξάρχου του Παναγίου Τάφου, Μητροπολίτου Βόστρων κ. Τιμόθεου.

Στην εξόδιο ακολουθία παρέστησαν και κατέθεσαν στεφάνια, μεταξύ άλλων: εκ μέρους του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και πρώην μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου Frederick, κ. Κώστας Καδής, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Δημήτρης Συλλούρης, ο Μητροπολίτης Βόστρων, εκ μέρους της οικογένειας του αείμνηστου πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, η κα Φωτεινή Παπαδοπούλου, εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο Αναπληρωτής Πρόεδρός του, κ. Χάρης Γεωργιάδης, εκ μέρους του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, ο κ. Χρίστος Χριστοφίδης, εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρός του, κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο Δήμαρχος Κυθρέας, Δρ Πέτρος Καρεκλάς, και εκ μέρους του «Αχιλλέα» Καϊμακλίου, ο Πρόεδρός του και Βουλευτής κ. Μαρίνος Μουσιούττας.

Μεταξύ άλλων, απέστειλαν συλλυπητήρια μηνύματα ή και κατέθεσαν στεφάνια, ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Νίκος Νουρής, ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Κάρογιαν, ο βουλευτής και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ κ. Νίκος Τορναρίτης, ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, ο τέως Γενικός Εισαγγελέας και Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Frederick, κ. Κώστας Κληρίδης, ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Υπουργός, κ. Μάρκος Κυπριανού, ο πρώην Υπουργός, κ. Κύπρος Χρυσοστομίδης, η Πρόεδρος του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης, Καθηγήτρια Μαίρη Κουτσελίνη, η πρώην Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, κα Λήδα Κουρσουμπά, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το ΤΕΠΑΚ, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, το Συμβούλιο και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Frederick, όλα τα Τμήματα και οι φοιτητικές παρατάξεις του Πανεπιστημίου Frederick, η κοινοτική αρχή και τα οργανωμένα σύνολα του Καϊμακλίου, σωματεία, φιλανθρωπικά ιδρύματα και άλλοι φορείς, απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Frederick, του Frederick Institute of Technology και των Σχολών Φρειδερίκου, συνεργάτες, φίλοι, συγγενείς και εκτιμητές του έργου του εκλιπόντος.

Σε επικήδειο λόγο, που εκφώνησε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Κώστας Καδής, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του Μιχάλη Φρειδερίκου και στην τεράστια προσφορά του στα ακαδημαϊκά δρώμενα του τόπου, τονίζοντας ότι: «Ο Μιχάλης Φρειδερίκου σημάδεψε με την παρουσία και την προσφορά του τα εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου μας, κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Μια προσφορά μακρά, πολυδιάστατη και πολυσήμαντη, που είχε ως αφετηρία τη δεκαετία του 1960, με τη δημιουργία των Σχολών Φρειδερίκου και αποκορύφωμα την ίδρυση του δικού του Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Frederick, ενός από τα κορυφαία και πρωτοπόρα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην πατρίδα μας». Αναφερόμενος στον άνθρωπο Μιχάλη Φρειδερίκου σημείωσε: «Πόσο ωραίος είναι ένας άνθρωπος όταν είναι πραγματικά άνθρωπος. Η αναφορά του Αρχαίου Έλληνα ποιητή Μενάνδρου, χαρακτηρίζει πλήρως τον πραγματικά ωραίο άνθρωπο που κατευοδώνουμε σήμερα. Ο αγαπημένος μας Μιχάλης Φρειδερίκου δεν ήταν μόνο μια προσωπικότητα με πολυδιάστατο έργο και τεράστια προσφορά στην παιδεία του τόπου μας και στην κοινωνία γενικότερα. Πάνω απ’ όλα ήταν ένας ωραίος άνθρωπος, που μας δίδαξε έμπρακτα με τη ζωή και το έργο του έννοιες όπως η αξιοπρέπεια, η απλότητα και η ανθρωπιά.»

