ΓΓ ΠΕΟ: Η ΑΤΑ να μην συνδέεται με παράγοντες που δεν σχετίζονται με πληθωρισμό

Τη θέση ότι η ΑΤΑ δεν μπορεί να διασυνδεθεί με παράγοντες που δεν σχετίζονται με τον πληθωρισμό και πως οι εργαζόμενοι και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που ζουν με τους μισθούς τους και δεν έχουν άλλους πόρους, δεν επιδιώκουν τον πληθωρισμό για να παίρνουν ΑΤΑ, η οποία καταβάλλεται ετεροχρονισμένα για να αναπληρώσει αυτό που ήδη έχουν πληρώσει διατύπωσε η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Σε

ομιλία της στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη για τα 80 χρόνια από τον αγώνα για την κατάκτηση της ΑΤΑ, που διοργάνωσε η ΠΕΟ στη Λευκωσία, η ΓΓ της Ομοσπονδίας διαβεβαίωσε παράλληλα ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν διάβρωση της αγοραστικής τους δύναμη από παράγοντες που δεν καθορίζουν οι ίδιοι, αλλά το παιχνίδι των ανταγωνισμών, το κυνήγι των κερδών και οι γεωπολιτικές εξελίξεις χωρίς αυτή η διάβρωση να καλύπτεται από την ΑΤΑ.

Αναφέροντας πως η συνδιάσκεψη δεν στοχεύει μόνο στην αναφορά στο παρελθόν, αλλά τιμώντας την ιστορία, θυμίζοντας τους επικούς εργατικούς αγώνες για την ΑΤΑ, να χαραχτεί πορεία για το μέλλον, η ΓΓ της ΠΕΟ σημείωσε πως ο αγώνας της 1ης του Μάρτη του 1944 ήταν το ώριμο τέκνο της συσσωρευμένης αγανάκτησης, της φτώχειας και της εξαθλίωσης στην οποία έσερναν τους εργάτες, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους οι πολιτικές της αποικιοκρατικής διοίκησης της Κύπρου, την περίοδο του 1940 σε πλήρη σύμπλευση με το ντόπιο κεφάλαιο, εξηγώντας πως της απεργίας της 1ης του Μάρτη του 1944 προηγήθηκε μια τιτάνια προσπάθεια της Παγκύπριας Συντεχνιακής Επιτροπής (ΠΣΕ) και ευρύτερα της Αριστεράς για να αναγκαστεί η αποικιακή διακυβέρνηση του τόπου να πάρει μέτρα για να ανακουφίσει το λαό από τον πληθωρισμό.

«Το 1942 οργανώνονται οι πρώτες απεργιακές κινητοποιήσεις στις οποίες παίρνουν μέρος δέκα χιλιάδες κυβερνητικοί και στρατιωτικοί εργάτες με αίτημα την αύξηση των μεροκάματων λόγω της αύξησης της τιμής του ψωμιού και  για την έκδοση ορθού τιμαριθμικού δείκτη. Ακολουθούν άλλες απεργιακές κινητοποιήσεις τον Αύγουστο του 1943 και τον Οκτώβρη του 1943. Στην κινητοποίηση του Οκτώβρη μετέχουν όχι μόνο εργάτες αλλά και μικρομεσαίοι. Κλείνουν 2500 καταστήματα σε ολόκληρη τη Κύπρο. Γίνονται διαδηλώσεις στη Λευκωσία, τη Λεμεσό και τη Λάρνακα με τη συμμετοχή χιλιάδων κόσμου», είπε. Η Παγκύπρια Συντεχνιακή Επιτροπή σε πανεργατικές συνελεύσεις αποφάσισε την πραγματοποίηση απεργίας στα Δημόσια Έργα την 1η Μαρτίου 1944 με αιτήματα την αναπροσαρμογή των ημερομισθίων με τον τιμάριθμο, την εφαρμογή των εισηγήσεων των οργανώσεων για ελάττωση του τιμαρίθμου, το οικογενειακό επίδομα, την παραχώρηση άδειας ανάπαυσης με πληρωμή, την παραχώρηση επιδόματος ασθενείας, τη βελτίωση των τεχνικών σχολών και την προειδοποίηση σε περίπτωση απόλυσης

«Η απεργία διάρκεσε 23 ημέρες κατά τις οποίες οι απεργοί αντιμετώπισαν αρχικά την πλήρη άρνηση από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι υπάρχει πρόβλημα και να μπει σε διάλογο. Αντιμετώπισαν καταδίκες, διώξεις και πολύμηνες φυλακίσεις όσων περιφρουρούσαν την απεργία. Αντιμετώπισαν τις αντλίες νερού, αντιμετώπισαν τις προσπάθειες απεργοσπασίας με στρατιώτες. Παράλληλα όμως και 23 ημέρες δυνατής ταξικής αλληλεγγύης από άλλες ομάδες εργαζομένων, αλληλεγγύης από καταστηματάρχες, αγρότες, εστιάτορες», σημείωσε.

«Επτακόσοι καταστηματάρχες της Λευκωσίας αποφασίζουν να τρέφουν καθημερινά 125 απεργούς. Τα ποδοσφαιρικά σωματεία οργανώνουν ποδοσφαιρικές συναντήσεις με τα έσοδα να πηγαίνουν στους απεργούς. Δάσκαλοι, καθηγητές, αστυνομικοί εκδηλώνουν την αλληλεγγύη τους. Στα χωριά οι αγρότες οργανώνουν την συλλογή ψωμιού, πατατών και άλλων τροφίμων» πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ότι το λαϊκό κίνημα, με το ΑΚΕΛ στην πρώτη γραμμή οργανώνει πρωτοφανείς σε όγκο και παλμό επαρχιακές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις και στις 13 και στις 19 του Μάρτη κηρύσσεται παναπεργία.

Ανέφερε ακολούθως ότι η απεργία ανεστάλη στις 23 του Μάρτη αφού προηγουμένως η κυβέρνηση διόρισε ειδική επιτροπή για την μελέτη του τιμαρίθμου, η οποία καταλήγει στην έκθεση της στις 10 Μαΐου, ότι η αύξηση του κόστους ζωής δεν ανταποκρίνεται πλήρως προς τον τιμαριθμικό δείκτη

«Ο στόχος του αγώνα της 1ης του Μάρτη επιτυγχάνεται. Αναπροσαρμογή των ωρομισθίων βάση του τιμαρίθμου. Οικογενειακό επίδομα 3 γρόσια την ημέρα από το δεύτερο μέχρι το τέταρτο παιδί. Αστικό επίδομα 3 γρόσια την ημέρα για όσους κυβερνητικούς εργάτες κατοικούν στην πόλη. 10 ημέρες άδεια ανάπαυσης με πληρωμή στους τακτικούς εργάτες και φιλοδώρημα στην αφυπηρέτηση. Πληρωμένο επίδομα ασθενείας μέχρι 1 μήνα και εξασφάλιση ιατρικής περίθαλψης. Προειδοποίηση μιας εβδομάδας σε περίπτωση απόλυσης. Βελτίωση των τεχνικών σχολών», είπε η ΓΓ της ΠΕΟ, εξηγώντας πως με αυτό τον τρόπο κερδήθηκε η ΑΤΑ, με αυτό τον τρόπο άνοιξε ο δρόμος και για άλλες σημαντικές κατακτήσεις.

«Γι’ αυτό και η σημασία του αγώνα της ΑΤΑ δεν περιορίζεται μόνο στο ίδιο το αίτημα της ΑΤΑ, αλλά επεκτείνεται και στα πολιτικά μηνύματα που αυτός αποτύπωσε. Ήταν μια μάχη ενάντια στην παλμερική απολυταρχία, ήταν μια από τις πρώτες μάχες τη εργατικής τάξης που ενώθηκε κάτω από την ομπρέλα της ΠΣΕ, προκατόχου της ΠΕΟ» υπέδειξε.

«Αυτός ο δρόμος που χαράκτηκε με την απεργία της 1ης του Μάρτη συνεχίστηκε. Το 1947 κερδίζουν την τιμαριθμική αναπροσαρμογή στους μισθούς τους οι οικοδόμοι. Στην δεκαετία του 50 κορυφώνεται ο αγώνας για επέκταση της ΑΤΑ στον ιδιωτικό τομέα», πρόσθεσε.

Η Σωτηρούλα Χαραλάμπους είπε ακολούθως ότι η ΑΤΑ ως βασικό συστατικό των ρυθμισμένων όρων απασχόλησης μέσα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του συστήματος εργασιακών σχέσεων στον τόπο μας και πως στα 80 χρόνια λειτουργίας του θεσμού επανειλημμένα οι εργοδοτικές οργανώσεις σε συνάρτηση με τις εκάτοστε επικρατούσες πολιτικές συνθήκες και τα οικονομικά δεδομένα θέτουν στο στόχαστρο τους την κατάργηση του θεσμού. «Σε όλη αυτή τη δύσκολη διαδρομή, στις επανειλημμένες επιθέσεις που δέχτηκε ο θεσμός, η δύναμη που τον κράτησε ζωντανό ήταν η ίδια που γέννησε την  ΑΤΑ. Η οργανωμένη δύναμη των εργαζομένων, η ενότητα στη δράση, η ετοιμότητα  των εργαζομένων σε κάθε περίπτωση να  υπερασπιστούν τον θεσμό της ΑΤΑ», τόνισε.

Σημείωσε επίσης πως στα 80 χρόνια ύπαρξης του θεσμού, η ΠΕΟ παραμένει συνεπής στο κύριο και το βασικό, ότι η ΑΤΑ, για να είναι ΑΤΑ όχι μόνο τύποις αλλά και ουσίας πρέπει να εκπληρώνει το βασικό της στόχο να αναπληρώνει την απώλεια που έχει η αγοραστική δύναμη του μισθού από τον πληθωρισμό.

Σημείωσε ακολούθως πως με τη συμφωνία που επετεύχθη τον Μάιο του 2023, η ΑΤΑ αποδίδεται κατά τα 2/3 και προβλέπεται η διεξαγωγή διαλόγου με στόχο ολοκληρωμένη και μόνιμη συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο του 2025.

Η ΓΓ της ΠΕΟ ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η προσπάθεια που άρχισε από τους εργοδότες το 1985 για κατάργηση της ΑΤΑ συνεχίζεται.

Σε αυτό το πλαίσιο η ΓΓ της ΠΕΟ εξήγησε πως η παραγωγικότητα της οικονομίας σχετίζεται με τα τεχνολογικά και διοικητικά μέσα που χρησιμοποιούνται σε επιχειρησιακό επίπεδο και σε επίπεδο εθνικής οικονομίας για αναβάθμιση του τρόπου και των μεθόδων εργασίας, σχετίζεται με την επένδυση σε νέα μηχανήματα, νέες τεχνολογίες, σχετίζεται με την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, με παράγοντες δηλαδή που είναι αποκλειστικά στο χέρι αυτών που κατέχουν και κινούν τους μηχανισμούς της οικονομίας, υποδεικνύοντας ότι στο κείμενο εργασίας της ΕΕ τον Μάϊο το 2023 διατυπώνεται εκτίμηση που επιβεβαιώνει  τα πιο πάνω.  «Τα επίπεδα επενδύσεων στην Κύπρο δεν είναι μόνο χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ αλλά επικεντρώνονται στη στέγαση, στα μηχανήματα και στον εξοπλισμό (κυρίως στον εξοπλισμό μεταφοράς, για τη νηολόγηση και τη διαγραφή πλοίων από το νηολόγιο). Αντίθετα το επίπεδο των επενδύσεων που ενισχύουν την παραγωγικότητα, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας και της ανάπτυξης εξακολουθεί να είναι χαμηλό».

«Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή σε επιχειρησιακό, κλαδικό, σε επίπεδο εθνικής οικονομίας να συνδράμουμε για αύξηση της παραγωγικότητας, δεν είμαστε όμως διατεθειμένοι να πληρώνουν οι εργαζόμενοι για όσα δεν κάνουν οι εργοδότες και Κυβέρνηση για αύξηση της παραγωγικότητας», είπε.

Σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση της ΑΤΑ με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας η Σωτηρούλα Χαραλάμπους σημείωσε πως το μερίδιο του προϊόντος του επιχειρηματικού τομέα που ιδιοποιείται η εργασία είναι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΝΕΚ -ΠΕΟ κατά 11,7% πιο λίγο το 2023 σε σύγκριση με την περίοδο 2006-2012.

«Που πήγε αυτή η μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων; Όχι σε παραγωγικές επενδύσεις. Οι επιχειρήσεις μετέφεραν στις τιμές τους μόνο το ½ του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που τους πρόσφερε το χαμηλότερο κόστος εργασίας, το υπόλοιπο ½ χρησιμοποιήθηκε για να αυξήσει το μέσο περιθώριο κέρδους» είπε, αναφέροντας πως «το 2021-2023 οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου ήταν στο 18,4% του ΑΕΠ σε σύγκριση με 19,7% το 2016 -2020 και 22,8% το 2006-2011».

Η ΓΓ της ΠΕΟ διεμήνυσε προς όλους όσους θέλουν να αποδίδουν στην ΑΤΑ όλες τις αδυναμίες της κυπριακής οικονομίας, πως η διατήρηση της θετικής πορείας της κυπριακής οικονομίας τόσο κατά την περίοδο του κορωνοϊού όσο και μετέπειτα σε μεγάλο βαθμό στηρίχθηκε στην εσωτερική κατανάλωση και στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στο οποίο όπως οι εκθέσεις αναφέρουν η αναπλήρωση του λόγου ΑΤΑ έχει θετική συμβολή.

Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα ότι η ΑΤΑ αφορά μόνο ένα μικρό κομμάτι των εργαζομένων, η Σωτηρούλά Χαραλάμπους είπε ότι όντως σήμερα δεν λαμβάνουν ΑΤΑ σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι, όπως σημειωνόταν ότι συνέβαινε στην έκθεση της ερευνητικής επιτροπής για την ΑΤΑ το 1987 που υπολόγιζε ότι το 97% των μισθωτών λάμβαναν ΑΤΑ.

Αυτό, είπε, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της διάβρωσης των συλλογικών συμβάσεων, της απορρύθμισης της εργασίας, της υποτίμησης της εργασίας, του φόβου και του εκφοβισμού για μη οργάνωση που στοχευμένα και συντεταγμένα προωθήθηκαν από μεγάλη μερίδα εργοδοτών με την κάλυψη και των νεοφιλελεύθερων κυβερνητικών πολιτικών.

Πρόσθεσε πως η απάντηση βρίσκεται στην οργάνωση και στη ρύθμιση των όρων απασχόλησης με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Ανέφερε πως σε αυτά τα ζητήματα είναι που αναμένονται καθαρές θέσεις και απαντήσεις από την Κυβέρνηση ενόψει και του επικείμενου διαλόγου για την ΑΤΑ αλλά και εν αναμονή του οδικού χάρτη για μέτρα επέκτασης των συμβάσεων.

Καταληκτικά η ΓΓ της ΠΕΟ κάλεσε όλα τα μέλη της Ομοσπονδίας να είναι ενωμένοι, δυνατοί, με ξεκάθαρους στόχους και έτοιμοι για νέους αγώνες για να κρατήσουν την ΑΤΑ, να διατηρήσουν τον ρόλο και τη φιλοσοφία της και να πετύχουν επέκταση σε κάθε εργαζόμενο.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
πεο, ατα, ατα, πεο, κυπρος, απεργια, πσε, διαδηλωσεις, συμμετοχή, επιδομα, ακελ, μαΐου, δραση, νέα, αεπ, απεργια μμμ, απεργια υπα, απεργιες σημερα, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, απεργια μμε, απεργια 11 μαιου, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια ταξι, απολυσεις στο δημοσιο, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, κινημα πατατας, μειωση μισθων, βασεις 2012, αδεια, αεπ, εργασια, κυπρου, πλαισιο, πσε, αγωνες, αυξηση, ακελ, αλληλεγγυη, αντλιες, απωλεια, βρισκεται, γινονται, δευτερο, δυναμη, δρομος, δυναμικο, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκθεσεις, εκτιμηση, εργα, επενδυσεις, ζωης, ιδια, ιδιο, ομιλια, κεφαλαιο, κυβερνηση, κειμενο, κυνηγι, λαρνακα, λευκωσια, μαΐου, μηνυματα, μειωση, μικρο, ομπρελα, παιδι, ρυθμιση, ρολο, συμμετοχή, τιτανια, χερι, αγωνας, εφαρμογη, κομματι, μελετη, ογκο, ομαδες, παιχνιδι, θεσεις
Τυχαία Θέματα