Μόσχα: Το Βερολίνο να δώσει εξηγήσεις για διάλογο που διέρρευσε

Η Ρωσία επιμένει ότι η Γερμανία «πρέπει να δώσει εξηγήσεις» για τον καταγεγραμμένο διάλογο μεταξύ ανώτατων Γερμανών αξιωματικών, που διέρρευσε στο ρωσικό δίκτυο Russia Today και αναφέρεται σε "εν δυνάμει επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας με γερμανικούς πυραύλους Taurus", δήλωσε η εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω

επίθεση «υλοποίηση τρομοκρατικών χτυπημάτων».

«Αυτό που παρουσιάστηκε στη διεθνή κοινότητα μιλά για τη μακροπρόθεσμη και σχεδιασμένη πρόθεση μιας χώρας του ΝΑΤΟ, της Γερμανίας, να διεξάγει εχθροπραξίες κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εκεί περιγράφηκε βήμα προς βήμα πώς θα υλοποιηθούν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών, μάλιστα οι ομιλούντες είχαν σαφή επίγνωση και πλήρη κατανόηση ότι συζητούν την ανατίναξη μιας πολιτικής γέφυρας», είπε η Ζαχάροβα στο Russia Today, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στο Σότσι.

Η Ρωσίδα εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι φερόμενοι ως στρατιωτικοί της Γερμανίας, μιλώντας για το χτύπημα στη γέφυρα, υπογράμμιζαν ειδικά ότι αυτό θα είχε μεγάλη πολιτική σημασία.

«Όλα αυτά τα ερωτήματα δεν πρέπει να μείνουν εκκρεμή στον αέρα. Εκκινούμε από το ότι η Γερμανία πρέπει να δώσει εξηγήσεις», τόνισε, προσθέτοντας ότι «είναι φυσικά υποχρεωμένοι όχι απλώς να δώσουν εξηγήσεις, αλλά να αναλάβουν την ευθύνη για την καταστροφική πολιτική, εκείνες τις καταστροφικές ενέργειες, που σχεδίαζαν. Κι εμείς κατανοούμε ότι πολλά από αυτά και έχουν υλοποιηθεί, αν βασιστούμε σε όσα ακούσαμε στην εγγραφή αυτή».

«Όπως πλέον αντιλαμβανόμαστε, [σ.σ. οι Γερμανοί] ποτέ δεν αποναζιστικοποιήθηκαν πλήρως», υποστήριξε η Μ.Ζαχάροβα, εκτιμώντας ότι «το πιο τερατώδες είναι ότι αυτό θα οδηγήσει (…), αν δεν γίνει τίποτα, αν αυτή η διαδικασία δεν σταματήσει από τον ίδιο τον γερμανικό λαό, σε τρομερές συνέπειες πρώτα απ’ όλα για την ίδια τη Γερμανία».

Την έκπληξή του για τις αντιδράσεις στη Γερμανία σχετικά με τη διαρροή, που αποκάλυψε πρώτη η διευθύντρια του δικτύου Russia Today Μαργαρίτα Σιμονιάν, εξέφρασε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Πρόσθεσε ότι ορισμένοι από τους Γερμανούς πολιτικούς «ανησυχούν για το ότι υπήρξε διαρροή στα δίκτυα, που παρέχουν ασφάλεια των συνομιλιών. Δηλαδή, το ίδιο το γεγονός της προετοιμασίας γερμανικών όπλων, Γερμανών ειδικών, που χειρίζονται αυτά τα όπλα, για επιθέσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία, συμπεριλαμβανομένης της γέφυρας της Κριμαίας, συμπεριλαμβανομένων των αποθηκών πυρομαχικών, όπως συζητούν μεταξύ τους, δεν προκαλεί έκπληξη...». «Αυτό λέει πολλά», κατέληξε ο Λαβρόφ.

Σχολιάζοντας τον καταγγελλόμενο από τη Μόσχα διάλογο των Γερμανών αξιωματικών, ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ είπε ότι η Ρωσία θα δείξει «φυσικά, αυτοσυγκράτηση, αλλά θα τα θυμόμαστε όλα», υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία διοικείται από «ανθρώπους με ψυχραιμία», ενώ «ο γενικός αρχιστράτηγος», δηλαδή ο πρόεδρος Πούτιν, «τα αντιμετωπίζει αυτά ήρεμα».

«Αυτό είναι και το πρόβλημα: φαίνεται ότι οι Γερμανοί τίποτε δεν κατάλαβαν και τίποτε δεν διδάχθηκαν, αλλά (…) τι είδαμε και ακούσαμε; Συλλογισμούς πώς να πολεμήσουν με τη Ρωσία κρυμμένοι πίσω από την πλάτη κάποιου άλλου, πώς να καταστρέψουν τις πολιτικές μας υποδομές, οι οποίες χρησιμοποιούνται από πολλούς ανθρώπους και όλα αυτά τα συζητούν με ψυχραιμία, επειδή το χρειάζονται τώρα και πρέπει να το κάνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εξέχει το κεφάλι τους... Αλλά θα πρέπει να καταλάβουν τι κάναμε κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου. Ας το θυμούνται», πρόσθεσε ο Μεντβιέντεφ θυμίζοντας στους νεαρούς ακροατές του τη σοβιετική νίκη στον Β’ Παγκόσμιο.

Ως «συνειδητή πράξη συμμετοχής σε κρατική τρομοκρατία», χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής Άνω Βουλής και γνωστός διεθνολόγος Κονσταντίν Κοσατσόφ τους διαρρεύσαντες διαλόγους, όπου μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για χρήση 10-20 και πλέον πυραύλων Taurus ώστε να επιτευχθεί η καταστροφή της γέφυρας της Κριμαίας, που συνδέει την ηπειρωτική Ρωσία με την χερσόνησο, η οποία θεωρείται από τη Μόσχα ρωσικό έδαφος από το 2014, όταν πέρασε υπό ρωσικό έλεγχο.

«Η υπηρεσιακή αμέλεια και το ενδεχόμενο διαρροής των συνομιλιών είναι εμφανώς πιο σημαντικά για το Βερολίνο από το ότι οδηγεί με βεβαιότητα τη χώρα του σε πόλεμο με ένα πυρηνικό κράτος», δήλωσε ο Ρώσος πολιτικός.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα