Μισέλ:Καλεί ηγέτες κρατών της ΕΕ σε συμβιβασμό «για χάρη της ενότητας»

O Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καλεί τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε συμβιβασμό «για χάρη της ενότητας» όσον αφορά στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

«Οι νέες προκλήσεις φέρνουν νέες υποχρεώσεις. Η αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου έχει προχωρήσει εντατικά και αμείωτα. Σημείωσα καλά όλες τις ανησυχίες και τις προτεραιότητές σας και υπέβαλα μια πρόταση που επιδιώκει να συμβιβάσει τις διαφορετικές θέσεις γύρω από το τραπέζι. Όπως με κάθε συμβιβαστική λύση,

απευθύνω έκκληση στην ετοιμότητά σας για να δημιουργήσετε συμβιβασμό για χάρη της ενότητας. Η επίτευξη συναίνεσης θα απαιτήσει πράγματι μια αποφασιστική κοινή προσπάθεια και ισχυρή πολιτική δέσμευση από όλους σας» αναφέρει ο κ. Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησης προς τους ηγέτες για τη Σύνοδο Κορυφής της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου.

Επιπροσθέτως, ο κ. Μισέλ σημειώνει ότι πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις προς την Ουκρανία καθώς και να συνεχίσει η ΕΕ να είναι ένας «αξιόπιστος και ισχυρός εταίρος».

«Πρέπει να παρέχουμε στην Ουκρανία συνεχή και βιώσιμη πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη και, ειδικότερα, να καταλήξουμε σε συμφωνία για την παροχή 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητά της. Πρέπει επίσης να συμφωνήσουμε να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, δίνοντάς της έτσι το απαραίτητο μήνυμα και φέρνοντάς την ακόμα πιο κοντά στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια», υπογραμμίζει.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνει ότι χρειάζεται η λήψη σημαντικών αποφάσεων «για άλλα επίδοξα μέλη, ενώ παράλληλα εργαζόμαστε για να κάνουμε την Ένωσή μας κατάλληλη για το μέλλον και έτοιμη να δεχτεί νέα μέλη».

Παράλληλα αναφέρει ότι, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την άμυνα, η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται «για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης γεωπολιτικής ένωσης».

«Πρέπει να γίνουν περισσότερα για την ταχεία εκπλήρωση των στόχων της Ένωσης για αύξηση της αμυντικής ετοιμότητας. Πρέπει επίσης να εργαστούμε για τη δημιουργία μιας εσωτερικής αγοράς άμυνας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της Ένωσής μας σε αυτόν τον τομέα», συμπληρώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε σχέση με την Μέση Ανατολή, ο κ. Μισέλ τονίζει ότι η ΕΕ πρέπει να ζητήσει «την απελευθέρωση όλων των ομήρων» και να αντιμετωπίσει την ανησυχητική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

«Πρέπει να είμαστε ισχυροί στην υποστήριξη του δικαιώματος του Ισραήλ να υπάρχει και να υπερασπίζεται τον εαυτό του ενάντια στη Χαμάς, καθώς και να υπερασπιζόμαστε απερίφραστα το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Ο ευρύτερος προβληματισμός μας θα περιλαμβάνει την εργασία για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και τις προοπτικές για διαρκή ειρήνη με βάση τη λύση των δύο κρατών» προσθέτει. Τέλος, ο Σαρλ Μισέλ υπογραμμίζει ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν «όλες οι μορφές μίσους, αντισημιτισμού, μισαλλοδοξίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας, συμπεριλαμβανομένου του αντιμουσουλμανικού μίσους».

Διαβάστε επίσης: Koμισιόν: Ενέκρινε την πρώτη τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τάσσεται υπέρ της επιβολής κυρώσεων στους "εξτρεμιστές" εποίκους στη Δυτική Όχθη

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε σήμερα υπέρ της επιβολής κυρώσεων στους "εξτρεμιστές" εποίκους στη Δυτική Όχθη, καταγγέλλοντας βιαιότητες που δημιουργούν τον κίνδυνο επιδείνωσης των περιφερειακών εντάσεων.

"Η αύξηση της βίας εξτρεμιστών εποίκων επιφέρει τεράστια δεινά στους Παλαιστίνιους. Διακυβεύει τις προοπτικές βιώσιμης ειρήνης και θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω την περιφερειακή αστάθεια. Γι'αυτόν τον λόγο τάσσομαι υπέρ της επιβολής κυρώσεων σε αυτούς που εμπλέκονται στις επιθέσεις στη Δυτική Όχθη", δήλωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

"Η βία αυτή δεν έχει σε τίποτε να κάνει με τον αγώνα κατά της Χαμάς και πρέπει να σταματήσει", τόνισε.

Τη Δευτέρα στο πέρας του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι συζητήθηκε ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων σε βάρος Ισραηλινών εξτρεμιστών στη Δυτική Όχθη. "Δεν υπήρξε ομοφωνία", είχε διευκρινίσει, προσθέτοντας ότι θα έκανε ωστόσο πρόταση στα κράτη μέλη.

Ο ισραηλινός στρατός κήρυξε τον πόλεμο στη Χαμάς έπειτα από την πρωτοφανή σε βιαιότητα και μέγεθος επίθεση που εξαπέλυσαν μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Το Ισραήλ δεσμεύτηκε να καταστρέψει τη Χαμάς, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Η επίθεσή του στη Γάζα έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 18.400 ανθρώπους, στην μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και ανηλίκους κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε σήμερα τη δήλωση αυτή στο πλαίσιο συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον απολογισμό της ισπανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

"Πρέπει να πούμε αρκετά, αρκετά με τους θανάτους αθώων πολιτών στη Γάζα. Οι βομβαρδισμοί πρέπει να σταματήσουν αμέσως", δήλωσε κατά την συζήτηση αυτή ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας "ανθρωπιστικής ανακωχής".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα