«Μήπως το εμπόδιο για την λύση του Κυπριακού είναι τα Ηνωμένα Έθνη;»

Άρθρο του Τούρκου δημοσιογράφου Μουράτ Γετκίν στον ομώνυμο ειδησεογραφικό ιστότοπο Yetkin Report, υποστηρίζει ότι στην Πύλα έχει διαμορφωθεί μία κατάσταση που τείνει να γίνει μόνιμη και υπεύθυνα για τη μη λύση στην Κύπρο είναι τα Ηνωμένα Έθνη.

«Εν τέλει, τόσο η παραχώρηση της περιοχής της νεκρής ζώνης που βρισκόταν υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών στους Ελληνοκύπριους, όσο και η κατασκευή του δρόμου της Πύλας και η ανάπτυξη της παρακείμενης

περιοχής της νεκρής ζώνης, έχουν ανασταλεί για τέσσερις εβδομάδες και φαίνεται ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι μόνιμη.

Αν και οι συμβαλλόμενες πλευρές στην Κύπρο, έχουν γίνει με μεγάλη επιτυχία μάστορες στο να χρησιμοποιούν τις ίδιες εκφράσεις με διαφορετικές έννοιες για κάθε θέμα, ερμηνεύουν με πολύ διαφορετικό τρόπο τους λόγους για τους οποίους η διαδικασία των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων στην Κύπρο, η οποία συνεχίζεται ακατάπαυστα από το 1964, απέτυχε να επιφέρει μια λύση στο Κυπριακό. Πλέον ακόμη και οι διεθνείς παρατηρητές έχουν αρχίσει να συμφωνούν ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη μιας λύσης είναι ο παράγοντας των Ηνωμένων Εθνών».

«Ο υπαίτιος που δεν μπορεί να υπάρξει μια λύση είναι τα Ηνωμένα Έθνη»

«Το ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας μπορεί να θεωρηθεί ως ο αρχιτέκτονας του σημερινού κυπριακού προβλήματος. Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρείται ως η μόνη νόμιμη κυβέρνηση, εάν η τουρκοκυπριακή κοινότητα θεωρείται ως μειονότητα που απαιτεί δικαιώματα από αυτή την κυβέρνηση και εάν οι Τουρκοκύπριοι λένε “ότι ως ισότιμοι ιδρυτικοί εταίροι, δεν θα δεχθούμε ποτέ το καθεστώς της μειονότητας”, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπάρξει λύση».

Υπάρχει ανάγκη για νέες και δημιουργικές ιδέες

«Από την άλλη πλευρά, ακόμα και αν δεν είναι πιθανό να εξαλειφθεί η αντίληψη της ελληνοκυπριακής πλευράς που λέει ότι “δεν ωφελούμαστε από μια λύση”, δηλαδή από την έλλειψη κινήτρων, πηγές αναφέρουν ότι θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο αν δείχναμε το τι θα μπορούσαν να χάσουν σε περίπτωση που δεν υπήρχε μια λύση, προσθέτοντας ότι τόσο οι παράμετροι του ΟΗΕ όσο και η έννοια της αλληλεγγύης της ΕΕ, λόγω του γεγονότος ότι η Κύπρος έγινε δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, παρόλο που δεν υπήρχε μια λύση και εκπροσωπούσε το σύνολο του λαού και του εδάφους του νησιού, αποτελούν ένα σημαντικό εμπόδιο σε αυτή την κατάσταση.

Προτείνοντας έναν τρίτο δρόμο ή μια “σταδιακή” προσέγγιση, δηλαδή “σταδιακά μικρά πακέτα” κυρίως για να διευκολυνθεί η ζωή, να αυξηθούν οι επαφές των δύο λαών στο νησί και να προετοιμαστεί ένας τελικός συμβιβασμός που μπορεί να περιλαμβάνει επώδυνα βήματα, οι πηγές σημείωσαν ότι ο συμβιβασμός που βασίστηκε στην παραχώρηση των οικοδομικών αδειών στη νεκρή ζώνη με αντάλλαγμα την κατασκευή ενός δρόμου προς το ελληνοτουρκικό ανάμεικτο χωριό της Πύλας, που εφάπτεται με την περιοχή της βρετανικής βάσης, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα, αλλά δυστυχώς και αυτή η διαδικασία μπλοκαρίστηκε».

Η κρίση για τον δρόμο της Πύλας

«Από το 1974, οι κάτοικοι του χωριού της Πύλας αναγκάζονται να ταξιδεύουν, μέσα από την περιοχή της βρετανικής βάσης, ξοδεύοντας έτσι μερικές φορές μέχρι και την μισή μέρα τους, επειδή δεν μπορούν να διασχίσουν τη νεκρή ζώνη βάθους τεσσάρων χιλιομέτρων σε τρία με πέντε λεπτά και να φτάσουν στην τουρκική περιοχή, με αποτέλεσμα ο τουρκικός πληθυσμός του χωριού να μειωθεί σχεδόν στο ένα τρίτο. Ο ελληνικός πληθυσμός, από την άλλη πλευρά, την ίδια περίοδο αυξήθηκε ραγδαία με την ίδρυση πανεπιστημίου και με άλλες εξελίξεις.

