Ο επικεφαλής Διαστημικού Καιρού CSEO τιμήθηκε με το μετάλλιο Julius Bartels

Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) ανακοίνωσε ότι ο καθηγητής Hermann Opgenoorth, Επικεφαλής του CSEO για τον Διαστημικό Καιρό, τιμήθηκε με το μετάλλιο Julius Bartels από την Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωεπιστημών (EGU) για την εξαιρετική συνεισφορά του στην έρευνα του διαστημικού καιρού καθώς και για τον σημαντικό ρόλο του στη διεθνή συνεργασία.

Όπως σημειώνει ο CSEO, η εντυπωσιακή καριέρα του καθηγητή Opgenoorth έχει καλύψει ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών ενδιαφερόντων, όπως η μαγνητόσφαιρα,

η ιονόσφαιρα και η αλληλεπίδραση Άρη-ηλιακού ανέμου. Είναι Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Umeå, της Σουηδίας από το 2019.

Προσθέτει ότι η ενθάρρυνσή του για διεθνή συνεργασία είναι γνωστή και διαδραμάτισε βασικό ρόλο  για την ίδρυση του Mars Upper Atmosphere Network (MUAN), μιας διεθνούς ομάδας επιστημόνων που είναι αφιερωμένη στη διερεύνηση της αλληλεπίδρασης Άρη-ηλιακού ανέμου.

Υπενθυμίζεται ότι  το 2018, στο 10ο Εργαστήριο MUAN, αποφασίστηκε ομόφωνα από τις παρευρισκόμενες αντιπροσωπείες ότι το MUAN θα εδρεύει μόνιμα στη Λευκωσία, και θα φιλοξενείται από τον CSEO.

Επιπλέον, ο Καθηγητής συνέβαλε στην έναρξη και υλοποίηση του προγράμματος  Living With a Star που ήταν ζωτικής σημασίας για την επιστημονική κοινότητα προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα τον  διαστημικό καιρό, τον Ήλιο και πώς αυτός και το διαστημικό περιβάλλον επηρεάζουν τη ζωή και την κοινωνία.

Όπως τονίζει η EGU, «ο συνδυασμός των μοναδικών επιτευγμάτων επιστημονικής έρευνας του Opgenoorth κατά τη διάρκεια της εξαιρετικής καριέρας του και της όρεξης του για την προώθηση διεθνών συνεργασιών γύρω από την διαστημική έρευνα τον καθιστά έναν πολύ άξιο αποδέκτη του Μεταλλίου Julius Bartels 2023».

Το βραβείο θα απονεμηθεί επίσημα στον καθηγητή Opgenoorth στη συνεδρίαση της EGU την άνοιξη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωεπιστημών (EGU) είναι η κορυφαία ένωση γεωεπιστημών της Ευρώπης και είναι αφιερωμένη στην επιδίωξη της αριστείας στις επιστήμες της γης, των πλανητικών και διαστημικών επιστημών προς όφελος της ανθρωπότητας. Ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2002, συγχωνεύοντας την Ευρωπαϊκή Γεωφυσική Εταιρεία (EGS) και την Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωεπιστημών (EUG), και έχει την έδρα της στο Μόναχο της Γερμανίας.

Ο Julius Bartels (1899-1964) ήταν Γερμανός γεωφυσικός και στατιστικολόγος που συνέβαλε σημαντικά στον γεωμαγνητισμό, τη μετεωρολογία και τη φυσική του Ήλιου, της Σελήνης και της ιονόσφαιρας, καθώς και στις στατιστικές μεθόδους για τη γεωφυσική. Ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Γεωμαγνητισμού και Αερονομίας (IAGA).

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διαστημικού Καιρού CSEO, Julius Bartels,diastimikou kairou CSEO, Julius Bartels