Μέρκελ: Θα εξαντλήσω 4ετία και θα τηρήσω τις υποσχέσεις μου

Η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, στην περίπτωση που τελικά σχηματισθεί κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες, είναι έτοιμη να εξαντλήσει τη θητεία της.

Αυτό δήλωσε -ανάμεσα σε άλλα- η ίδια, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος, «ανήκω στους ανθρώπους που κρατούν τις υποσχέσεις τους».

Στη συνέντευξη αυτή, σχετικά με το θέμα του Υπουργείου Οικονομικών και την παραχώρησή

του στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε πως ήταν μια «επώδυνη, αλλά αναγκαία απόφαση» και πως το Υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να δρα κατά το δοκούν, καθώς ελέγχεται από την Καγκελαρία.

Επίσης, πρόσθεσε πως σε περίπτωση που τα μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στην εσωκομματική τους ψηφοφορία δεν επικυρώσουν τη συμφωνία που έχει επέλθει, θα υπάρξουν νέες εθνικές εκλογές, στις οποίες θα συμμετέχει και εκείνη ως Καγκελάριος.

Στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, ασκώντας κριτική στην Άγκελα Μέρκελ, ζητούν από την Καγκελάριο να ορίσει από τώρα το θέμα της διαδοχής της.

Όπως δήλωσε το στέλεχος του κόμματος και πρώην Πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας, Ρόλαν Κοχ «η ηγεσία του κόμματος και η Πρόεδρος Άγκελα Μέρκελ, χρωστούν στους ψηφοφόρους τους μια απάντηση για το ποια θα είναι η επόμενη γενιά που θα αναλάβει τις ευθύνες του κόμματος. Δεν το βρίσκω λογικό να περιμένουμε μέχρι τις επόμενες εκλογές για να μάθουμε το ποιος θα ηγείται του κόμματος στο μέλλον».

Την ίδια ώρα, ο Υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν, που προέρχεται από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, θέλοντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει άλλα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών για την παραχώρηση του Υπουργείου Οικονομικών στους Σοσιαλδημοκράτες, δήλωσε πως ναι μεν αυτό αποτελεί βαρύ χτύπημα, αλλά θα υπάρχει αυστηρή επιτήρηση από το κόμμα του, συμπληρώνοντας πως «το Υπουργείο Οικονομικών έχει μεγάλη σημασία για την Ευρωζώνη. Δεν θέλω να ανοίξουν σαμπάνιες στον Αλέξη Τσίπρα, επειδή ορισμένοι πιστεύουν πως με έναν Σοσιαλδημοκράτη Υπουργό Οικονομικών θα υπάρξουν ξανά περισσότερα χρέη και λιγότερες μεταρρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο θα ζημίωνε όλους μας και για τον λόγο αυτό θα είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα