Μία στις τέσσερις ΜΚΟ στην Κύπρο ενδέχεται να εμπλέκεται σε ξέπλυμα χρήματος

Ύποπτες για ξέπλυμα χρήματος και δραστηριότητες που συνδέονται με χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, είναι σχεδόν μία στις τρεις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες 25% των ΜΚΟ χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου ενώ το 2% των εγγεγραμμένων οργανώσεων, είναι ύποπτες για δραστηριότητες που συνδέονται με την τρομοκρατία.       

Για

τους σκοπούς χαρτογράφησης και διαφάνειας της λειτουργίας των MKO στην Κύπρο το Υπουργείο Εσωτερικών ακολουθώντας της οδηγίες της Moneyval, δημιούργησε μητρώο στο οποίο οφείλουν να εγγραφούν όλες οι οργανώσεις και σύνδεσμοι που δραστηριοποιούνται στη Κύπρο.

Προς αυτή τη κατεύθυνση ζήτησε όπως κατατεθούν από τις οργανώσεις:

• Καταστατικό
• Οικονομικοί Λογαριασμοί
• Κατάλογος μελών του Διοικητικού Συμβουλίου

Επισημαίνεται ότι η διαδικασία εγγραφής στο μητρώο άρχισε από το 2017 και δόθηκαν από τότε τρεις παρατάσεις σε διάστημα 3,5 χρόνων για τις οργανώσεις να παραθέσουν τα εν λόγω έγγραφα.

Όσες δεν συμμορφώθηκαν χαρακτηρίστηκαν παράνομες.

Μεταξύ αυτών η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή αλλά και η Κίνηση Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμός γνωστή ως ΚΙΣΑ, καθώς δεν κατέθεσαν εγκαίρως καταστατικό, οικονομικές καταστάσεις και λίστα με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τους.

Η δικηγόρος της ΚΙΣΑ Νικολέττα Χαραλαμπίδου προσέφυγε μάλιστα στη Δικαιοσύνη για ανατροπή της απόφασης του Εφόρου Σωματείων με την αιτιολογία της παραβίασης της Ελευθερίας έκφρασης ζητώντας εκ νέου παράταση.

Στις 10/06/2021, το Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της ΚΙΣΑ.  

Η απόφαση

«Σε σχέση με τον ισχυρισμό της αιτήτριας περί παραβίασης του δικαιώματος στην ελευθερία έκφρασης, πρόκειται περί γενικού και αόριστου προβαλλόμενου λόγου ακύρωσης, με ελλιπή θεμελίωση με κανένα περιθώριο επιτυχίας.

Οι καθ' ων η αίτηση, απορρίπτουν επίσης τον ισχυρισμό της αιτήτριας περί άνισης μεταχείρισης, εισηγούμενοι ότι σε κανένα σωματείο δεν επιδείχθηκε προνομιακή μεταχείριση.

Εν πάση δε περιπτώσει, δεν έχει προσφερθεί οποιαδήποτε μαρτυρία από την αιτήτρια προς θεμελίωση του ισχυρισμού της.

Πρόσθετα, κατά τους καθ' ων η αίτηση, η αιτήτρια δεν μπορεί να αξιώσει μεταχείριση αντίθετα με τις διατάξεις του Νόμου».

Τα κριτήρια τα οποία χρησιμοποιεί το Υπουργείο Εσωτερικών για να τοποθετήσει κάποιο οργανισμό ή σύνδεσμο στο ανάλογο επίπεδο κινδύνου είναι με βάση τα κριτήρια κινδύνου της ''Moneyval'' τα οποία λαμβάνουν υπόψη τη Δομή του Οργανισμού, τη ροή κεφαλαίων, τις δραστηριότητες και τη γεωγραφία τους.

Ροή κεφαλαίων:

• Η πηγή χρηματοδότησης (πάνω από 25%) προέρχεται από περιοχές υψηλού κινδύνου για τρομοκρατία
• Ανώνυμες εισφορές
• Μεταφορά κεφαλαίων σε μετρητά ή κρυπτονομίσματα
• Μεγάλος όγκος συναλλαγών σε μετρητά

Υπενθυμίζεται ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών, ζήτησε απο ΜΚΟ να της δώσουν στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση και την προέλευση της χρηματοδότησής τους, μετά από σχετικές τοποθετήσεις βουλευτών, όπως της Ειρήνης Χαραλαμπίδου και του Παύλου Μυλωνά, για το ανέλεγκτο των εν λόγω οργανώσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα