«Ναι» στο δημοψήφισμα είπε η Βουλή των Ελλήνων

Έπειτα από 14 ώρες συζήτησης η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες την πρόταση της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου.

Με πλειοψηφία 178 ψήφων υπέρ, έναντι 120 ψήφων εναντίον, το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της πρότασης του Υπουργικού Συμβουλίου για τη διενέργεια δημοψηφίσματος,

με το ερώτημα «συμφωνείτε ή όχι με την τελική πρόταση, που κατέθεσαν οι θεσμοί», προκειμένου να γίνει δεκτή ή να απορριφθεί η πρόταση των Θεσμών για το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας.

Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης ψήφισαν 178 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής. Κατά ψήφισαν 120 βουλευτές από τη ΝΔ, το Ποτάμι, το ΚΚΕ, και το ΠΑΣΟΚ.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ψήφισαν κατά της πρότασης λέγοντας «"όχι" στην πρόταση της κυβέρνησης, "ναι" στην αποδέσμευση από την ΕΕ».

Κατά την ψηφοφορία δεν υπήρξαν εκπλήξεις. Όλοι οι βουλευτές ψήφισαν σύμφωνα με τη γραμμή του κόμματος τους.

Μετά την ψηφοφορία, η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο για να ενημερώσει τον Πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για την απόφαση του Σώματος. Ο κ. Παυλόπουλος αναμένεται να υπογράψει σήμερα την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

«Περήφανο όχι» στην υποτέλεια ζητεί ο Τσίπρας

Περήφανο «όχι» στην υποτέλεια ζήτησε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων.

«Αυτή την ώρα είμαστε αντιμέτωποι με την Ιστορία» ήταν η φράση, με την οποία ξεκίνησε την ομιλία του, μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Η σημερινή ημέρα, είπε, θα μείνει στην ευρωπαϊκή ιστορία, γιατί αμφισβητήθηκε το δικαίωμα ενός κυρίαρχου λαού να αποφασίσει δημοκρατικά για το μέλλον του. Η αξιοπρέπεια ενός λαού δεν είναι παιχνίδι, τόνισε ο κ. Τσίπρας και διεμήνυσε ότι στη χώρα, όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει την άδεια των κυρίων Σόιμπλε και του Ντάισελμπλουμ για τη διαφύλαξή της.

«Είμαστε ένας λαός που αγαπά την ειρήνη, όταν όμως μας κηρύττουν τον πόλεμο ξέρουμε να πολεμάμε και να νικάμε», είπε. Δεν αρνηθήκαμε τον συμβιβασμό, αλλά την παράδοση της χώρας ως οικονομικής αποικίας σε αλλότρια συμφέροντα, αλλά και της οικονομίας σε νέα υφεσιακή σκοτοδίνη, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας πάνδημη ψήφο στις κάλπες της 5ης Ιουλίου.

Σαμαράς: Η πρόταση σέρνει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης

Η πρόταση για δημοψήφισμα σέρνει την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη δήλωσε ο αρχηγός της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του, που διεξήχθη σε δύο φάσεις, λόγω έντασης που προκλήθηκε.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν είναι αν θα επιλέξουμε ανάμεσα στην πρόταση της κυβέρνησης και την πρόταση των δανειστών, αλλά αν θα πούμε «ναι» ή «όχι» στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και το ευρώ και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση Τσίπρα, την οποία κατηγόρησε για παταγώδη αποτυχία σε όλα τα επίπεδα.

Το κόστος της κυβερνητικής αδράνειας τους τελευταίους μήνες είναι στα 4 δισ. ευρώ είπε και κάλεσε τις δημοκρατικές δυνάμεις να απορρίψουν την πρόταση για το δημοψήφισμα-παρωδία. Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι διχάζει το λαό ανάμεσα σε μία κακή συμφωνία και σε μια απόλυτη καταστροφή. Ο Πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι προχωρεί σε πραξικόπημα κάνοντας ένα δημοψήφισμα παρωδία. Ο κ. Σαμαράς κάλεσε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου να ματαιώσουν «το πραξικόπημα του ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να κάνει την Ελλάδα Ζάμπια και Βενεζουέλα, τόνισε. Είμαστε όρθιοι και αποφασισμένοι να μην περάσει αυτό το πραξικόπημα. Δεν θα σας αφήσουμε να διαλύσετε τη χώρα.

Το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα ολοκληρώνεται την Τρίτη, ενώ οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης αποφάσισαν να μην το παρατείνουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα