Ναρκωτικά «εξπρές» από τα δικαστήρια στις Κεντρικές Φυλακές (BINTEO)

«Ελεύθερη Κέρκυρα» οι Κεντρικές φυλακές με ναρκωτικά και κινητά να μπαίνουν στο σωφρονιστικό ίδρυμα με διαδικασίες εξπρές ακόμη και από τους χώρους των Δικαστηρίων.

Η διαδικασία από ότι φαίνεται, απλή. Αρκεί μία μεταγωγή ενός καταδικασθέντα ή υπόδικου από τις κτηριακές εγκαταστάσεις των δικαστηρίων προς το σωφρονιστικό ίδρυμα και το ντελίβερι ολοκληρώνεται, με τον ίδιο να επιστρέφει φορτωμένος με «δώρα» πίσω στις φυλακές.

Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι μετά τη μεταγωγή τους και μέχρι την έναρξη της δικαστικής διαδικασίας, κρατούνται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους

των Δικαστηρίων, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τρίτα άτομα.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης «πλείστες των περιπτώσεων που έχουν εισέλθει ναρκωτικά αφορούν άτομα υπόδικους ή κατάδικους οι οποίοι μετακινούνται κατά διαστήματα στα κατά τόπους επαρχιακά δικαστήρια και επιστρέφουν στις φυλακές».

Το θέμα ανέδειξε με σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», σύμφωνα με το οποίο ο Αρχηγός της Δύναμης έστειλε σχετική οδηγία σε όσους σχετίζονται με τη μετακίνηση υποδίκων και κατάδικων από τα κτήρια των Δικαστηρίων στο σωφροντιστικό ίδρυμα.

Η γραπτή οδηγία υπό τον τίτλο «Έλεγχοι καταδίκων ή υποδίκων κατά τη μεταφορά τους από τα Δικαστήρια στις Φυλακές», κάνει αναφορά σε περιστατικά που παρατηρήθηκαν και αφορούν εντοπισμό απαγορευμένων αντικειμένων και ουσιών στην κατοχή κρατούμενων κατά την επιστροφή τους στις Φυλακές.

«Θα υπάρξει ένας πλήρης έλεγχος πλέον από τη στιγμή που φεύγει από το κτίριο των κεντρικών φυλακών ένας υπόδικος ή κατάδικος μέχρι την επιστροφή του. Θα υπάρξει μία πλήρης πλέον παρακολούθηση του ποιοι τον συνοδεύουν με ποιους συναντιέται» ανέφερε ο υπ. Δικαιοσύνης.

Οι νέες αυτές πληροφορίες επιβεβαιώνουν τις τεράστιες αδυναμίες των Κεντρικών Φυλακών που ανέδειξε επανειλημμένα το Σίγμα, με το τελευταίο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ να εξηγεί πώς ναρκωτικά και κινητά τηλέφωνα έμπαιναν στις φυλακές μέσα σε μπάλες ποδοσφαίρου που άγνωστοι έριχναν έξω από τους τοίχους και τα συρματοπλέγματα του ιδρύματος.

Σε μια άλλη εξέλιξη, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, η Κύπρος είναι μια από τις τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες δεν πραγματοποιείται έλεγχος χρήσης ναρκωτικών σε κρατούμενους στα σωφρονιστικά ιδρύματα.

Διαβάστε επίσης: Φυλακές: «Έρχεται νέο, αποτελεσματικό σύστημα απενεργοποίησης κινητών»
 

Keywords
Τυχαία Θέματα