Ντέρμπι η μάχη για τη Γερουσία στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ

Μια σειρά από νίκες των Δημοκρατικών κατά τις ενδιάμεσες εκλογές για τη Βουλή και τη Γερουσία, φαίνεται να αμβλύνουν, σύμφωνα με αναλυτές στις ΗΠΑ, τις ελπίδες των Ρεπουμπλικάνων να προκαλέσουν “κόκκινο κύμα” στον αμερικανικό χάρτη.

Μέχρι τις 11 το βράδυ της Τρίτης, τοπική ώρα, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι είχαν από 46 έδρες, ενώ για τη Βουλή

οι έδρες κυμαίνονταν σε 174 για τους Δημοκρατικούς και 203 για τους Ρεπουμπλικάνους.

Σε ό, τι αφορά την Ουάσιγκτον, που προβλέπεται να κερδίσει η Δημοκρατική Πάτι Μάρεϊ η ισορροπία δυνάμεων στη Γερουσία είναι απόλυτη. Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι κατέχουν 46 έδρες.

Η Γερουσιαστής Μάγκι Χασάν αναμενόταν να κερδίσει την επανεκλογή της στο Νιου Χάμσαϊρ, σε μια κούρσα που θεωρείται κρίσιμη για τις ελπίδες των Δημοκρατικών να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, ενώ η βουλευτής Άμπιγκεϊλ Σπάνμπεργκερ κέρδισε στη Βιρτζίνια.

Σε μια από τις πιο σημαντικές Πολιτείες την Πενσυλβάνια, όπου το φαβορί είναι ο υποψήφιος Ρεπουμπλικάνος Δρ. Οζ και προσωπικός φίλος του Τούρκου Προέδρου, τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 28 Νοεμβρίου.

Ο αναπληρωτής Γραμματέας της Πενσυλβάνια, Λέι Τσάπμαν με δηλώσεις του την Τρίτη, υπογράμμισε στους ψηφοφόρους ότι θα χρειαστεί χρόνος για να μετρηθούν  με ακρίβεια τα ψηφοδέλτια της Πολιτείας προτού δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα.

Τα ανεπίσημα αποτελέσματα της Πενσυλβάνια θα πρέπει να παραδοθούν έως τις 15 Νοεμβρίου και τα τελικά στις 28 Νοεμβρίου.

«Οι εκλογικοί αξιωματούχοι και στις 67 κομητείες γνωρίζουν καλά ότι τα μάτια του έθνους είναι στραμμένα στο Keystone State απόψε. Και μετράνε όσο πιο γρήγορα μπορούν. Αλλά δίνουν επίσης προτεραιότητα στην ακρίβεια έναντι της ταχύτητας, όπως θα έπρεπε», είπε ο Τσάπμαν σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Γκας Μπιλιράκης επικράτησε με σημαντική διαφορά έναντι της Κίμπερλι Γουόκερ και ανανέωσε τη θητεία του με ποσοστό πάνω από 70%.

Ο Ρον Ντε Σάντις κέρδισε μια δεύτερη θητεία ως κυβερνήτης στην Πολιτεία της Φλόριδας. Ο Γουές Μουρ θα γίνει ο πρώτος μαύρος που εκλέγεται κυβερνήτης στο Μέριλαντ και στη Μασαχουσέτη, η Μάουρα Χίλι είναι η πρώτη ανοιχτά ομοφυλόφιλη που εκλέγεται κυβερνήτης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Αρούνα Μίλερ εξελέγη αντικυβερνήτης στο Μέριλαντ και είναι η πρώτη Ινδοαμερικανίδα και η πρώτη Ασιάτισσα που θα υπηρετήσει ως αντικυβερνήτης σε Πολιτεία των ΗΠΑ καθώς και η πρώτη μετανάστρια που θα έχει αξίωμα στο Μέριλαντ.

Η Βικτόρια Σπαερτζ, το μοναδικό μέλος του Κογκρέσου που έχει γεννηθεί στην Ουκρανία, επανεξελέγη στην Ιντιάνα, στην έδρα που κέρδισε για πρώτη φορά το 2020. Ασκεί κριτική στον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι.

Η Σπάερτζ έγινε πολίτης των ΗΠΑ το 2006 και από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ταξιδέψει εκεί πολλές φορές

Ο πληθωρισμός και οι αμβλώσεις ήταν τα δύο κυρίαρχα θέματα που απασχόλησαν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους πηγαίνοντας στις κάλπες.

Σύμφωνα με το exit poll της Edison Research οι αμβλώσεις ήταν το κορυφαίο ζήτημα για το 44% των ψηφοφόρων που υποστηρίζουν τους Δημοκρατικούς, ενώ περίπου οι μισοί από αυτούς που υποστηρίζουν Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους επεσήμαναν τον πληθωρισμό ως τη μεγαλύτερη ανησυχία τους.

Ομοίως, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ABC και της Washington Post ο πληθωρισμός ήταν το κορυφαίο ζήτημα για τους ψηφοφόρους στο 32% και οι αμβλώσεις στο 27%.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα