«Νέο κουστούμι στη Δικαιοσύνη»: Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές (vid)

Μετά από τρία χρόνια συζητήσεων στο Κοινοβούλιο η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τον νόμο για τροποποίηση του συντάγματος που θα επιτρέψει την μεταρρύθμιση της ανώτατης βαθμίδας της δικαιοσύνης.

Η τροποποίηση του Συντάγματος επιτρέπει την επαναλειτουργία των δύο ανωτάτων δικαστηρίων που προβλέπονται στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας, δηλαδή του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου και την απονομή στα δύο αυτά δικαστήρια πρόσθετης

δικαιοδοσίας τρίτου βαθμού. Οι εξουσίες των δύο δικαστηρίων συγκεντρώθηκαν σε ένα με βάση το δίκαιο της ανάγκης, μετά την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από το κοινό κράτος.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης, μιλώντας στις Τομές στα Γεγονότα, εξήγησε ότι «η μεταρρύθμιση αυτή αφορά την ανώτατη βαθμίδα, είναι το πρώτο βήμα, και θα ακολουθήσει η μεταρρύθμιση των κατωτέρων δικαστηρίων.  Σήμερα πέρασε συνταγματική ρύθμιση και αναμένεται ότι την Πέμπτη θα ακολουθήσει η ουσία της μεταρρύθμισης. Έχουμε πλέον ένα νέο κουστούμι στη Δικαιοσύνη που είναι το Ανώτερο Συνταγματικό Δικαστήριο, ένα εξειδικευμένο δικαστήριο που θα ακούει υποθέσεις Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαίου, σε τριτοβάθμιο επίπεδο. Έχουμε ένα νέο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο θα ακούει Πολιτικές και Ποινικές εφέσεις. Δημιουργείται επίσης ένα νέο 16μελές εφετείο, το οποίο θα χωρίζεται σε τρία τμήματα ενώ θα γίνει ένα νέο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα συμβουλεύει τον πρόεδρο για τους διορισμούς στην ανωτάτη βαθμίδα των δικαστών, προτείνοντας τριπλάσιο αριθμό από τους δικαστές που προτίθενται να διοριστούν. Επιπλέον, θα έχουμε ένα νέο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα καθορίζει διορισμούς και προαγωγές των δικαστών και σε αυτά τα δύο τελευταία σώματα θα συμμετέχουν ο Γενικός Εισαγγελέας, ο πρόεδρος του  Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και δύο νομομαθείς δικηγόροι».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν 5000 καθυστερημένες υποθέσεις στο εφετείο αλλά αναμένεται ότι με ένα διαμοιρασμό που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της τριτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας Δικαιοσύνης θα διεκπεραιωθούν σε τρία χρόνια.

Σημείωσε ότι σε περίπου ένα χρόνο υπολογίζει ότι θα γίνουν σημαντικές τομές και στα κατώτερα δικαστήρια.

Δείτε το βίντεο:  

Διαβάστε επίσης: Άνοιξε ο δρόμος για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης - Πέρασε το 1ο νομοσχέδιο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νέο, Δικαιοσύνη, Ποιες,neo, dikaiosyni, poies