Μνημόνιο λύσης ζητάει ο Άκερμαν

Έκκληση προς την Ε.Ε., προκειμένου να συνδράμει στη χρηματοδότηση της λύσης του Κυπριακού μέσω δανείων, έκανε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου Τζόζεφ Άκερμαν.

Συγκεκριμένα, σε άρθρο του στην «Wall Street Journal», ο κ. Άκερμαν αναφέρει πως η βιωσιμότητα κάθε πιθανής λύσης συνεπάγεται μεγάλες χρηματοδοτικές

ανάγκες για την αντιμετώπιση των προσπαθειών ανοικοδόμησης και ικανοποίησης των αναγκαίων σχεδίων αποζημίωσης στο περιουσιακό.

«Μόλις ο κυπριακός λαός υποστηρίξει μια λύση, η Ε.Ε. θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα είναι έτοιμη να παράσχει κατάλληλη οικονομική βοήθεια. Αρχικά, αυτό θα μπορούσε να λάβει τη μορφή δανείων με χαμηλό κόστος από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και υψηλότερη αναπτυξιακή βοήθεια», είπε, προσθέτοντας: «Εντούτοις θα χρειαστούν πολύ περισσότερα. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ειδικές επιχορηγήσεις από κράτη-μέλη της Ε.Ε., καθώς επίσης και από δάνεια μακράς διάρκειας, χαμηλού επιτοκίου και μεγάλες περίοδοι χάριτος από ειδικές υπηρεσίες, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας».

Η ομολογία της Κυβέρνησης

Υπενθυμίζεται ότι σε μελέτη του το τουρκικό Ίδρυμα Οικονομικής Ανάπτυξης Iktisadi Kalkinma Vakfi (IKV) υπολόγισε το κόστος της λύσης σε 30 δις ευρώ. Σε προηγούμενές του δηλώσεις αναφορικά με την εμπλοκή της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για κάλυψη των αποζημιώσεων του περιουσιακού μέσω δανεισμού.

Επιπλέον, η Κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει δημόσια την άποψη ότι η κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του ομόσπονδου κράτους δεν θα προέλθει από επιβολή νέων φορολογιών, αλλά μέσα από δωρεές και δάνεια. Ανοικτό παραμένει το σενάριο για μερική χρηματοδότηση από τα έσοδα του φυσικού αερίου, κάτι που όμως αντιμετωπίστηκε αρνητικά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, σε συνέντευξή του τον Ιανουάριο του 2016 από τη Νέα Υόρκη, δήλωνε πως προϋπόθεση της λύσης είναι να μην επωμιστούν οι Κύπριοι φορολογούμενοι ένα μνημόνιο για τις ανάγκες της διευθέτησης, αλλά να εξασφαλιστεί πραγματικό χρήμα για να πληρωθεί το αρχικό κόστος.

Τα «οφέλη» της λύσης

Μεταξύ άλλων, ο μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου υποστηρίζει στο άρθρο του πως μια βιώσιμη και ισορροπημένη λύση θα ένωνε ένα διαιρεμένο μέλος της Ε.Ε. και θα είχε οφέλη σε επίπεδο οικονομίας, πολιτικής και ασφάλειας για τις χώρες της περιοχής, αλλά και την ίδια την Ένωση. «Θα αφαιρούσε την κυρίαρχη αιτία διαμάχης μεταξύ Κύπρου (και Ελλάδας) και Τουρκίας, και θα βοηθούσε στην άρση του τουρκικού εμπάργκο στα πλοία, τα οποία έχουν κυπριακή σημαία ή τυγχάνουν διαχείρισης από εταιρείες της Ε.Ε., που η βάση τους βρίσκεται στην Κύπρο», σημειώνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα