Μεθοδικός ενταφιασμός του εδαφικού στα κατεχόμενα μέσω ξεπουλήματος ε/κ γης

Ισραηλινοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα άρχισαν να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις και πωλούν μετοχές από διάφορες αναπτύξεις στις οποίες συμμετέχουν.

Τη θέση τους, στο κομμάτι των αναπτύξεων, φαίνεται να παίρνουν Ιρανοί μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι  μπαίνουν δυναμικά κυρίως στις περιοχές της Βουκολίδας και του Τρικώμου.

Όπως αναφέρθηκε στις Τομές στα Γεγονότα, το 2005 οι Τούρκοι αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής της Βουκολίδας και να την μετατρέψουν σε Λας Βέγκας της

Μεσογείου.

Στα μεγαλεπήβολα σχέδια της ψευδοκυβέρνησης για κέρδη, μέσω σφετερισμού E/Κυπριακών περιουσιών, συνέβαλαν τα μέγιστα Τούρκοι , Βρετανοί και Ισραηλινοί επιχειρηματίες.

Το 2005 δόθηκε το σύνθημα και άρχισαν να ξεφυτρώνουν αναπτύξεις σαν τα μανιτάρια. Όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το Σίγμα το 2007 σε μια πολύ μεγάλη έκταση στη Βουκολίδα χτίστηκαν δύο ξενοδοχεία καζίνο, το '«Αρτεμις Καγιά» και το «Νόες Αρκ» το πρώτο τουρκικών συμφερόντων και το δεύτερο τουρκικών, βρετανικών και Ισραηλινών. 

Τσιμέντωμα σε ε/κ περιουσίες

Πληροφορίες του Σίγμα, αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα στην συγκεκριμένη περιοχή ετοιμάζονται νέες μεγάλες αναπτύξεις, στις οποίες τον πρώτο λόγο θα έχουν τουρκικές και ιρανικές εταιρείες.

Δεν είναι τυχαίο το οργανωμένο σχέδιο προσέλκυσης χιλιάδων Ιρανών επενδυτών που έχει εξαγγείλει εδώ και μια πενταετία το ψευδοκράτος και το οποίο φαίνεται να πραγματοποιείται με τη νέα χρονιά το 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή της Βουκολίδας αναμένεται να γίνουν άλλες δύο τουλάχιστον μεγάλες αναπτύξεις, οι οποίες θα ανήκουν σε τουρκικά και ιρανικά συμφέροντα. Αναπτύξεις όμως θα γίνουν σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και στο Τρίκωμο. Είναι γνωστό ότι το ψευδοκράτος παραχωρεί με το τσουβάλι υπηκοότητα σε Ιρανούς δίδοντάς τους τη δυνατότητα αγοράς απεριόριστων ακινήτων και επενδύσεις ή συμμετοχή σε επενδύσεις .

Πρόσφατα υπήρξε διάβημα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Ιρανό πρέσβη στη Λευκωσία, ο οποίος ανέφερε απλώς ότι η κυβέρνηση της χώρας του δε μπορεί να εμποδίσει επιχειρηματίες να δραστηριοποιηθούν όπου οι ίδιοι επιθυμούν.

Στο θέμα των ισραηλινών επιχειρηματιών φαίνεται να υπάρχει μια τάση τις τελευταίες μέρες, να προτίθενται να εγκαταλείψουν τα κατεχόμενα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο ένα εκ των δύο πρώτων αναπτύξεων που έχουμε αναφέρει στη Βουκολίδα στο ξενοδοχείο ''Νόες Αρκ'' υπάρχει ισραηλινή συμμετοχή με τον επιχειρηματία να έχει εκφράσει πρόθεση για πώληση του μεριδίου που διαθέτει μαζί με Ρώσο επιχειρηματία.

Υπάρχουν όμως και άλλες αναπτύξεις όπου υπάρχει πρόθεση πώλησης από Ισραηλινούς κυρίως σε εξοχικές κατοικίες, που αγόρασαν μεταξύ Τρικώμου και Βουκολίδας.

Ξεπούλημα γης Ελληνοκυπριών στα κατεχόμενα

Σε ό,τι αφορά στο ξεπούλημα γης Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, πρόκειται για ένα θέμα που απασχόλησε το Σίγμα και στο παρελθόν και είναι γνωστό ότι είναι πολλές οι παράνομες κτηματομεσιτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα και ξεπουλούν επί της ουσίας περιουσίες Ελληνοκυπρίων.

Οι αποκαλύψεις τόσο του Σίγμα όσο και της εφημερίδας Πολίτης έκαναν μάλιστα τις αρχές να αρχίσουν έρευνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εκείνες τις έρευνες διαπίστωσαν ότι οι Ελληνοκύπριοι των οποίων  η περιουσία είχε πωληθεί παράνομα δεν είχαν ιδέα για το τι συνέβαινε και ούτε είχαν δώσει εξουσιοδότηση για κάτι τέτοιο.

Το ζήτημα ανακινείται εκ νέου στον Τ/κ Τύπο όπου ο λεγόμενος πρόεδρος της ένωσης Τουρκοκυπρίων υπεργολάβων οικοδομών δήλωσε ότι οι εκτάσεις στα κατεχόμενα που πωλήθηκαν σε αλλοδαπούς και οι εκτάσεις όπου χτίστηκαν κτίρια, είναι ελληνοκυπριακές.

Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου πολίτες έχουν ενημερώσει ανώτατα στελέχη της Κυβέρνησης για τέτοια ζητήματα.

Το κατοχικό καθεστώς φυσικά ακολουθεί αυτή την τακτική, όχι  μόνο για τα οικονομικά οφέλη. Ουσιαστικά δημιουργείται  ένας λαβύρινθος «ιδιοκτητών» και εταιρειών, που έχουν  αποκτήσει περιουσία στα κατεχόμενα με στόχο να  ενταφιαστεί το εδαφικό ζήτημα και να παγιωθεί η κατοχή.

Για να γίνει αυτό χρησιμοποιούνται ξένοι αγοραστές. Τα γραφεία που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα καθοδηγούν τους αγοραστές, περιουσιών στα κατεχόμενα ώστε να αποκτήσουν άδεια παραμονής μέσα από την απόκτηση ακινήτων.

Όπως αναφέρεται μάλιστα σε μια ιστοσελίδα ενός τέτοιου γραφείου, το λεγόμενο γραφείο μετανάστευσης ακολουθεί μια αρκετά τυπική διαδικασία χωρίς να ζητά πολλές λεπτομέρειες. 

Απουσία πλαισίου

Η βάναυση υφαρπαγή γης στα κατεχόμενα είναι, ίσως, μια  από τις μεγαλύτερες αποδείξεις εγκληματικής αμέλειας των  κυβερνήσεων.

Το νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων υπάρχει τόσο στο πλαίσιού του Εσωτερικού Δικαίου όσο και του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σε ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται αυτολεξεί πως «σε περίπτωση που Κύπριος  πολίτης προσφύγει σε δικαστήριο της Κυπριακής  Δημοκρατίας καταγγέλλοντας ότι Ευρωπαίος πολίτης, που  ζει στα κατεχόμενα, κατέχει και εκμεταλλεύεται παράνομα την περιουσία του, το δικαστήριο μπορεί να εγκρίνει την  έκδοση εντάλματος σύλληψής του, προκειμένου να  προσαχθεί στο δικαστήριο.

Αν η σύλληψη είναι αδύνατη, επειδή ο Ευρωπαίος κατηγορούμενος ζει στα κατεχόμενα ή έχει ήδη φύγει σε ευρωπαϊκή χώρα, το δικαστήριο θα μπορεί να εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Συνεπώς, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα των "25" (“27” σήμερα κρατών μελών) βρεθεί ο κατηγορούμενος θα υπόκειται σε σύλληψη».

Σε κάθε περίπτωση, συμπερασματικά, κάτι τέτοιο απαιτεί αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό.

Όπως γίνεται κατανοητό, η κυβέρνηση δεν επιδιώκει κάτι τέτοιο καθώς δεν θέλει να χαλάσει το «καλό  κλίμα». 

Δείτε το βίντεο:

Keywords
Τυχαία Θέματα