Μέτρα από διεθνή κοινότητα για Αρτσάχ ζήτησαν Αρμένιοι διαδηλωτές στην Κύπρο

Την απαίτηση από τη διεθνή κοινότητα να λάβει επείγοντα και αποτελεσματικά μέτρα με στόχο την πρόληψη νέων μαζικών παραβιάσεων των δικαιωμάτων του λαού του Αρτσάχ εξέφρασε ο Χακόπ Καζαντζιάν, εκ μέρους της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Κύπρου, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (Αρτσάχ) από το Αζερμπαϊζάν, που έγινε το Σάββατο, μπροστά από τις πρεσβείες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία.

Ο κ. Καζαντζιάν δήλωσε,

μεταξύ άλλων, ότι η 2α  Σεπτεμβρίου είναι η επέτειος της Ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, προσθέτοντας ότι μέσω της συγκέντρωσης εκφράζεται η διαμαρτυρία "για την αδιαφορία και την αδράνεια της διεθνούς κοινότητας, όπως επίσης μέσων μαζικής ενημέρωσης", απαιτώντας τη δέουσα προσοχή στον Αρμενικό πληθυσμό του Νακορνο Καραπαχ  (Αρτσάχ), ο οποίος εδώ και εννέα μήνες δέχεται την απάνθρωπη μεταχείριση του Αζερμπαϊζάν, που μέσω του αποκλεισμού του διάδρομου του Λατσίν έχει προκαλέσει ασιτία στο λαό του Αρτσάχ.

«Απαιτούμε από τη διεθνή κοινότητα, τις μεγάλες δυνάμεις, να λάβουν επείγοντα και αποτελεσματικά μέτρα καταναγκασμού με στόχο την πρόληψη νέων μαζικών παραβιάσεων των δικαιωμάτων του λαού του Αρτσάχ», είπε.

Ο κ. Καζαντζιάν επισημαίνοντας την αρχή του δικαιώματος αυτοδιάθεσης του Αρτσάχ, τόνισε ότι η εφαρμογή αυτής της αρχής είναι η εγγύηση για την ασφαλή και ειρηνική ζωή των Αρμενίων του Αρτσάχ και υπογράμμισε πως το Αρτσάχ δεν θα υποταχθεί ποτέ στο Αζερμπαϊζάν και δεν θα γίνει θύμα μιας νέας γενοκτονίας.

Ανέφερε ακόμη ότι σήμερα πραγματοποιούνται ανάλογες διαδηλώσεις και πορείες σε πόλεις και πρωτεύουσες διαφόρων χωρών.

Ο κ. Καζαντζιάν είπε ότι από τις 12 Δεκεμβρίου 2022, "με τη ψευδή περιβαλλοντική δράση που διοργάνωσε το Αζερμπαϊζάν, έκλεισε ο μοναδικός δρόμος που συνδέει την Αρμενία με το Αρτσάχ, ο διάδρομος του Λατσίν, δημιουργώντας κρίση και ανθρωπιστική καταστροφή".

Σημείωσε ότι "η συνεχής εγκληματική πολιτική του Αζερμπαϊζάν, με στόχο την παραβίαση της ζωής και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του αρμενικού πληθυσμού που ζει στο Αρτσάχ, έχει φτάσει σε ένα πολύ επικίνδυνο και απολύτως απαράδεκτο σημείο".

Ανέφερε ακόμη ότι "η δράση του Αζερμπαϊζάν αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των όρων της τριμερούς διακήρυξης της 9ης Νοεμβρίου 2020 και πλήρη παραγνώριση της νομικά δεσμευτικής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών της 22ας Φεβρουαρίου 2023 σε ενέργειες που συνιστούν εγκλήματα πολέμου".

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα