Ο Ερντογάν προβάλλει έντονα τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο, λέει ο Αλτούν

Ο Τούρκος Πρόεδρός Ταγίπ Ερνρτογάν  προβάλλει πολύ έντονα την προοπτική της λύσης δύο κρατών στην Κύπρο, δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής Διεύθυνσης Επικοινωνίας, Φαχρετίν Αλτούν. Από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είπε ότι το Κυπριακό έχει γίνει και εθνικό θέμα της Τουρκίας.

Ο κ. Αλτούν, ο οποίος μαζί με τον κ. Τατάρ επισκέφθηκε την έκθεση «Αλήθειες για την Κύπρο» στην

Άγκυρα, ανέφερε ότι είναι μεγάλη χαρά και τιμή που διοργανώνουν την έκθεση στην 50ή επέτειο της «ειρηνευτικής επιχείρησης», όπως αποκάλεσε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, και πρόσθεσε ότι θα πραγματοποιήσουν πολλές δραστηριότητες κατά την διάρκεια του έτους εκτός από αυτή την έκθεση, προκειμένου να εξηγήσουν τις αλήθειες για την Κύπρο, κατά τα λεγόμενά του, στο τουρκικό και διεθνές κοινό.

Αναφέροντας ότι υπάρχουν δύο διαστάσεις του θέματος ιστορικά, όταν μιλάμε για τις αλήθειες για την Κύπρο, ο Αλτούν υποστήριξε ότι «πρώτον, υπάρχει η θηριωδία που βιώθηκε. Δεύτερον, υπάρχει η ένδοξη, περήφανη αντίσταση των Τ/κ απέναντι σε αυτή την θηριωδία».

Ισχυρίστηκε ότι στην έκθεση μπορούν να διαπιστωθούν τα ίχνη τόσο των φρικαλεοτήτων όσο και του ισχυρού αγώνα αντίστασης εναντίον τους, σημειώνοντας ότι «σε αυτή τη διάσταση, στην έκθεσή μας, αφενός μεν, με ένα ιστορικό χρονολόγιο, φαίνεται καθαρά και ξεκάθαρα πόσο ισχυρή είναι η επιρροή, η υπογραφή και η σφραγίδα των Τούρκων στην ιστορία της Κύπρου».

Ομοίως, υποστήριξε, «μπορεί να φανεί πώς οι Τούρκοι διώχθηκαν στην Κύπρο υπό την επιρροή των διεθνών δυνάμεων τον 20ο αιώνα και με αυτή την έννοια, επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί εκεί ένα status quo κατά των Τούρκων».

«Και πάλι, και με την πολύ ισχυρή υποστήριξη και συμβολή της Τουρκικής Δημοκρατίας και με τον ένδοξο αγώνα των Τ/κ, αυτές οι προσπάθειες εξόντωσης δεν επιτράπηκαν και αυτές οι κακόβουλες δραστηριότητες μπόρεσαν να τερματιστούν, δόξα τω Θεώ», είπε.

Υποστήριξε ότι εκτός από αυτό το ιστορικό υπόβαθρο, μπορεί να δει κανείς πώς η αλήθεια για την Κύπρο αποτυπώθηκε στα τουρκικά εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης και πώς αντίστοιχα ο διωγμός των Τ/κ τεκμηριώθηκε στα τουρκικά εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Βέβαια, συνέχισε, «ενώ κάναμε αυτή την έκθεση, θέσαμε την εξής αρχή ως σύνθημά μας, πρέπει να θυμόμαστε τις οδυνηρές αλήθειες της ιστορίας μας, ό,τι και να γίνει. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τις πικρές αλήθειες, δεν πρέπει να τις αφήσουμε να ξεχαστούν».

Αναφέροντας ότι η «τδβκ» συνεχίζει να υπερασπίζεται την υπόθεση των Τ/κ με μια προσέγγιση που βασίζεται στον διάλογο και την διπλωματία στην διεθνή σκηνή και υπερασπίζεται όλο και πιο σθεναρά την προοπτική της λύσης των δύο κρατών στην διεθνή σκηνή, ο Αλτούν σημείωσε ότι «σε αυτό το σημείο, ο Τούρκος Πρόεδρός μας Ταγίπ Ερντογάν προβάλλει πολύ έντονα την προοπτική της λύσης δύο κρατών σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες, ιδιαίτερα στα Ηνωμένα Έθνη, και υποστηρίζει την υπόθεση της Κύπρου». Προς αυτό αναφέρθηκε στις προσπάθειες Ερντογάν να καταστήσει το ψευδοκράτος μέλος-παρατηρητή του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών, σημειώνοντας ότι «είναι, υπό αυτή την έννοια, μια επιβεβαίωση της υποστήριξης που παρέχει ο Πρόεδρός μας και η Τουρκία στον τ/κ λαό», κατά την έκφρασή του.

Από την πλευρά του, ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι είναι πολύ σημαντικό να καταγραφούν οι σφαγές κατά των Τ/κ  στην «τδβκ», οι οποίες ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1950 και διήρκεσαν μέχρι την «ειρηνευτική επιχείρηση».

Ο ίδιος ανέφερε ότι το Κυπριακό έχει γίνει και εθνικό θέμα της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι «επομένως, καθώς μεταφέρω την αγάπη και τον σεβασμό μου σε όλους όσοι φέρνουν όλα αυτά τα θέματα στην επικαιρότητα, τα κρατούν σε ζωή και τα φέρνουν στην τουρκική κοινή γνώμη, εύχομαι έλεος σε όσους έφυγαν από την ζωή. Εύχομαι υγεία και ειρήνη σε όσους είναι ακόμα ζωντανοί σήμερα».

Ο κ. Τατάρ είπε ότι με την υποστήριξη της Τουρκίας, η φωνή του ψευδοκράτους ακούγεται πιο έντονα στην διεθνή κοινότητα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη συμφωνία στην περιοχή μπορεί να βασιστεί στην «πολιτική δύο κρατών». «Εάν η συνεργασία δύο κρατών δεν μπορεί να προβλεφθεί, εάν η άλλη πλευρά αντιστέκεται στο να μην αποδεχθεί κάτι τέτοιο, τότε η σημερινή κατάσταση θα συνεχιστεί», ανέφερε.

«Εμείς θα δώσουμε το μήνυμα για το πόσο θα ενισχύσουμε την τδβκ στην Κύπρο και ότι πρέπει να κάνουμε τα σχέδια και τα προγράμματα περί αυτών με την υποστήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας», είπε. 

Διαβάστε επίσης: Αλτούν σε Έκθεση για Κύπρο: Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την γενοκτονία των Τ/κ (VID)

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα