Μεγάλο ενδιαφέρον επενδυτών για το Τεχνολογικό Πάρκο Κύπρου

Ένα βήμα πριν την κατάθεση προσφορών, βρίσκεται η κατασκευή του πρώτου Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου στην Κύπρο, το οποίο θα κατασκευαστεί στο Πεντάκωμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, έντονο ενδιαφέρον έχουν εκφράσει ήδη κοινοπραξίες εταιριών από το Ισραήλ, τη Ρωσία, την Αγγλία και την Κίνα,

με την προθεσμία υποβολής προτάσεων να λήγει στις 29 Ιουλίου, ενώ η περιοχή που έχει επιλεγεί είναι στο Πεντάκωμο στην Επαρχία Λεμεσού.

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής, ο οποίος θα μπορέσει να αναπτύξει το χώρο του Πάρκου και θα προσελκύσει εταιρίες «υψηλής προστιθέμενης αξίας» στον τομέα υψηλής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με το πλάνο που έχει εκπονηθεί, η γη θα παραχωρηθεί υπό τη μορφή ενοικιοστασίου (leasing) για διάστημα πενήντα ετών, ενώ το Πάρκο θα πρέπει να αρχίσει τη λειτουργία του πέντε χρόνια από την ημέρα συμφωνίας ενοικίασης της γης.

Το έργο, σύμφωνα με την Κυβέρνηση, θα αποτελέσει την υποδομή για την προαγωγή της έρευνας, της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο, και θα λειτουργήσει ως εργαλείο, τόσο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της έξυπνης εξειδίκευσης, όσο και για την υλοποίηση της ψηφιακής στρατηγικής της χώρας.

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν οργανισμοί και κοινοπραξίες που είτε έχουν στο «βιογραφικό τους» την κατασκευή παρόμοιου έργου κατά το παρελθόν, είτε έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον δύο κατασκευαστικά έργα ελάχιστης αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ κι έχουν στην ομάδα τους φυσικό ή νομικό πρόσωπο με δεκαετή τουλάχιστον εμπειρία στη διαχείριση τέτοιων έργων.

Οι ενδιαφερόμενες εταιρίες καλούνται να καταθέσουν τις πλήρεις προτάσεις τους για την κατασκευή του Πάρκου, οι οποίες μεταξύ άλλων θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον γενικό σχεδιασμό της περιοχής (master plan), μελέτη βιωσιμότητας και απόδειξη οικονομικής επάρκειας για την εκτέλεση του έργου.

Follow @christos_mich

Keywords
Αναζητήσεις
τεχνολογικο παρκο πεντακωμο
Τυχαία Θέματα