Το "παρών" έδωσε η Κύπρος Σύνοδο Νεολαίας της Κοινοπολιτείας

Στα πλαίσια των εργασιών της Συνόδου της Κοινοπολιτείας, που διεξήχθη στο Λονδίνο μεταξύ 16 και 20 Απριλίου, ενεργό ρόλο διαδραμάτισαν και οι Νεολαίες των χωρών που συμμετείχαν, κάνοντας ξεκάθαρη τη θέση της Κοινοπολιτείας πως το μέλλον βασίζεται στους Νέους και πως με αυτούς πρόκειται να βαδίσουμε στο μέλλον, δίνοντάς τους έτσι τις ανάλογες πρωτοβουλίες και εξουσίες.

Αυτή η πολιτική γραμμή φαινόταν και από το θέμα του φόρουμ Νεολαίας, το οποίο διεξάγεται κάθε 2 χρόνια, που είχε θέμα «Προς ένα κοινό μέλλον». Αυτό αντικατοπτρίζει και τη σημαντικότητα της Συνόδου, στην οποία παρευρέθηκαν

περισσότεροι από 5.000 συμμετέχοντες από τον πολιτικό, κοινωνικό και επιχειρηματικό κόσμο των πέντε ηπείρων.

Η Κύπρος δεν ήταν απούσα από τη μεγαλύτερη επίσημη Σύνοδο της Νεολαίας της Κοινοπολιτείας. Μας εκπροσώπησαν οι Παναγιώτης Κρασιάς και η Θεογνωσία Πέτρου, μετά από πρόταση του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου. Παρευρέθηκαν εκεί μεταξύ άλλων εκπροσώπων, αξιωματούχων κρατών, αλλά και νεαρών ηγετών των 53 χωρών της Συνόδου της Κοινοπολιτείας.

Οι πρώτες ημέρες ήταν αφιερωμένες σε συναντήσεις εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, που είναι χωρισμένες σε τέσσερα διαφορετικά θεματικά φόρουμ σχετικά με τον ρόλο της νεολαίας, των γυναικών, των επιχειρήσεων και των οργανωμένων κοινωνικών συνόλων στην Κοινοπολιτεία.

Οι δύο εκπρόσωποί μας, ως επίσημοι εκπρόσωποι της Κύπρου στο Συμβουλίου Νεολαίας της Κοινοπολιτείας, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε συζητήσεις στην ολομέλειά της, αλλά και σε εργαστήρια σχεδιασμού δράσεων, που εστιάζονται στα τέσσερα θέματα της Συνόδου: ευημερία, ασφάλεια, βιωσιμότητα και δικαιοσύνη.

Επίσης, στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Νεολαίας της Κοινοπολιτείας, οι εκπρόσωποί μας εξέφρασαν τις θέσεις των νέων της Κύπρου σε θέματα εκπαίδευσης, ισότητας φύλων, αλλά και απασχόλησης, κατοχυρώνοντας έτσι την ενεργό συμμετοχή της Κύπρου στο Σώμα, με σκοπό να επηρεάσουν άμεσα τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Κοινοπολιτείας είχε περάσει πρόταση από τη Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Νεολαίας της Κοινοπολιτείας για διαχωρισμό των χωρών της Ευρώπης από αυτών της Αφρικής, που μέχρι τώρα εντάσσονταν στην ίδια ήπειρο.

Το Φόρουμ Νεολαίας περιλαμβάνει τόσο τη Γενική Συνέλευση της Κοινοπολιτείας (CYC) όσο και τις εκλογές για τις εννέα εκτελεστικές θέσεις στο Συμβούλιο Νεολαίας της CYC, η οποία είναι η αναγνωρισμένη φωνή 1,2 δισεκατομμυρίου νέων από όλη την Κοινοπολιτεία.

Την τελευταία μέρα, οι εκπρόσωποί μας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους 53 αρχηγούς κρατών της Κοινοπολιτείας, αλλά και με τον ΠτΔ Νίκο Αναστασιάδη, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι σε διάφορα θέματα, όπως η εκπαίδευση και η πρόσβαση στην εκπαίδευση, η κλιματική αλλαγή, η απασχόληση, η ισότητα των φύλων, η ψυχική υγεία και η βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα