Μέτρα Ε.Ε για προστασία και αποτροπή απόκτησης κρίσιμων υποδομών από Κίνα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποκαλύψει σήμερα Τετάρτη μια σειρά μέτρων για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης για την προστασία της ευαίσθητης τεχνολογίας και την αποτροπή της πτώσης κρίσιμων υποδομών στα χέρια γεωπολιτικών αντιπάλων όπως η Κίνα.

Σύμφωνα με το AFP, οι  Βρυξέλλες ενίσχυσαν το εμπορικό τους οπλοστάσιο για να αντιμετωπίσουν αυτούς που θεωρούν ότι αποτελούν κινδύνους για την ευρωπαϊκή οικονομική ασφάλεια, μετά την εισβολή της Μόσχας στην

Ουκρανία και τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη προτείνει νέους κανόνες που, σύμφωνα με την ίδια, είναι απαραίτητοι για να διατηρηθεί το μπλοκ ανταγωνιστικό κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας μετάβασης στην καθαρή τεχνολογία και να φέρει περισσότερη παραγωγή στην Ευρώπη.

Οι συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία έπληξαν ιδιαίτερα την Ευρώπη, αναγκάζοντας το μπλοκ να βρει εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Τώρα, θέλει να αποφύγει μια παρόμοια υπερβολική εξάρτηση από την Κίνα, η οποία κυριαρχεί στην παραγωγή πράσινης τεχνολογίας και κρίσιμων πρώτων υλών.

«Η αλλαγή στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας ήταν η κινητήρια δύναμη αυτού του εναγκαλισμού της οικονομικής ασφάλειας, που είναι κάτι εξαιρετικά νέο για την ΕΕ», δήλωσε ο Mathieu Duchatel, διευθυντής διεθνών μελετών στο think tank Institut Montaigne.

Το πακέτο της Τετάρτης αποτελεί μέρος της εστίασης της ΕΕ στην αποσύνδεση, αλλά όχι στην αποσύνδεση από την Κίνα, που προωθείται έντονα από τηνΠρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πρόκειται για την αντιμετώπιση «κινδύνων για την οικονομική ασφάλεια της ΕΕ, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η ΕΕ παραμένει ο πιο ελκυστικός προορισμός για επιχειρήσεις και επενδύσεις», σύμφωνα με προσχέδιο κειμένου που είδε το AFP.

«Οι γεωπολιτικές εντάσεις και ο ρυθμός της τεχνολογικής αλλαγής σημαίνουν ότι υπάρχει ανάγκη για πιο συντονισμένη δράση σε επίπεδο ΕΕ», αναφέρεται στο έγγραφο.

Όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύσει το πακέτο την Τετάρτη, θα υπάρξουν πέντε πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν αυστηρότερους κανόνες για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ).

Τα άλλα περιλαμβάνουν βελτιωμένο συντονισμό των ελέγχων των εξαγωγών, τρόπους προώθησης της έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογιών διπλής χρήσης και μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας της έρευνας.

Ένα άλλο προσχέδιο κειμένου που είδε το AFP λέει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να δημιουργήσουν μηχανισμούς ελέγχου.

"Ένα σημαντικό μερίδιο των ΑΞΕ στην ΕΕ εξακολουθεί να πηγαίνει σε κράτη μέλη που δεν διαθέτουν μηχανισμό ελέγχου και αυτό αφήνει τρωτά σημεία, επειδή οι δυνητικά κρίσιμες ΑΞΕ παραμένουν απαρατήρητες", αναφέρει το έγγραφο.

Η Επιτροπή θα προτείνει επίσης να εξεταστούν οι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να προκύψουν από επενδύσεις σε ορισμένες ευαίσθητες τεχνολογίες από την ΕΕσε τρίτες χώρες και εάν χρειάζονται μέτρα μετριασμού.

Τον Οκτώβριο η ΕΕ παρουσίασε έναν κατάλογο τεσσάρων κρίσιμων τεχνολογιών -- προηγμένους ημιαγωγούς, τεχνητή νοημοσύνη, κβαντικούς υπολογιστές και βιοτεχνολογία -- που παρουσιάζουν τους πιο ευαίσθητους και άμεσους κινδύνους που σχετίζονται με την τεχνολογική ασφάλεια και διαρροή.

«Προκλητικός» συντονισμός

Οι ειδικοί είπαν ότι τα εργαλεία πρέπει να συνδυαστούν με την πολιτική βούληση για δράση.

Ο Niclas Poitiers, ερευνητής στη δεξαμενή σκέψης Bruegel, επεσήμανε τη διαμάχη 2021-2022 μεταξύ Λιθουανίας και Κίνας για την Ταϊβάν ως παράδειγμα ότι τα εργαλεία είναι «μέρος της εικόνας».

«Το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι κάθε κράτος μέλος κάνει ό,τι θέλει στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και ο συντονισμός αυτών των πραγμάτων είναι πολύ δύσκολος», είπε.

Δεν υποστηρίζουν όλες οι χώρες της ΕΕ τις προσπάθειες της Επιτροπής.

«Οι ιδέες της αποσύνδεσης, της απομάκρυνσης του κινδύνου, της απομόνωσης της ανατολικής και της δυτικής οικονομίας είναι κάτι που σίγουρα δεν υποστηρίζουμε», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου και Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto την Τρίτη πριν από τη συνάντηση με τους ομολόγους του της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Είπε επίσης ότι ο έλεγχος των ξένων επενδύσεων θα είναι "μια πολιτική διαδικασία".

Keywords
Τυχαία Θέματα