Νικόλας: Ξανά το πιστόλι στον κρόταφο για το τραπεζικό σύστημα

Την άποψη ότι «το πιστόλι είναι στον κρόταφο» και αυτή τη φορά, όσον αφορά στις εξελίξεις που αφορούν τον Συνεργατισμό και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του SIGMA και στην παρατήρηση ότι το σημερινό κλίμα παραπέμπει στα γεγονότα του 2013, ο κος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι υπάρχουν τόσο ομοιότητες, όσο και

σημαντικές διαφορές, καθώς η κυπριακή οικονομία και το τραπεζικό σύστημα δεν βρίσκονται στο ίδιο σημείο.

«Όμως έχουμε μια τράπεζα που αντιμετωπίζει προβλήματα κεφαλαίων, η καθυστέρηση έχει διογκώσει τα προβλήματα, το πιστόλι στον κρόταφο υπάρχει και αυτή τη φορά και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε σχέση με τα επόμενά μας βήματα», τόνισε.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι το ΔΗΚΟ δεν έχει λάβει ακόμα τις αποφάσεις του, αλλά εντός της ημέρας αναμένεται να αποστείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να ξεκινήσει μια συζήτηση ώστε να διασαφηνιστούν κάποια ζητήματα.

Όπως είπε, στο Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος το οποίο συνεδρίασε την Τετάρτη το βράδυ, έγινε ανταλλαγή και καταγραφή απόψεων κι ετέθησαν ερωτήματα και εισηγήσεις για βελτιώσεις των νομοθετικών πλαισίων που συζητιούνται, κυρίως όσον αφορά στο πλαίσιο αφερεγγυότητας, το πρόγραμμα Εστία και του φορέα διαχείρισης των ΜΕΔ.

«Φυσικά, μεταφέρουμε τους προβληματισμούς και τη θλίψη μας για την θλιβερή κατάληξη του Συνεργατισμού, ενός οργανισμού που έχει προσφέρει τα μέγιστα στην κυπριακή οικονομία τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά και για τις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν», είπε.

Πρόσθεσε δε ότι καταγράφεται προβληματισμός σχετικά και με το τι θα συμβεί αν η εν λόγω συμφωνία ανάμεσα στην Ελληνική και τον Συνεργατισμό δεν εγκριθεί, συμμεριζόμενος εμμέσως τις ανησυχίες για μια νέα τραπεζική κρίση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κύπρο.

«Οι απειλές για εκκαθάριση που έχουμε ακούσει (για την ΣΚΤ) είναι ένα καταστροφικό σενάριο. Δεν είναι σωστό να το συζητάμε δημοσίως για να δημιουργούμε ανασφάλεια, αλλά αυτοί είναι οι προβληματισμοί που θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν όταν θα κληθούμε να αποφασίσουμε για αυτή την συμφωνία», πρόσθεσε.

Όπως είπε πρόκειται για μια κακή και ετεροβαρή συμφωνία για τους Κύπριους φορολογούμενους, με την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαπιστώνει ανεπάρκεια στην διοίκηση τα τελευταία χρόνια, ευθύνες για τη μη δημιουργία του φορέα ΜΕΔ πριν από πέντε χρόνια, αλλά και ευθύνες για την ίδια τη συμφωνία.

«Όλα τα προηγούμενα λάθη οδήγησαν σε αυτή την κακή συμφωνία, γι’ αυτό κι επιμένουμε σε πολιτικές ευθύνες. Από την άλλη φυσικά οφείλουμε να αναλογιστούμε και να προβληματιστούμε για το τι πρόκειται να γίνει αν δεν εγκρίνουμε», επισήμανε προσθέτοντας ότι το ΔΗΚΟ επέλεξε να μεταφέρει τους προβληματισμούς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όσον αφορά στον φορέα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, προσθέτοντας ότι αποτέλεσε μεγάλο σφάλμα η κομματική διαχείριση του Συνεργατισμού και της Λαϊκής Τράπεζας, καθώς οι κομματικές σκοπιμότητες είναι αυτές που επιβάρυναν την κακοδιαχείριση οδηγώντας σε τραγικά αποτελέσματα τα οποία θα πρέπει σήμερα να διαχειριστούμε.

«Το κράτος, η Πολιτεία και τα κόμματα δεν θα πρέπει να έχουν καμία ανάμειξη στην διαχείριση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στους φορολογούμενους. Μπορεί να ακούγεται ως παραδοξότητα, αλλά οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρία διαχείρισης τέτοιων περιουσιακών στοιχείων πιστεύουμε ότι μπορεί να κάνει πολύ καλύτερη δουλειά», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ αναφέρθηκε και στο πλαίσιο αφερεγγυότητας το οποίο, όπως είπε, δεν λειτούργησε στο βαθμό που θα έπρεπε τα προηγούμενα χρόνια λόγω μεταξύ άλλων των μεγάλων καθυστερήσεων στην ανταπόκριση της υπηρεσίας αφερεγγυότητας λόγω της υποστελέχωσης στα δικαστήρια.

«Λόγω των καθυστερήσεων οι πολίτες δεν μπορούσαν να πάρουν την προστασία του πλαισίου γιατί δεν εξυπηρετούνταν εγκαίρως οι αιτήσεις τους. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Δεν απαιτεί μόνο νομοθετική ρύθμιση, αλλά και στήριξη. Αναμένουμε από τον ΠτΔ να αναλάβει δεσμεύσεις γι’ αυτά τα ζητήματα, αλλά και να μας ενημερώσουν για το σχέδιο Εστία», είπε.

Όσον αφορά στις ευθύνες, ο κος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο ίδιος αντιλαμβάνεται πως υπάρχει θυμός, πικρία και μια τάση εκδικητικότητας εναντίον όσων ευθύνονται, όμως η κρίσιμη αυτή κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με συναισθηματισμούς.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η πρόσβαση στην Δικαιοσύνη από πλευράς δανειοληπτών σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποβαθμιστεί ή να περιοριστεί, λέγοντας ότι το ΔΗΚΟ δεν πρόκειται να δεχτεί ότι οι δανειολήπτες θα μπουν σε χειρότερη μοίρα.

Για τις εγγυήσεις στην Ελληνική

Όσον αφορά στις εγγυήσεις που έχει συμφωνήσει να παρέχει το κράτος στην Ελληνική Τράπεζα αναφορικά με τα περιουσιακά στοιχεία που έλαβε από τον Συνεργατισμό, ο κος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι θεωρεί κακώς δεν είχε ζητηθεί η άποψη του Γενικού Εισαγγελέα, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους δεν του είχε δοθεί η συμφωνία.

«Συμφωνώ ότι θα έπρεπε να συμμετέχει κι ο ίδιος στην εξέταση και στην αξιολόγηση των προνοιών της κυβερνητικής εγγύησης», είπε.

Πρόσθεσε δε ότι η συμφωνία που έχει δοθεί στους βουλευτές είναι «γενική κι αόριστη» με τις υποχρεώσεις του κράτους να είναι πιο διευρυμένες.

«Εδώ που φτάσαμε, πιθανώς λόγω των λαθών που είχαν προηγηθεί, η διαπραγματευτική θέση της Κυβέρνησης και του κράτους να έχει διαβρωθεί σημαντικά και να καταλήξουμε σε αυτή τη συμφωνία. Η νομική θέση όμως για το πού πραγματικά βρισκόμαστε σίγουρα είναι σημαντική», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα