Νευρικότητα ηγετών της ΕΕ - Συγκαλούν έκτακτες συσκέψεις

Μεγάλη κινητικότητα, νευρικότητα και αναστάτωση επικρατεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου οι εξελίξεις λαμβάνουν τη μορφή χιονοστιβάδας, μετά την απόφαση της Αθήνας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου επί της πρότασης των Θεσμών.

Στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ,

θα απευθυνθεί σήμερα με διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό. Όπως μεταδίδεται από την έδρα της ΕΕ ο κ. Γιούνκερ θα παραθέσει στους Έλληνες πολίτες τα γεγονότα, όπως εκτυλίχθηκαν και οδήγησαν στη διακοπή των συνομιλιών για το ελληνικό ζήτημα.

Την Τετάρτη, εκτός απροόπτου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, θα συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Στο Βερολίνο η καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, συγκάλεσε για σήμερα έκτακτη σύσκεψη των αρχηγών των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας.

Στο Παρίσι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, συγκάλεσε για σήμερα Υπουργικό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την κατάσταση στην Ελλάδα. Στο Συμβούλιο θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς και οι υπουργοί Εσωτερικών, Λοράν Φαμπιούς και Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν. Γάλλοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και τους Θεσμούς. Ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, επέμεινε πως η πόρτα εξακολουθεί να είναι ανοικτή για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

Στην Ουάσιγκτον ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο ότι ο πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, με την οποία συζήτησαν τις εξελίξεις που αφορούν την Ελλάδα. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας και να παρακολουθούν στενά τα γεγονότα όπως διαμορφώνονται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου Μπαράκ Ομπάμα και Άγκελα Μέρκελ συμφώνησαν ότι έχει κρίσιμη σημασία να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να υπάρξει επιστροφή σε έναν δρόμο, ο οποίος θα επιτρέψει στην Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξή της εντός της ευρωζώνης.

Να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για πιθανή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και μάλιστα πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, ζήτησε, εξάλλου, ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ, Τζακ Λιού, ο οποίος συνομίλησε για τις εξελίξεις στην Ελλάδα με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Γαλλίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μισέλ Σαπέν.

Με τους πρέσβεις κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας και του Ισραήλ, θα έχει συναντήσεις σήμερα ο ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, προκειμένου να τους ενημερώσει για την τρέχουσα κατάσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα