«Να γίνουμε όλοι υπεύθυνοι και να μην σιωπούμε»

Φόβος. Ανασφάλεια. Ντροπή. Μερικά από τα αισθήματα που διακατέχουν ένα θύμα παρενόχλησης.

Το SigmaLive έκανε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου. Η κ.Μιχαηλίδου με μια μακρόχρονη πείρα στα δικαστικά δρώμενα του τόπου είναι από τα άτομα που γνωρίζουν καλά και από πρώτο χέρι τις δυσκολίες του ζητήματος αυτού που δυστυχώς δεν έπαψε ποτέ να απασχολεί τη μικρή κυπριακή κοινωνία.

Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να εκφραστεί το θύμα. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο θύμα

να μιλήσει ενώ όσο πιο μικρό ηλικιακά είναι το θύμα τόσο πιο μεγάλο είναι το πρόβλημα, λέει εισαγωγικά η κ.Μιχαηλίδου.

Όταν δε το θύμα είναι στην εφηβεία τότε υπεισέρχεται και το ζήτημα του φόβου και της ενοχής. Φοβάται δηλαδή το θύμα ότι προκάλεσε τον θύτη. Περισσότερη δυσκολία εδώ υπάρχει όταν ο θύτης είναι στο στενό περιβάλλον του θύματος.

Αν για παράδειγμα το παιδί εκφράστηκε σ’ έναν ενήλικα τότε αυτός έχει την υποχρέωση να προβεί σε καταγγελία, συμπληρώνει. Η υποχρέωση αυτή προκύπτει μέσα και από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης καθώς και από το Νόμο περί σεξουαλικής κακοποίησης, υπενθυμίζει η κ.Μιχαηλίδου ενώ συμπληρώνει ότι στην ίδια Σύμβαση επίσης υπάρχει πρόνοια για διερεύνηση μιας υπόθεσης ακόμα κι αν το θύμα δείχνει απρόθυμο ή αποσύρει μια καταγγελία.

Η Επίτροπος μιλώντας στο SigmaLive υπογράμμισε ότι όλοι πρέπει να γίνουμε υπεύθυνοι και να μην σιωπούμε.Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι πολλές υποθέσεις που έφθασαν ενώπιον Δικαστηρίου αρχικά δεν είχαν γίνει πιστευτές στο οικογενειακό περιβάλλον. Όπως τονίζει η Επίτροπος υπήρξαν πολλές υποθέσεις που πολλοί «γνώριζαν και αγνοούσαν».

Εκπαιδευμένο και καταρτισμένο προσωπικό

Οι λειτουργοί οι οποίοι γίνονται δέκτες των καταγγελιών αυτών θα πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι ούτως ώστε να είναι σε θέση να αντιληφθούν τόσο το περιεχόμενο της καταγγελίας, όσο και τη ψυχολογική κατάσταση του θύματος. Είναι επιτακτική ανάγκη όπως αναφέρει η Επίτροπος να γίνεται εκπαίδευση στους λειτουργούς οι οποίοι λαμβάνουν τέτοια παράπονα.

Έμφαση θα πρέπει να δοθεί σε λειτουργούς σταθμών σε απομακρυσμένες περιοχές όπου φθάνουν παράπονα για ενδοοικογενειακή βία για παράδειγμα και εκεί γίνεται μια προσπάθεια εκ μέρους των Αρχών να πειστεί το θύμα να κάνει δεύτερες σκέψεις προτού προβεί σε επίσημη καταγγελία.

Διαβάστε επίσης:

Απολύθηκε από την κυπριακή παραγωγή ο ηθοποιός που κατηγορείται για βιασμό
 
Keywords
Τυχαία Θέματα
«Να γίνουμε όλοι υπεύθυνοι και να μην σιωπούμε»,