Νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Ρίσι Σούνακ, αποσύρθηκε η Μόρντοντ

Ο Ρίσι Σούνακ έγινε ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, αφού ο αντίπαλός του και πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απέσυρε την υποψηφιότητά του παραδεχόμενος ότι δεν μπορεί πλέον να κρατήσει ενωμένο το κόμμα τους έπειτα από μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους στην πολιτική ιστορία της χώρας, ενώ η Πένι Μόρντοντ αποσύρθηκε πριν την ψηφοφορία

Λεπτά πριν από την ολοκλήρωση της εσωκομματικής διαδικασίας συγκέντρωσης στήριξης από τους

Συντηρητικούς βουλευτές, η Πένυ Μόρνταντ ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η κοινοβουλευτική ομάδα ανέδειξε νέο ηγέτη και επόμενο Πρωθυπουργό.

«Ο Ρίσι έχει την πλήρη στήριξή μου», ανέφερε η κα Μόρνταντ, καλώντας το κόμμα να ενωθεί και να συνεργαστεί μαζί του.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής 1922 του Συντηρητικού Κόμματος σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, ο κ. Σούνακ είναι ο μόνος πιθανός διεκδικητής της ηγεσίας του κόμματος και της χώρας που ξεπέρασε τον αριθμό των 100 δηλώσεων στήριξης από τους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ως εκ τούτου, αναγορεύεται νέος ηγέτης των Τόρις και θα κληθεί από τον βασιλιά Κάρολο για να ανανάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ως νέος Πρωθυπουργός, χωρίς να χρειαστεί ψηφοφορία μεταξύ των βουλευτών και της βάσης του κόμματος.

pic.twitter.com/w76rEvJdyQ

— Penny Mordaunt (@PennyMordaunt) October 24, 2022

Ο πολυεκατομμυριούχος πρώην χρηματιστής θα αντιμετωπίσει μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις για να αποκαταστήσει την αμαυρωμένη δημοσιονομική εικόνα της χώρας με μείωση των δαπανών καθώς η χώρα βυθίζεται στην ύφεση εξαιτίας και του συνεχώς αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, των στεγαστικών επιτοκίων και των αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων.

Επίσης θα προεδρεύει ενός κόμματος, το οποίο τους τελευταίους μήνες πέρναγε από τη μία κρίση στην άλλη και είναι βαθιά πολωμένο ιδεολογικά, ενώ θα ηγείται μιας χώρας οι πολίτες της οποίας είναι εξοργισμένοι από τους πολιτικούς της.

Ο Ρίσι Σουνάκ γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου με καταγωγή από την Ινδία. 

Ο Σούνακ βρέθηκε για πρώτη φορά στο προσκήνιο στα 39 του χρόνια, όταν έγινε υπουργός Οικονομικών υπό τον Μπόρις Τζόνσον κατά την έλευση της πανδημίας της COVID-19 στη χώρα θεσπίζοντας ένα πρόγραμμα άδειας άνευ αποδοχών για να υποστηρίξει εκατομμύρια εργαζόμενους στη διάρκεια των πολλαπλών λοκντάουν.

Η οικογένειά του μετανάστευσε στη Βρετανία τα χρόνια του 1960, μια περίοδο κατά την οποία πολλοί άνθρωποι προερχόμενοι από τις πρώην βρετανικές αποικίες έφθασαν στη χώρα για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμησή της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αφού αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο Σούνακ φοίτησε στο πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ όπου γνώρισε τη σύζυγό του Ακσάτα Μέρθι, κόρη του ινδού δισεκατομμυριούχου Ν.Ρ Ναραγιάνα Μέρθι, ιδρυτή του ινδικού κολοσσού της πληροφορικής Infosys Systems, ενώ εργάστηκε και στην Goldman Sachs ως αναλυτής.

Διαβάστε επίσης:

Η λίρα βρίσκει στήριξη στις εκτιμήσεις ότι ο Ρίσι Σούνακ θα γίνει πρωθυπουργός

ΗΒ: Σάλος με παρουσιάστρια που πανηγύρισε την αποχώρηση Τζόνσον από διαδοχή

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νέος, Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, Μόρντοντ,neos, vretanias, risi sounak, morntont