Η επίλυση της κρίσης ήρθε για πρώτη φορά στην επικαιρότητα στην ιστορία του νησιού και έγινε μια σοβαρή διαδικασία δούναι και λαβείν. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Ταχσίν Ερτουρούλογλου, γνωστός για τις υπερεθνικιστικές του απόψεις, ήταν αυτός που δημιούργησε και επέλυσε την κρίση.

Ως αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε για πρώτη φορά την ‘τουρκοκυπριακή διοίκηση’, εξαιρώντας την Τουρκία, με το σκεπτικό ότι “η επίθεση κατά του ΟΗΕ είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”, μια διάταξη του ισχύοντος δικαίου που είχε παρουσιάσει στον κόσμο η κρίση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Στη συνέχεια, μετά από εβδομάδες έμμεσων διαπραγματεύσεων, επιτεύχθηκε ένα αποτέλεσμα».

Επιτυχία ή φιάσκο

«Αν και δεν έπεσαν υπογραφές, τα μέρη κατέληξαν σε μια λύση που χαρακτηρίζεται ως «μνημόνιο κατανόησης».

Σύμφωνα με αυτό: 

Παρόλο που παρουσιάζεται σαν μια επιτυχία, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ανισόρροπο πλήρες φιάσκο, το οποίο επιτεύχθηκε με μεγάλη αδεξιότητα όσον αφορά το περιεχόμενο του πακέτου.

Όσο δύσκολο και αν είναι να το παρατηρήσει κάνεις όταν απαριθμείται έτσι σαν ένας χαρτοφύλακας, η συμφωνία αυτή δεν λύνει μόνο το μεταφορικό πρόβλημα των κατοίκων της Πύλας, αλλά ανοίγει και μια νέα οικοδομική έκταση στην περιοχή του χωριού Πύλας προς όφελος και των δύο λαών, και εν τω μεταξύ η ‘ΤΔΒΚ’ προβαίνει για πρώτη φορά σε εδαφική παραχώρηση, αφήνοντας 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης στη νεκρή ζώνη αλλάζοντας έτσι τον χάρτη της.

Όπως είναι φυσικό, η τουρκική πλευρά, στις δηλώσεις της για το θέμα, έδωσε έμφαση μόνο στην επιτυχή έκβαση του οδικού προβλήματος και προσπάθησε να αποκρύψει τα υπόλοιπα στοιχεία».

Με τους στρατιώτες δεν γίνεται αυτή η δουλειά

«Δηλαδή, στη συμφιλίωση της Πύλας, που επιτεύχθηκε μετά το «έγκλημα πολέμου», που διέπραξε η ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ οδηγώντας μπουλντόζες στα Ηνωμένα Έθνη και βάζοντας αστυνομικούς με πολιτικά ρούχα να επιτίθενται σε στρατιώτες του ΟΗΕ, τα εθνικά συμφέροντα ήρθαν στο προσκήνιο, ο στρατιώτης υπενθύμισε τη στρατηγική σημασία των εθνικών συμφερόντων, ιδίως του ξεχασμένου στρατιωτικού σημείου και απαίτησε δεόντως να αποτραπεί αυτό το λάθος.

Τελικά, τόσο η περιοχή της νεκρής ζώνης που παραδόθηκε στους Ελληνοκύπριους υπό την εποπτεία του ΟΗΕ όσο και η κατασκευή του δρόμου της Πύλας, μαζί με την οριοθέτηση της παρακείμενης περιοχής της νεκρής ζώνης, έχουν ανασταλεί για τέσσερις εβδομάδες, και φαίνεται ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι μόνιμη.

Σε μια εποχή που είναι ξεκάθαρο ότι η ειρηνευτική διαδικασία για το Κυπριακό δεν θα οδηγήσει ούτε σε ομοσπονδιακή λύση ούτε σε λύση δύο κρατών, η συνεργασία τύπου Πύλας και οι μικρές παραχωρήσεις θα είναι φυσικά πολύ σημαντικές. Ωστόσο, αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να αναληφθούν με ερασιτεχνικό πνεύμα και άγνοια, αλλά με έμπειρες και καταρτισμένες ομάδες, υπολογίζοντας κάθε πτυχή».

Διαβάστε επίσης: Τ/κ ΜΜΕ: Καβγάς για το ξεπούλημα ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα

Keywords
Τυχαία Θέματα