Τ/κ Τύπος: Νέο θανατηφόρο με θύμα 22χρονο φοιτητή

Ποικίλα τα θέματα στα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων, με αναφορές στο νέο θανατηφόρο δυστύχημα στην κατεχόμενη Λευκωσία με θύμα 22χρονο φοιτητή, τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, σύμφωνα με τα οποία το ΚΕΕ και το ΡΤΚ έχουν αυξήσει τα ποσοστά τους, τη σημερινή συνεδρία της «βουλής», όπου αναμένεται να συζητηθεί το θέμα των πρόωρων παράνομων εκλογών και το φεστιβάλ στην κατεχόμενη Λουρουτζίνα.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Αρχές Δεκεμβρίου ο 13ος μισθός», αναφέρεται σε δηλώσεις του ηγέτη του τ/κ Δημοκρατικού

Κόμματος και «υπουργού» οικονομικών Σερντάρ Ντενκτάς σχετικά με το θέμα των πρόωρων «εκλογών» και τη θέση του κόμματός του. Ο κ. Ντενκτάς ανέφερε ότι το ΔΚ δεν θα αποχωρήσει από την «κυβέρνηση» και ότι οι συζητήσεις περί «εκλογών» στις 7 Ιανουαρίου, κατά το διάστημα της συζήτησης του «προϋπολογισμού» στη «βουλή», θα δημιουργήσουν οικονομικό χάος, ενώ διαβεβαίωσε τους «δημοσίους» υπαλλήλους ότι ο 13ος μισθός θα καταβληθεί στις αρχές Δεκεμβρίου. Αλλού γράφει ότι ξενοδοχείο στην κατεχόμενη Κερύνεια εκμεταλλεύεται παράνομα παραλία και απαγορεύει την πρόσβαση πολιτών και η «πρωτοβουλία για την Κερύνεια» θα κινηθεί νομικά εναντίον του ξενοδοχείου. Αναφορά γίνεται και στο νέο θανατηφόρο δυστύχημα με θύμα 22χρονο φοιτητή, ο οποίος παρασύρθηκε από μοτοσικλέτα στην προσπάθεια του να διασταυρώσει δρόμο στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με κύριο τίτλο «Στον τουρισμό οι επενδύσεις», προβάλλει δηλώσεις του «υπουργού» τουρισμού Φικρί Ατάογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του τουρισμού για την οικονομία των κατεχομένων και είπε ότι τα αποτελέσματα για την πληρότητα και τα έσοδα αλλά και οι επενδύσεις στον τουρισμό, έχουν αποδείξει ότι η πολιτική της «κυβέρνησης» έχει πετύχει τους στόχους της. Γράφει, ακόμα, ότι πραγματοποιήθηκε χθες στην κατεχόμενη Λευκωσία η καθιερωμένη πορεία ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού. Προβάλλει, ακόμα, το νέο θανατηφόρο δυστύχημα, στο οποίο μοτοσικλέτα, με οδηγό 26χρονο, παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα 22χρονο τελειόφοιτο φοιτητή. Ο 22χρονος άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη μεταφορά του σε νοσοκομείο.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), υπό τον τίτλο «Τραγωδία», αναφέρεται στο νέο θανατηφόρο στην κατεχόμενη Λευκωσία με θύμα 22χρονο φοιτητή. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο δρόμος όπου έγινε το δυστύχημα χρησιμοποιείται από μαθητές και φοιτητές και σημειώνει ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες οδικές σημάνσεις, με αποτέλεσμα να γίνονται συχνά τροχαία. Γράφει, ακόμα, ότι μεταξύ 2004 -2009, κατά τη «διακυβέρνηση» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, δόθηκαν πέραν των 6,000 «υπηκοοτήτων», ενώ κατά τη «διακυβέρνηση» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και εντός ενός έτους, παραχωρήθηκαν πέραν των 9,000 «υπηκοοτήτων». Αλλού αναφέρει ότι συνεχίζονται οι συλλήψεις στα πλαίσια της επιχείρησης της «αστυνομίας» για εξάρθρωση κυκλώματος παράνομων στοιχημάτων στα κατεχόμενα και μέχρι τώρα έχουν ήδη συλληφθεί 11 άτομα.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με κύριο τίτλο «Το ΚΕΕ και το ΡΤΚ εντείνουν την αντιπαράθεση», αναφέρεται σε έρευνα ιδιωτικής εταιρείας για τη δύναμη των κομμάτων στα κατεχόμενα και την πρόθεση ψήφου σε περίπτωση «εκλογών». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το ΚΕΕ έχει αυξήσει τα ποσοστά του κατά τον Οκτώβριο, από 18,5% σε 19,01%, συγκριτικά με τον Ιούλιο, ενώ το ΡΤΚ από 12,65% σε 15,89%. Γράφει, ακόμα, ότι το θέμα των «πρόωρων εκλογών» αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στη «βουλή» είτε στην «ολομέλεια» είτε κατά τη συνεδρία της «επιτροπής» νομικών και εξωτερικών θεμάτων. Αναφορά γίνεται και σε στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ποσοστό 11,3% των εργαζομένων στα κατεχόμενα είναι παράνομοι εργάτες.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) έχει τίτλο «Η αντιπαράθεση στη βουλή για τις εκλογές» και γράφει ότι μετά την αποδοχή της πρότασης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος για διεξαγωγή «εκλογών» στις 7 Ιανουαρίου από το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, δημιουργήθηκαν νέες εντάσεις και αντιπαραθέσεις και επίκεντρο αυτών είναι η «βουλή», η οποία συνέρχεται σήμερα για να συζητήσει την πρόταση. Αναφορά γίνεται και στο φεστιβάλ στην κατεχόμενη Λουρουτζίνα, όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κυπριακές παραδοσιακές λιχουδιές. Γράφει, ακόμα, ότι ο 22χρονος Αλπέρ Σοϊέκ είναι το νέο θύμα της ασφάλτου στα κατεχόμενα. Ο 22χρονος παρασύρθηκε από μοτοσικλέτα κατά την προσπάθεια του να διασταυρώσει δρόμο στην κατεχόμενη Λευκωσία. Ο 26χρονος οδηγός της μοτοσικλέτας τραυματίστηκε.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα