Νότια Κορεά: Το σκάνδαλο μιας τσάντας Dior προκαλεί πολιτικό σεισμό (VID)

Σε μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση φαίνεται να βυθίζεται  η συντηριτική κυβέρνηση της  ΝοτίουΚορέας με την πέτρα του σκανδάλου να είναι η πρώτη Κυρία και ένα πολυτελές δώρο από έναν πάστορα που υποστηρίζει την ένωση με την Βόρεια Κορέα.

Καθώς απομένουν λιγότερο από τρεις μήνες για  εκλογές για την εθνοσυνέλευση της χώρας τα νοτιοκορεάτικα μέσα ενημέρωσης είναι γεμάτα κατηγορίες που αφορούν το υποτιθέμενο δώρο μιας τσάντας Dior

πριν από περίπου ένα χρόνο.

Η αναταραχή ξεκίνησε με μια συνάντηση μεταξύ του Κορεατοαμερικανού πάστορα Choi Jae-young και της Kim Keon Hee, συζύγου του προέδρου Yoon Suk Yeol.

Ο Choi έχει ιστορικό εμπλοκής με τον Βορρά και έχει επισκεφθεί την κομμουνιστική χώρα αρκετές φορές για να κάνει προσευχές σε μερικές κρατικές εκκλησίες της Πιονγκγιάνγκ.

Λέει ότι παρακινήθηκε από την επιθυμία να «μοιράζεται συμβουλές» για θέματα που σχετίζονται με την ενοποίηση με την τρέχουσα κυβέρνηση, και έτσι πλησίασε την πρώτη κυρία Kim, καλλιεργώντας μια σχέση μαζί της που κορυφώθηκε σε μια κατ' ιδίαν συνάντηση το 2022, λίγους μήνες αφού ο σύζυγός της έγινε πρόεδρος.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνάντησης του Choi με την Kim, φέρεται να της χάρισε μια τσάντα Dior αξίας 3 εκατομμυρίων γουόν (2.240 $). Τόσο η τσάντα όσο και το κρυφό βίντεο κυκλοφόρησε από την αριστερή ειδησεογραφική ιστοσελίδα Voice of Seoul, η οποία είναι γνωστή για την ένθερμη αντίθεσή της στην κυβέρνηση Γιουν.

Η Voice of Seoul κυκλοφόρησε το βίντεο στα τέλη Νοεμβρίου. Σε αυτό, η πρώτη κυρία φαίνεται να συζητά με τον Choi που λέει στην Kim ότι έφερε ένα δώρο, στην οποία εκείνη απαντά «Γιατί συνεχίζεις να αγοράζεις τέτοια αντικείμενα; Μην αγοράζετε τόσο ακριβά πράγματα». Αν και δεν φαίνεται η μεταφορά της τσάντας της Dior στην Kim, συνεχίζει να τοποθετείται στο τραπέζι παρουσία της.

Μιλώντας σε ξένα μέσα ενημέρωσης, ο Choi αφήνει υπονοούμενα για διαφθορά ενώ ισχυρίζεται ότι έστειλε μήνυμα στην Kim εκ των προτέρων, ειδοποιώντας την ότι έφερε την τσάντα και ότι δεν έγιναν προσπάθειες να την αρνηθεί ή να την επιστρέψει αργότερα.

Οι πιθανές νομικές επιπτώσεις είναι διφορούμενες: οι νόμοι απαγορεύουν στη σύζυγο ενός δημόσιου λειτουργού να λαμβάνει δώρα αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου γουόν (748 $ ΗΠΑ), αλλά αυτό πρέπει να είναι «σε σχέση με τα καθήκοντα του δημόσιου λειτουργού».

Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ο Choi δέχεται κριτική από υποστηρικτές του προέδρου που λένε ότι το τέχνασμα είναι μια προσπάθεια να επηρεάσουν τις εκλογές.

Ο Guardian δεν μπόρεσε να επαληθεύσει το βίντεο ή τους ισχυρισμούς του Choi, ωστόσο η υπηρεσία κατά της διαφθοράς είπε ότι ερευνά την υπόθεση. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από το προεδρικό γραφείο.

Η Kim Keon Hee δεν είναι άγνωστη στη διαμάχη, καθώς έχει ξεπεράσει μια σειρά από ισχυρισμούς, όπως λογοκλοπή σχετικά με τα ακαδημαϊκά της γραπτά, το βιογραφικό και τις κατηγορίες για χειραγώγηση μετοχών.

Οι διαμάχες έχουν αποδειχθεί πονοκέφαλος και πηγή αμηχανίας για τον σύζυγό της. Νωρίτερα τον Ιανουάριο, ο Yoon άσκησε βέτο σε ένα νομοσχέδιο που θα επέτρεπε μια ειδική έρευνα για την υποτιθέμενη συμμετοχή της συζύγου του σε χειραγώγηση μετοχών.

Με τις γενικές εκλογές στη Νότια Κορέα που έχουν προγραμματιστεί για τις 10 Απριλίου, και τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να εξασφαλίσουν υποστήριξη. Κανένα κόμμα δεν απολαμβάνει σημαντική δημόσια εύνοια, και οι δύο πλευρές παλεύουν με τις δικές τους εσωτερικές διαμάχες εξουσίας. Σε αυτό το πλαίσιο το αναδυόμενο σκάνδαλο με τις τσάντες δεν θα μπορούσε να είχε έρθει σε χειρότερη στιγμή για τον νυν πρόεδρο της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα