Μιανμάρ: Επικίνδυνες και παρεμβατικές χαρακτήρισε η χούντα τις αντιδράσεις ΟΗΕ

Η χούντα στη Μιανμάρ καταδίκασε «τις επικίνδυνες και παρεμβατικές» ανακοινώσεις ξένων χωρών για την απόφασή της να εκτελέσει δύο γνωστές προσωπικότητες της αντιπολίτευσης, οι οποίες κατηγορούνται για τρομοκρατία.

Ο ΟΗΕ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η Γαλλία επέκριναν την προηγούμενη εβδομάδα την απόρριψη των εφέσεων ενός βετεράνου ακτιβιστή

και ενός πρώην βουλευτή, μια απόφαση που ανοίγει τον δρόμο για τις πρώτες εκτελέσεις εδώ και δεκαετίες στη Μιανμάρ.

Κρατική εφημερίδα κυκλοφόρησε σήμερα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, με την οποία απορρίπτει τις ξένες επικρίσεις και εκφράζει «την ύψιστη αγανάκτηση και την έντονη διαμαρτυρία του», κυρίως προς τη Γαλλία, επειδή το Παρίσι χαρακτήρισε την χούντα της Μιανμάρ παράνομο στρατιωτικό καθεστώς, καταγγέλλοντας την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

«Το υπουργείο διαμαρτύρεται και αντιτίθεται με τον πιο έντονο τρόπο στις ανεύθυνες και επικίνδυνες ανακοινώσεις και παρατηρήσεις», ανέφερε η ανακοίνωση, ενώ πρόσθετε ότι τα σχόλια των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του ΟΗΕ «βοηθούν την τρομοκρατία» και αγνοούν τις βίαιες, όπως τις χαρακτήρισε, επιθέσεις εναντίον των αρχών.

Ο Κιάου Μιν Γιου, βετεράνος ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας, και ο Πίο Ζέγιαρ Τάου, βουλευτής του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (LND), του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, καταδικάστηκαν σε θάνατο από στρατοδικείο τον Ιανουάριο με τις κατηγορίες της προδοσίας και της τρομοκρατίας.

Δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα εκτελεστούν ή αν δήλωσαν ένοχοι στη δίκη τους, που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι η χούντα ελέγχει τα δικαστήρια και στερεί από τους αντιφρονούντες δίκαιες δίκες.

Η παγκόσμια κοινότητα έχει καταδικάσει τον στρατό της Μιανμάρ για την καταστολή των διαδηλώσεων και των κινητοποιήσεων που ακολούθησαν το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021.

Ο ΟΗΕ έχει επισημάνει ότι έρευνές του έχουν δείξει ότι ο στρατός έχει διαπράξει μαζικούς φόνους και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η χούντα ισχυρίζεται ότι προσπαθεί να αποκαταστήσει την τάξη και την ασφάλεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μιανμάρ, Επικίνδυνες, ΟΗΕ,mianmar, epikindynes, oie