Νέα σύλληψη Τουρκοκύπριου στην Τουρκία

Το μέλος της τ/κ επαναστατικής κομμουνιστικής ένωσης (DKB) και παρουσιαστής διαδικτυακής εκπομπής στην Özgür Web TV,  Γιουσούφ Αλκίμ συνελήφθη στο αεροδρόμιο Σαμπίκα Γκιοκτσέν της Κωνσταντινούπολης, την περασμένη Παρασκευή 12 Ιανουαρίου όπου μετέβηκε για να παραστεί και να μιλήσει στο «Διεθνές Συμπόσιο του Αιώνα του Λένιν», στις 13-14 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη. Η αιτιολογία της σύλληψης ήταν ότι «υπάρχει δικογραφία εναντίον του».

Σημειώνεται ότι στην

Τουρκία έχει απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα σε πολλούς Τουρκοκύπριους, με επίκληση του κώδικα «N82».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Αβρούπα έγραψε χθες ότι ο Αλκίμ αφέθηκε τελικά ελεύθερος αφού πέρασε την νύχτα  στο αστυνομικό τμήμα του αεροδρομίου και μετά από κατάθεση που έδωσε στην Τουρκική Εισαγγελία. Ωστόσο, του απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία με  βάση τον κωδικό «N82».

Ο Γιουσούφ Αλκίμ έμαθε ότι ο λόγος της κράτησής του ήταν το άρθρο του με τίτλο «Έχουμε δίκιο, θα κερδίσουμε για το Κυπριακό» και μια μπροσούρα για το Κυπριακό, που έφτιαξε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2020.

«Αναφέρθηκε ότι το θέμα της υπόθεσης ήταν το άρθρο της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Ένωσης με τίτλο ‘Έχουμε δίκιο, θα νικήσουμε’ και η μπροσούρα με τίτλο ‘Κυπριακό πρόβλημα και επαναστατική λύση’, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Devrim Temizler, της οποίας είμαι ο υπεύθυνος συντάκτης...Μάλλον, την επόμενη φορά που θα φτάσω, η οθόνη του αξιωματικού στην είσοδο θα μου δείξει όχι σύλληψη αλλά απαγόρευση εισόδου στη χώρα και θα με γυρίσουν πίσω...Αυτή είναι μάλλον η τελευταία μου επίσκεψη, τουλάχιστον όσο η σημερινή αντιδραστική κυβέρνηση βρίσκεται στην Τουρκία», ανέφερε σε δήλωση του ο Αλκίμ.

Αντιδράσεις

Η τ/κ επαναστατική κομμουνιστική ένωση εξέδωσε δήλωση, με την οποία εξέφρασε την ανησυχία της για την σύλληψη και τις συνθήκες κράτησης του Αλκίμ. «Αυτές οι πιέσεις δεν θα εμποδίσουν τον αγώνα μας, ο οποίος θα συνεχιστεί μέχρι να τερματίσουμε την κατοχή και την αποικιοκρατία του τουρκικού κράτους», προστίθεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.

Τις ανησυχίες τους αλλά και την αντίθεσή τους  για την σύλληψη του Τουρκοκύπριου ακτιβιστή εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους διάφορα αριστερά σύνολα και κόμματα, όπως το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας που κάλεσε σε ενέργειες το «υπουργείο εξωτερικών», ο Δρόμος Ανεξαρτησίας (ΒΥ), το Αριστερό Κίνημα (SH) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου (KSP).

Στήριξη προς τον Γιουσούφ Αλκίμ εξέφρασε και η συντεχνία των Τ/κ καθηγητών (KTOEÖS).

Η Αβρούπα συνεχίζει σήμερα επί του θέματος, γράφοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση προωθεί τις κινήσεις της για να φιμώσει τους Τουρκοκύπριους στην Κύπρο, τους οποίους θεωρεί παρείσακτους. «Προκειμένου να εκφοβίσει τους πάντες, όχι μόνο συλλαμβάνει ορισμένους από αυτούς, αλλά και τους διώκει ποινικά», τονίζει και αναφέρει πως παρά την επιμονή της εφημερίδας, η τουρκική «πρεσβεία» στη κατεχόμενη Λευκωσία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τον κατάλογο με τα υπό κατηγορία πρόσωπα. Ως εκ τούτου, οι ταξιδιώτες προς την Τουρκία δεν ήταν σε θέση να μάθουν αν είναι ή δεν είναι στην λίστα με τους «επικίνδυνους».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι στην λίστα αυτή από τους πρώην «προέδρους» βρίσκεται μόνο ο Μουσταφά Ακιντζί.  Δεν απαγορεύεται η είσοδος σε πολιτικούς όπως ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ή ο ηγέτης του ΡΤΚ,Τουφάν Έρχουρμαν, γράφει.  Απαγορεύεται ωστόσο η είσοδος  στον ηγέτη του Ανεξάρτητου Δρόμου, Μουνούρ Ραχβαντζίογλου, και του Αριστερού Κινήματος, Αμπντουλλάχ Κορκμαζχάν.

Μέχρι σήμερα, πέντε άτομα έχουν μηνυθεί στην Άγκυρα, προσθέτει η Αβρούπα. Οι Σενέρ Λεβέντ, Γιουσούφ Αλκίμ, Κουμπιλάι Όζκιρατς, Αϊσεμντέν Ακίν και Γκιουρέν Τιλκί. Ο Σενέρ Λεβέντ έχει δικαστεί ερήμην σε δύο υποθέσεις στην Άγκυρα και καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους και στις δύο περιπτώσεις. Υπάρχουν και άλλες εκκρεμείς υποθέσεις εναντίον του Λεβέντ, καταλήγει η εφημερίδα Αβρούπα.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα