Νορβηγία: Το Όσλο αυξάνει τη βοήθειά του προς τις χώρες του Σαχέλ

Η Νορβηγία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αυξήσει τη βοήθεια που προσφέρει στις χώρες του Σαχέλ όπου οι ανθρωπιστικές ανάγκες δεν καλύπτονται επαρκώς, την ώρα που πραξικοπήματα έχουν σημειωθεί σε πολλές χώρες της περιοχής.

Το Όσλο θα προσφέρει επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 40 εκατ. κορωνών (3,4 εκατ. ευρώ) στο Μαλί, στην Μπουρκίνα Φάσο, στον Νίγηρα και στο Τσαντ. Αυτή προστίθεται στα 248 εκατ. κορώνες που έχει ήδη αποδεσμεύσει φέτος η Νορβηγία για τις χώρες αυτές και θα τους δοθεί μέσω του ΟΗΕ

και της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού.

“Την ώρα που τα βλέμματα του κόσμου είναι στραμμένα στη Γάζα και στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, οξείες και με διάρκεια κρίσεις εκτυλίσσονται στον κόσμο”, δήλωσε η Νορβηγίδα υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας Άνε Μπεάτε Τβινερέιμ.

“Παρατηρείται σημαντική επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης και παράλληλα μια μεγάλη τρύπα στη χρηματοδότηση”, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι μόνο το 40% των ανθρωπιστικών αναγκών του Σαχέλ καλύπτεται.

Η περιοχή του Σαχέλ, υπογράμμισε η νορβηγική κυβέρνηση, βρίσκεται αντιμέτωπη με “οξεία και επίμονη βία και ανασφάλεια, κλιματικό σοκ και πολιτική αστάθεια”.

Σε τρεις χώρες της περιοχής --Μαλί, Μπουρκίνα Φάσο και Νίγηρας-- σημειώθηκαν στρατιωτικά πραξικοπήματα τα τελευταία χρόνια.

Στο Μαλί, αφού οι συνταγματάρχες που κατέλαβαν την εξουσία το 2020 εκδίωξαν από τη χώρα τα γαλλικά στρατεύματα που βρίσκονταν εκεί για να αντιμετωπίσουν τζιχαντιστικές οργανώσεις, ζήτησαν τον Ιούνιο την αποχώρηση και της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα.

Η απόσυρση της Minusma, που θα ολοκληρωθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου, όξυνε τις συγκρούσεις για τον έλεγχο περιοχών μεταξύ ένοπλων ομάδων που δρουν στο βόρειο τμήμα της χώρας.

“Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 37 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια και προστασία στην Μπουρκίνα Φάσο, στο βόρειο Καμερούν, στο Τσαντ, στο Μαλί, στον Νίγηρα και στη βορειοανατολική Νιγηρία”, επεσήμανε η Τβινερέιμ.

“Μόνο στο Μαλί σχεδόν 8,8 εκατ. άνθρωποι έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια. Πρόκειται για αύξηση 175% από το 2019”, διευκρίνισε.

Στα τέλη Αυγούστου η Νορβηγία είχε ανακοινώσει το κλείσιμο της πρεσβείας της στο Μπαμακό, που εκπροσωπούσε τα συμφέροντα της χώρας στο Μαλί, στην Μπουρκίνα Φάσο, στη Μαυριτανία, στον Νίγηρα και στο Τσαντ. Όμως είχε τονίσει ότι θα διατηρήσει τη βοήθεια προς τις χώρες της περιοχής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα