Ο Ε. Ευσταθίου επισκέφθηκε τον Kenan Ayaz στις γερμανικές φυλακές

Ο δικηγόρος Ευστάθιος Γ. Ευσταθίου επισκέφθηκε τον Kenan Ayaz. Θέμα της συνάντησης ήταν η συζήτηση του κατηγορητηρίου της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας.

Αυτούσια η ανακοίνωση: 

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2023 ο δικηγόρος Ευστάθιος Κ. Ευσταθίου, μαζί με τους Γερμανούς δικηγόρους του, επισκέφθηκε τον Kenan Ayaz στις φυλακές του Αμβούργου. Λόγω των σκληρών αντιτρομοκρατικών νόμων που εφαρμόζονται στον Kenan Ayaz στη Γερμανία, οι δικηγόροι δεν μπόρεσαν να του σφίξουν το χέρι, να καθίσουν σε ένα τραπέζι

μαζί του ή να ανταλλάξουν έγγραφα. Αντιθέτως, τους χώριζε από αυτόν ένα τζάμι.

Ο Kenan Ayaz εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη που έλαβε και εξακολουθεί να λαμβάνει από τη νομική του ομάδα στην Κύπρο και τον κυπριακό λαό. Είπε ότι η επίσκεψη του Κύπριου δικηγόρου του τον έκανε να αισθανθεί σαν να τον είχε επισκεφθεί ο λαός της Κύπρου. Αν και είναι πολύ δύσκολο για τον ίδιο να λαμβάνει ειδήσεις από την Κύπρο, είχε ακούσει για τις τουρκικές επιθέσεις στο χωριό Πύλα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίθεση αυτή είχε τις ρίζες της στην ίδια νοοτροπία με τις τουρκικές επιθέσεις κατά των Κούρδων και την καταδίκασε έντονα.

Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η συζήτηση του κατηγορητηρίου της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας με ημερομηνία 3 Αυγούστου. Ο Kenan Ayaz έλαβε τη μετάφραση μόλις την περασμένη εβδομάδα. Το κατηγορητήριο επαναλαμβάνει τις κατηγορίες του εντάλματος σύλληψης ότι ο Kenan Ayaz φέρεται να ήταν μέλος του PKK το 2018 και το 2020. Τα υποτιθέμενα αποδεικτικά στοιχεία για αυτές τις κατηγορίες είναι, για παράδειγμα, ότι υψηλόβαθμα μέλη του PKK τον διέταξαν να διοργανώσει διαδηλώσεις, ότι συγκάλεσε συναντήσεις με άλλα μέλη του PKK ή ότι επέβλεπε τη συλλογή δωρεών. Στο κατηγορητήριο δεν του αποδίδεται κανενός είδους βία ή άλλο έγκλημα. Τα στοιχεία που υποτίθεται ότι αποδεικνύουν τις κατηγορίες είναι, για παράδειγμα, ότι φέρεται να ζήτησε από έναν άλλο Κούρδο να επισκεφθεί έναν τρίτο Κούρδο που έτυχε να βρίσκεται στο νοσοκομείο. Ή ότι φέρεται να επέβλεψε την είσπραξη χρημάτων επειδή κάποιος του είχε πει στο τηλέφωνο ότι δεν είχε λάβει φαγητό, κάτι που ερμηνεύεται ως κωδικοποιημένη γλώσσα. Οι δικηγόροι εξήγησαν στον Kenan Ayaz ότι με βάση τα συγκεκριμένα υποτιθέμενα αποδεικτικά στοιχεία το τεκμήριο αθωότητας δεν έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη και τι σημαίνει αυτό για την υπεράσπισή του.

Ο Κενάν μίλησε επίσης για τις σκληρές συνθήκες κράτησής του και τη δύσκολη καθημερινότητα του λόγω των πολλών περιορισμών που υφίσταται στην φυλακή καθώς και την ανύπαρκτη επικοινωνία με άλλα πρόσωπα. Όμως εξακολουθεί να είναι απομονωμένος και κλειδωμένος στο κελί του για 24 ώρες την ημέρα. Το χειρότερο γι' αυτόν ως διανοούμενο είναι ότι δεν μπορεί να πάρει τα βιβλία που χρειάζεται. Εξακολουθεί να έχει μόνο τα βιβλία που είχε στη βαλίτσα του όταν συνελήφθη στην Κύπρο. Έχει κάποια πρόσβαση σε βιβλία στη βιβλιοθήκη της φυλακής, αλλά δεν είναι αυτά που καλύπτουν τις πνευματικές και πολιτικές του ανάγκες. Αυτό τον κάνει ακόμη πιο ευγνώμων για όλα τα θερμά γράμματα και τις καρτ ποστάλ που λαμβάνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα