Ο αμερικανικός στρατός αυξάνει τις αγορές ιαπωνικών θαλασσινών προϊόντων

Οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τις αγορές θαλασσινών από την Ιαπωνία μετά την αναστολή των εισαγωγών από την Κίνα σε αντίδραση για την ρίψη στη θάλασσα χρησιμοποιημένων υδάτων από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική πρεσβεία στο Τόκιο.

Οι νέες αγορές προορίζονται για περίπου 110.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς που σταθμεύουν στην Ιαπωνία, διευκρίνισε.

«Η

πώληση θαλασσινών προϊόντων από την Ιαπωνία στις υπηρεσίες τροφοδοσίας των αμερικανικών βάσεων θα επιτρέψει να αντισταθμιστεί το αυθαίρετο και άδικο εμπάργκο της Κίνας» στα προϊόντα αυτά, υπογράμμισε ο πρεσβευτής Ραμ Εμάνιουελ στην ανακοίνωση.

Η Κίνα, και αργότερα η Ρωσία, ανέστειλαν την εισαγωγή θαλασσινών προϊόντων από την Ιαπωνία, αντιδρώντας στην απόφαση του Τόκιο να απορρίψει στον Ειρηνικό Ωκεανό ύδατα από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ο οποίος καταστράφηκε τον Μάρτιο του 2011 από τσουνάμι που σάρωσε την βορειοανατολική ακτή της χώρας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ- ΙΑΕΑ) έχει εγκρίνει την επιχείρηση αυτή και το Τόκιο διαβεβαιώνει δεν ενέχει κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων.

Σήμερα η αμερικανική βάση στη Γιοκότα έλαβε το πρώτο φορτίο από χτένια από το νησί Χοκάιντο στο πλαίσιο μιας πρώτης παραγγελίας συνολικά σχεδόν 900 κιλών, επεσήμανε η πρεσβεία.

Ιαπωνικά θαλασσινά προϊόντα θα σερβίρονται επίσης και στα αμερικανικά πολεμικά πλοία που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, πρόσθεσε.

Η έναρξη της τρίτης φάσης της απόρριψης υδάτων από τη Φουκουσίμα στη θάλασσα είναι προγραμματισμένη για τις 2 Νοεμβρίου.

Συνολικά η Ιαπωνία προβλέπει την απόρριψη στον Ειρηνικό Ωκεανό πάνω από 1,3 εκατομμυρίου κυβικών μέτρων νερού που είναι αποθηκευμένο στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι.

Διαβάστε ακόμη: Αγία Σοφία: Από 15 Ιανουαρίου μπαίνει εισιτήριο για τους ξένους επισκέπτες

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ  

Keywords
Τυχαία Θέματα