ΓΓ ΚΚ Ουκρανίας: Εστία απειλής 3ου Παγκ. Πολέμου η Ουκρανία

Ευθύνες στη «φασιστική», όπως την αποκάλεσε, Ουκρανική κυβέρνηση, για την απόσχιση της Κριμαίας, επέρριψε σε συνέντευξη του στο Sigmalive, ο ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας Πετρό Σιμονένκο, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο στο πλαίσιο του Παγκύπριου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ.

Όπως είπε ο Πετρό Σιμονένκο, στην κυβέρνηση της Ουκρανίας βρίσκεται κόμμα, το οποίο στο πρόγραμμα του αναφέρει

επίσημα ότι ο στόχος του είναι ο εθνικισμός, ο οποίος συνδυάζει τον ιταλικό φάσιμο με το ναζισμό του Χίτλερ. Πρόσθεσε ότι συγκεκριμένος ολιγάρχης στην Ουκρανία, έχει δημιουργήσει δικό του στρατό, με τανκς και μάλιστα πληρώνει 10,000 δολάρια για κάθε κεφάλι αυτονομιστή.

Ο ΓΓ του ΚΚ Ουκρανίας προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, εκφράζοντας τη θέση ότι αυτή τη στιγμή η Ουκρανία χρησιμοποιείται σαν μια περιοχή από την οποία μπορεί να ξεσπάσει ο τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Σημείωσε ακόμη ότι η Ρωσία ανησυχεί για το αν θα δεχτεί κάποια επίθεση, εξαιτίας της επέκτασης του ΝΑΤΟ κοντά στις περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης "και σίγουρα πρέπει να λάβει κάποια μέτρα".

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας επέτρεψε τη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος, λόγω του ρόλου του «στην υποστήριξη των φιλορωσικών αποσχιστικών τάσεων» στην Ουκρανία.

Αυτούσια η συνέντευξη

Καταρχήν θα ήθελα να σχολιάσετε την διάλυση του κόμματος σας από την κυβέρνηση της Ουκρανίας

Το καθεστώς, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός φασιστικού καθεστώτος. Αυτή τη στιγμή η Ουκρανία διοικείται από το εξωτερικό εξού και η πλειοψηφία των Υπουργών δεν είναι καν Ουκρανοί πολίτες. Μετά από το πραξικόπημα, που έγινε το 2014, η Ουκρανία εξαρτάται από τον ξένο παράγοντα. Ο Πρόεδρος, η Βουλή, το καθεστώς της χώρας εκτελεί τις οδηγίες και τις διαταγές του ΔΝΤ, γεγονός το οποίο οδηγεί στην επιδείνωση της ποιότητας ζωής του λαού της Ουκρανίας. Αυξάνεται ραγδαία η ανεργία, έχουν παγοποιηθεί οι μισθοί, οι συντάξεις, όλες οι κοινωνικές παροχές. Η διαφθορά έχει τριπλασιαστεί. Τον τελευταίο χρόνο, από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία ο νέος Πρόεδρος, έχουν αυξηθεί οι αποδοχές του κατά επτά φορές. Σας έχω αναφέρει αυτά τα στοιχεία για να καταλάβετε τον λόγο για τον οποίο πολεμείται το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας. Το ΚΚ Ουκρανίας είναι η μοναδική δύναμη στην Ουκρανία, η οποία λέει την αλήθεια στον κόσμο και προτείνει στο λαό το δικό της πρόγραμμα. Είμαστε εναντίον του πολέμου, αλλά το συγκεκριμένο καθεστώς θα είναι στην εξουσία ενώσω διαρκεί ο πόλεμος.

Επικριθήκατε, ωστόσο και αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η Κυβέρνηση της χώρας ενέκρινε την διάλυση του κόμματος σας, για τον ρόλο του «στην υποστήριξη των φιλορωσικών αποσχιστικών τάσεων» στην Ουκρανία.

Είναι ένας μύθος, τον οποίο διαδίδει η κυβέρνηση της Ουκρανίας για να δικαιολογήσει τη δράση της. Από τη στιγμή, που ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κατηγορεί την Ρωσία ότι έχει επιτεθεί στη χώρα, γιατί δεν έχει κηρύξει την Ουκρανία σε κατάσταση πολέμου με την Ρωσική Ομοσπονδία; Αν όντως έχει επιτεθεί η Ρωσία στην Ουκρανία, γιατί δεν έχουν διακοπεί οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών; Αν όντως η Ρωσία έχει επιτεθεί και είναι εχθρός της Ουκρανίας, γιατί η Ουκρανία αγοράζει υλικό για την εκμετάλλευση των πυρηνικών σταθμών στη χώρα; Γιατί η Ουκρανία επιτρέπει τη διακλάδωση και μεταφορά του ηλεκτρισμού μέσω του εδάφους της στην περιοχή της Κριμαίας; Τον πόλεμο στην Ουκρανία τον έχει κηρύξει το καθεστώς της Ουκρανίας. Το καθεστώς έχει ουσιαστικά κηρύξει τον πόλεμο εναντίον των πολιτών της Ουκρανίας, οι οποίοι ζουν στην περιοχή του Λουγκάνσκ στην Κριμαία. Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών είχαν ζητήσει, μετά το πραξικόπημα, την καθιέρωση της ρωσικής γλώσσας ως τη δεύτερη επίσημη γλώσσα, ζήτησαν να γίνει αποκέντρωση στη διοίκηση της χώρας και ζήτησαν δημοψήφισμα. Είναι λόγοι αυτοί για να κηρύξεις πόλεμο εναντίων των πολιτών σου και να σκοτώνεις τον κόσμο;

Η Κριμαία, ωστόσο, δεν αποτελεί μια απόδειξη της εμπλοκής της Ρωσίας στα εσωτερικά ενός τρίτου κράτους, όπως είναι η Ουκρανία; Και αυτό δεν συνιστά κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου;

Δεν θέλω να μιλήσω για τη Ρωσία, αλλά θα σας πω κάτι για την κυβέρνηση της Ουκρανίας. Κατηγορώ την κυβέρνηση της Ουκρανίας ότι είναι εξαιτίας δικής της υπαιτιότητας το γεγονός ότι χάσαμε την Κριμαία. Πέρσι τον Φεβρουάριο, μόλις είχε γίνει το πραξικόπημα, στις 22 Φεβρουαρίου, οι πολίτες της Κριμαίας είχαν διαμαρτυρηθεί για την κατάργηση του διεθνούς δικαιώματος στην επιλογή της γλώσσας που ήθελαν να χρησιμοποιούν. Μετά το πραξικόπημα, οι άνθρωποι, που κατάφεραν να μπουν στο κοινοβούλιο, είχαν παραβιάσει κατάφορα την ευρωπαϊκή χάρτα για το δικαίωμα των μειονοτήτων να μιλούν τη γλώσσα τους.

Τα αιτήματα, τα οποία είχαν οι κάτοικοι της Κριμαίας εκείνη την περίοδο, ήταν η αυτονομία της περιοχής, το δικαίωμα τους να μιλούν τη γλώσσα τους και ο σεβασμός στην ιστορία της περιοχής. Σας υπενθυμίζω ότι το 1992, η Κριμαία ούτως ή άλλως είχε την αυτονομία της, για αυτό και είχε και δικό της Πρόεδρο ενώ παράλληλα υπαγόταν στην επικράτεια της Ουκρανίας. Εκτός από το Σύνταγμα της Ουκρανίας, υπήρχε και υπάρχει το Σύνταγμα της Κριμαίας. Ο λαός της Κριμαίας ζητούσε ουσιαστικά να μην παραβιαστεί το Σύνταγμα της Κριμαίας και να μην τους επιβληθεί το Σύνταγμα του καθεστώτος της Ουκρανίας.

Εγώ προσωπικά, ως επικεφαλής του Κόμματος και μέλος του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας, είχα προτείνει τον Φεβρουάριο τη δημιουργία αντιπροσωπίας του Ουκρανικού Κοινοβουλίου, η οποία θα πραγματοποιούσε επαφές με το Κοινοβούλιο της Κριμαίας, θα νομιμοποιούσε το δικό τους το Σύνταγμα και θα λύναμε το ζήτημα ειρηνικά με την υπογραφή συμφωνίας ώστε να αποφεύγαμε την απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση της χώρας δεν ήθελε να ακούσει τα αιτήματα του λαού της, που έτυχε να ζει στην περιοχή της Κριμαίας. Για αυτό και ακολούθησαν τα γνωστά γεγονότα. Οι κάτοικοι της Κριμαίας, οι οποίοι είναι πολίτες της Ουκρανίας ήθελαν να αποφασίσουν για το καθεστώς της περιοχής τους. Η κυβέρνηση, όμως του Κιέβου ήθελε να επιβάλει τους δικούς της κανόνες στην περιοχή της Κριμαίας.

