Μείωση σπατάλης τροφίμων: εκπαιδεύσεις σε σχολεία

Μια νέα γενικά γεμάτη ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και σωστή χρήση των οικονομικών της όσον αφορά στο κομμάτι της σπατάλης τροφίμων και τα αυξημένα οικιακά απόβλητα, στοχεύει μεταξύ άλλων το πρόγραμμα LIFE-foodprint, συντονιστής του οποίου είναι το συγκρότημα «ΔΙΑΣ».

Οι υπόλοιποι εταίροι του έργου, είναι το Τμήμα Περιβάλλοντος, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, οι «Φίλοι της Γης», η «Parpounas Sustainability Consultants» και η εταιρεία «Opinion

and Action Services Ltd».

Ο 2ος κύκλος μαθημάτων έχει αρχίσει τον Ιανουάριο και συγκεκριμένα στις 12 Ιανουαρίου 2023. Ο κύκλος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και είναι άγνωστο πότε θα τελειώσει, καθώς έχει να κάνει με το πόσο ενδιαφέρον θα δείξουν τα σχολεία και στον προγραμματισμό που πρέπει να γίνει από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, το οποίο πραγματοποιεί την δράση ως συνεργάτης.

Μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί εκπαιδεύσεις σε 33 σχολεία για τον Ιανουάριο μέχρι Φεβρουάριο του 2023, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και άλλες εκπαιδεύσεις τους επόμενους μήνες.

Που εστιάστηκε η ενημέρωση/διαφώτιση

Τα μαθήματα αφορούν τη Δημοτική Εκπαίδευση (Ε’ και Στ’ τάξη) και τη Μέση Γενική Εκπαίδευση (Γυμνασιακός Κύκλος) με διάρκεια μίας (1) και δύο (2) διδακτικών περιόδων και προσφέρονται στον χώρο του σχολείου από τους λειτουργούς της Μονάδας Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΠΑΑ).

Τα μαθήματα στοχεύουν στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κυρίως στην εκπαίδευση των μαθητών/μαθητριών στα θέματα που άπτονται της παραγωγής και της σπατάλης τροφής, της επισιτιστικής ασφάλειας τροφίμων, της διαχείρισης και μείωσης της σπατάλης τροφίμων, της κομποστοποίησης, της υπεύθυνης κατανάλωσης και της υιοθέτησης αειφόρων πρακτικών για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Τα μαθήματα έχουν σχεδιασθεί ώστε να παρέχουν μοναδικές εμπειρίες παιδαγωγικής μάθησης μέσα από παιχνίδια, quiz, σενάρια μάθησης και μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους μαθητές τόσο στο σχολείο, όσο και στο σπίτι (https://mepaa.moec.gov.cy/index.php/el/epimorfosi/imerides-seminaria-sinedria). Ο σχεδιασμός των μαθημάτων παρέχει δυνατότητες άμεσης ανατροφοδότησης σε σχέση με τα θέματα που το κάθε μάθημα εξετάζει και μέσα από διαδραστικές εφαρμογές συμβάλλει στην αναστοχαστική μάθηση, τον προβληματισμό και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.

Τι έγινε στον πρώτο κύκλο

Συγκεκριμένα στον πρώτο κύκλο σπουδών σχολικών εργαστηρίων για τη σπατάλη τροφίμων για την σχολική χρονιά 2021 – 2022 συμμετείχαν συνολικά 2687 παιδιά απ’ όλη την Κύπρο.

Με βάση έρευνα του 2017, στην Κύπρο η σπατάλη τροφίμων στα νοικοκυριά ανέρχεται στα 182 κιλά κάθε χρόνο ανά άτομο, δηλαδή περίπου μισό κιλό την ημέρα. Σε μία πιο πρόσφατη έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο «Frederick» για το Τμήμα Περιβάλλοντος τη περίοδο 2020 – 2021 έδειξε ότι: η μεγαλύτερη ποσότητα απορριμμάτων τροφίμων προέρχεται από τον μεταποιητικό τομέα και υπολογίζεται σε 194 κιλά ανά κάτοικο ετησίως, ενώ από τα νοικοκυριά υπολογίζεται σε 72 κιλά ανά κάτοικο ετησίως και η μικρότερη ποσότητα απορριμμάτων τροφίμων προέρχεται από τον τομέα της εστίασης και τροφοδοσίας τροφίμων και υπολογίζεται σε 31 κιλά ανά κάτοικο ετησίως.

Η συνεργασία της ομάδας FoodPrint με το ΕΠΑΑ θα συνεχιστεί μέχρι την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου σχολικών εργαστηρίων κατά το πρώτο τετράμηνο του 2023 και αναμένεται να εκπαιδευτούν περισσότερα από 4000 παιδιά.

Οι ενδιαφερομενοι μπορούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες: 22875561 – [email protected]


 

Keywords
Τυχαία Θέματα