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, αναφερόμενος στην όμορφη σχέση και εποικοδομητική συνεργασία που είχε με τον Μιχάλη Φρειδερίκου, σημείωσε: «Όταν αναλογιστείς τη μορφή του Μιχάλη Φρειδερίκου σχηματίζεις την εικόνα ενός οραματιστή, πιστού στην ιδέα της  “μόρφωσης“ των νέων ανθρώπων. Της  “μόρφωσης“ με όλη τη σημασία της ελληνικής αυτής λέξης. Ακούραστος εργάτης της προόδου, έτρεφε πάντοτε ιδιαίτερη αγάπη προς τα γράμματα, τις τέχνες και τις επιστήμες και πίστευε ότι μόνο μέσα από την παιδεία και τη μόρφωση επέρχεται η εξύψωση του ατόμου και δημιουργούνται πραγματικές προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας». Κλείνοντας, αποχαιρέτησε τον μεγάλο αυτό οραματιστή και πρωτοπόρο με τα εξής λόγια: «Αγαπημένε μας Μιχάλη θα συνεχίσουμε ακούραστα, όπως εσύ εργάστηκες για μια ζωή, ώστε να τιμήσουμε και να δικαιώσουμε τους δικούς σου οραματισμούς.»

Στον επικήδειο λόγο της, η κα Νατάσσα Φρειδερίκου, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου και κόρη του εκλιπόντα, αφού αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του πατέρα της, σημείωσε: «Πάντα αθόρυβα και ακούραστα πρόσφερε. Πάντα προσιτός, ανθρώπινος, ταπεινός, με την πόρτα ανοικτή για όποιον τον είχε ανάγκη. Αντιμετώπιζε τον κάθε άνθρωπο, όποιος και αν ήταν, με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Ήταν εκεί για τους φίλους του, ήταν εκεί για όποιον τον χρειαζόταν». Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Αυτές τις μέρες έχουν γραφτεί τόσα πολλά γι’ αυτό τον άνθρωπο από φίλους του, από φοιτητές, από μαθητές του από τα παλιά, από συνεργάτες. Σχεδόν όλα τα μηνύματα, έχουν ένα κοινό παρονομαστή. Όλα μιλούν για τον Μιχάλη Φρειδερίκου ως Άνθρωπο. Και αυτή είναι και η παρακαταθήκη που αφήνει. Ο Μιχάλης Φρειδερίκου θα μείνει στις καρδιές και στη μνήμη όλων μας ως πηγή καλοσύνης, γενναιοδωρίας, ψυχικής ανάτασης, αγωνιστικότητας, δημιουργίας και προσήλωσης στη φροντίδα του συνάνθρωπού του».

Η κα Αγγέλα Νικηφόρου, δημοσιογράφος και απόφοιτος του Πανεπιστημίου Frederick, αναφέρθηκε στην προσωπική της σχέση με τον Μιχάλη Φρειδερίκου, καθώς, όπως είπε, η συνάντησή της με τον εκλιπόντα πριν 20 χρόνια υπήρξε σταθμός στη ζωή της, αφού ήταν ο πρώτος της εργοδότης και ο πρώτος άνθρωπος που πίστεψε σε εκείνη, δίνοντάς της την ευκαιρία από έναν μικρό τηλεοπτικό σταθμό, το Fred TV, να κάνει τα πρώτα της βήματα στη δημοσιογραφία.

Το φέρετρο μετέφεραν κατά την είσοδο και έξοδο από την εκκλησία συνεργάτες του εκλιπόντος και φοιτητές του Πανεπιστημίου Frederick. Πριν την εξόδιο ακολουθία, η σορός του Μιχάλη Φρειδερίκου πέρασε μπροστά από την κεντρική είσοδο του Πανεπιστημίου. Σε κλίμα έντονης συγκίνησης, συνεργάτες, ακαδημαϊκοί, διοικητικό προσωπικό, φοιτητές και φίλοι του εκλιπόντα, κατέθεσαν στεφάνια και έδωσαν τον τελευταίο ασπασμό, τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις.

Το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Frederick θα ανακοινώσει σύντομα συγκεκριμένες αποφάσεις σχετικά με εκδηλώσεις και δράσεις στη μνήμη του Μιχάλη Φρειδερίκου, ενώ ετοιμάστηκε ειδική ιστοσελίδα στην οποία οι επισκέπτες μπορούν να αναρτήσουν συλλυπητήρια μηνύματα αλλά και τις φωτογραφίες, σκέψεις, αναμνήσεις και ιστορίες τους γύρω από τη ζωή και το έργο του. Επιπρόσθετα, έχει ανοιχθεί βιβλίο συλλυπητηρίων στο γραφείο του Μιχάλη Φρειδερίκου στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Frederick στη Λευκωσία το οποίο θα μπορούν να υπογράφουν φίλοι και συνεργάτες του από την Τρίτη 25 Αυγούστου μέχρι τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020. 

Keywords
Τυχαία Θέματα