Ποιος προκάλεσε τελικά την απόσχιση της Κριμαίας;

Τολμώ να πω ότι η απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία είναι ένα έγκλημα, το οποίο έχει κάνει η κυβέρνηση του Κιέβου. Αυτή τη στιγμή η Ουκρανία θα χάσει την περιοχή του Ντονμπάς και μπορεί να χάσει και την περιοχή κοντά στα Καρπάθια. Μια άλλη περιοχή, την οποία ζητά και μπορεί κάποια στιγμή να αποκτήσει η Ρουμανία είναι η περιοχή της Οδυσσού και της Μαύρης Θάλασσας. Η Πολωνία απαιτεί το Λβοφ να επιστρέψει κοντά της. Η Ρωσία τι σχέση έχει με όλα αυτά; Πιστεύετε ότι μπορούμε κάτω από ένα φασιστικό καθεστώς να μιλούμε για δημοκρατία; Στην εξουσία, μαζί με την υπόλοιπη κυβέρνηση βρίσκονται και κόμματα, τα οποία είναι επίσημα εγγεγραμμένα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας ως εθνικιστικά κόμματα. Υπάρχει κόμμα, το οποίο επίσημα στο πρόγραμμα του γράφει ότι ο στόχος του είναι ο εθνικισμός, ο οποίος συνδυάζει τον ιταλικό φάσιμο με το ναζισμό του Χίτλερ. Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στην εξουσία. Θέλουν να επιβάλουν τις απόψεις τους και για να το πετύχουν κτυπούν και σκοτώνουν δημοσιογράφους. Όλη η Ευρώπη τα γνωρίζει αυτά. Αυτή τη στιγμή εγώ απειλούμαι με 5ετή φυλάκιση αν αναφερθώ στα θετικά, που υπήρχαν στη χώρα επί Σοβιετικής Ένωσης.

Η πρώτη διεθνής οικονομική κρίση έληξε με τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, που ουσιαστικά έγινε στην Ευρώπη. Δεύτερη διεθνής οικονομική κρίση οδήγησε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η τρίτη οικονομική κρίση, αν και δεν θέλω να είμαι μάντης κακών, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή η Ουκρανία σαν μια περιοχή από την οποία μπορεί να ξεσπάσει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος.

Θεωρείτε ότι το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε υπερβολικά κοντά στην Ρωσία, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας;

Ο προηγούμενος Πρόεδρος της Ουκρανίας, στην ιδέα και μόνο ότι θα υποστηριζόταν από τη Ρουμανία στο αίτημα για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ουσιαστικά είχε χαρίσει ένα κομμάτι της Ουκρανίας στη Ρουμανία. Για να υποστηρίξει η Ρουμανία το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, της είχαν χαρίσει ένα μεγάλο μέρος, πλούσιο σε υπόγειο πλούτο, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Η επέκταση του ΝΑΤΟ σε περιοχές κοντά στην πρώην Σοβιετική Ένωση, μπορεί να θεωρηθεί από τη Ρωσία ως casus belli;

Είναι γεγονός ότι η Ρωσία ανησυχεί για το αν θα δεχτεί κάποια επίθεση και σίγουρα πρέπει να λάβει κάποια μέτρα. Αλλά είναι ένα θέμα το τι κάνει η Ρωσία και άλλο θέμα το ότι έχει γίνει η Ουκρανία ένας χώρος, στον οποίο διεξάγονται μάχες και δοκιμάζονται νέα οπλικά συστήματα.

Δεν έχουν ληφθεί οποιαδήποτε μέτρα εναντίων της ΕΕ, η οποία δεν έχει εφαρμόσει κανένα από τα συμφωνηθέντα. Πέρσι στις 17 του Απρίλη είχε υπογραφεί συμφωνία στη Γενεύη για ειρηνική επίλυση του ουκρανικού του προβλήματος. Δεν είχε ακόμη αρχίσει ο πόλεμος. Πέρσι τον Φεβρουάριο είχαν υπογραφεί στην Ουκρανία, στην παρουσία των ΥΠΕΞ της Γερμανίας, της Πολωνίας και εκπρόσωπου των ΗΠΑ, συμφωνίες για ειρηνική επίλυση της κατάστασης, η οποία επικρατούσε στην Ουκρανία. Δεν έχει εφαρμοστεί καμιά από τις συμφωνίες. Εγώ διερωτώμαι, πώς επιτρέπει η κυβέρνηση της Ουκρανίας, σε ντόπιους ολιγάρχες να δημιουργούν δικούς τους ιδιωτικούς στρατούς; Πώς δέχεται η Ευρώπη να ζουν τέτοιοι άνθρωποι στη Γενεύη; Συγκεκριμένος ολιγάρχης, ο Καλαμόλσκι, έχει δημιουργήσει δικό του στρατό, με τανκς και μάλιστα έχει πει ότι για κάθε κεφάλι αυτονομιστή πληρώνει 10,000 δολάρια.

Follow @AthanasiouTh !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Keywords
Τυχαία Θέματα